2.10.13

Τ. ΝΙΚΟΛΙΤΣ: Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ GAY PRIDE ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Τ. Νίκολιτς: «Να αρχίσουν από τώρα οι προετοιμασίες για το Gay Pride 2014»
ethnos.gr, 1/10/2013
Να αρχίσουν από τώρα οι προετοιμασίες για την παρέλαση υπερηφάνειας ομοφυλόφιλων (Gay Pride Parade) του 2014, ώστε για το ζήτημα αυτό να μην διακυβευθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία για την παρέλαση ομοφυλόφιλων που είχε προγραμματιστεί το περασμένο Σάββατο, αλλά ακυρώθηκε για λόγους ασφάλειας και πρόσθεσε ότι τώρα ένα μικρότερης σημασίας γεγονός (η απαγόρευση του Gay Pride 2013) μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ για την οποία έχουν καταβληθεί τεράστιες προσπάθειες όλο τον προηγούμενο χρόνο.
Ο κ. Νίκολιτς αναφέρθηκε στην καταδίκη της απόφασης των σερβικών αρχών από πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ και άλλων οργανισμών.
«Όλοι οι πολίτες και τα μέλη της κοινότητας LGBT έχουν εγγυημένο το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι. Όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό ή άλλο προσανατολισμό, έχουν ίσα δικαιώματα και το κράτος έπρεπε σε αυτό να προσηλωθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Με δεδομένο ότι πρόκειται για λεπτό ζήτημα, το οποίο ορισμένοι και ορισμένες ομάδες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν σε βάρος των συμφερόντων της Σερβίας και με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα, στη διοργάνωση της εκδήλωσης έπρεπε να συμμετάσχουν όλοι οι παράγοντες, οι δυνάμεις ασφάλειας, τα ΜΜΕ, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμοί και εγκαίρως να προετοιμάσουν το έδαφος», τονίζεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Σερβίας.
Την περασμένη Παρασκευή, σε συνεδρίαση του γραφείου συντονισμού των υπηρεσιών ασφάλειας, αποφασίστηκε απαγόρευση της εκδήλωσης για τρίτη συνεχή χρονιά λόγω ανησυχιών για πιθανές βίαιες συγκρούσεις.
Το 2009, το 2011 και το 2012 οι αρχές επίσης απαγόρευσαν τη διοργάνωση της παρέλασης όταν η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τους συμμετέχοντες από επιθέσεις βίας μελών ακροδεξιών, εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Εκτεταμένα επεισόδια είχαν σημειωθεί το 2010, όταν μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και ποδοσφαιρικών συνδέσμων προκάλεσαν ταραχές πετώντας πέτρες, τραυματίζοντας αστυνομικούς και βάζοντας φωτιά σε κτίρια και οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: