30.10.13

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΕΝΗΝΤΑΡΗΣ 1

Υπάρχουν και ευτυχισμένοι πενηντάρηδες

Στην ηλικία των 50 οι άνθρωποι γίνονται πιο αισιόδοξοι και αντιμετωπίζουν θετικά την καθημερινότητά τους
tovima.gr
Αισιόδοξα συναισθήματα και πιο θετικές αρκετές παραμέτρους της καθημερινής ζωής όσον αφορά πολλούς 50χρονους κατέγραψε μεγάλη έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πορίσματά της δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences». Οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η είσοδος στην έκτη δεκαετία της ζωής σηματοδοτεί για πολλούς ανθρώπους την έναρξη κάποιων «πραγματικά ευτυχισμένων ετών» τα οποία υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ακολουθήσουν. Και μάλιστα ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των πενηντάρηδων, καθώς φαίνεται ότι η ευτυχία εξαρτάται κατά πολύ από την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεωντην οικογένεια και τους φίλους δηλαδή-, καθώς και από την ύπαρξη ενδιαφερόντων, ακόμη και αν είναι απλώς χόμπι, όπως το διάβασμα ή η ορειβασία.
Τα αποτελέσματα προέκυψαν από τηλεφωνικό γκάλοπ που διενήργησε μέσα στο 2008 με τεράστιο δείγμα (περισσότεροι από 340.000 Αμερικανοί) η ερευνητική ομάδα του ψυχολόγου Αρθουρ Στόουν από το Πανεπιστήμιο Στόουνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης.
Οπως φάνηκε, η ευτυχία, η χαρά, το άγχος, η ανησυχία, ο θυμός και η λύπη μεταβάλλονται με την πρόοδο της ηλικίας. Το στρες, το οποίο ήταν σταθερό ως την ηλικία των 50, σταδιακά άρχισε να υποχωρεί. Τα επίπεδα λύπης αυξήθηκαν ελαφρά στην αρχή της δεκαετίας των 40 και μειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας των 50, αν και γενικά το αίσθημα της στενοχώριας δεν άλλαζε πολύ σε συνάρτηση με την ηλικία. Η συνολική ικανοποίηση μειώθηκε και για τα δύο φύλα ως την ηλικία των 50 και αυξήθηκε στη συνέχεια. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι γυναίκες στα 50 διέθεταν υψηλότερα επίπεδα στρες, ανησυχίας και λύπης, ενώ οι άνδρες είχαν την τάση να αισθάνονται καλύτερα συνολικά ως προς τη ζωή τους.
Οι ψυχολόγοι παρομοιάζουν τη μεταβαλλόμενη αυτή ανθρώπινη διάθεση με το γράμμα U της αγγλικής γλώσσας. Η ανθρώπινη ευτυχία «χτυπάει» τη μία κορυφή τού U έως τα 20-25, μετά σταδιακά τα επίπεδα αισιοδοξίας υποχωρούν, φθάνοντας στη βάση του U περίπου κοντά στα 45 χρόνια, για να πάρουν ξανά την ανιούσα αμέσως μετά, επαναπροσεγγίζοντας τη δεύτερη κορυφή τού U. «Στα 50οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε όλα εκείνα τα πράγματα στη ζωή τους που τους δίνουν χαρά, όπως οι φίλοι και η οικογένειά τους» υποστηρίζει ο δρ Στόουν. Και εξηγεί: «Οι μεγαλύτεροι εστιάζουν λιγότερο σε όσα έχουν πετύχει ή στις αποτυχίες τους και περισσότερο στο πώς θα ζήσουν καλύτερα το υπόλοιπο της ζωής τους».
Οι αιτίες που οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μεγαλώνοντας ποικίλλουν. Η αισιοδοξία στα 50 μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι της μέσης ηλικίας ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους ή έχουν λιγότερες αρνητικές αναμνήσεις και επομένως είναι πιο ευτυχισμένοι.
Εξάλλου, σε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες με τίτλο «Η μυστική ζωή του ενήλικου εγκεφάλου- Τα εκπληκτικά ταλέντα του μεσήλικου μυαλού» («Τhe Secret Life of the Grown Up Βrain- Τhe Surprising Τalents of the Μiddle-Αged Μind») η συγγραφέας του, η δημοσιογράφος των «Νew Υork Τimes» για ιατρικά θέματα Μπάρμπαρα Στράουτς, υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος ενός 50χρονου βρίσκεται στο απόγειό του όσον αφορά τη νοητική, τη συλλογιστική ικανότητα και την κοινωνικότητα.


1 σχόλιο:

Το Λαγωνικό είπε...

Ας κάνω λοιπόν υπομονή.... μέχρι τα 45 δύο χρονάκια μου έμειναν....