31.10.13

Ο ΕΡΠΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ


Παρότι συχνά ονομάζεται «έρπης γεννητικών οργάνων», μπορεί να προσβάλλει και την περιοχή γύρω από τον πρωκτό, τους γλουτούς, καθώς και την εσωτερική επίστρωση του ορθού εντέρου. Εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες που συνοδεύονται από αίσθημα καψίματος και πόνου. Άπαξ και μολυνθεί κανείς, ο ιός μένει για πάντα στο σώμα του και μπορεί να επανεμφανίζεται με διάφορες ευκαιρίες. Συχνά τα συμπτώματα είναι πιο ήπια απ’ ό,τι την πρώτη φορά.
Ο ιός μπορεί να μεταδίδεται μερικές μέρες πριν από την εμφάνιση των φυσαλίδων και των συμπτωμάτων! Ακόμη μπορεί να γίνει ενεργοποίηση μιας πρώην μολυσμένης περιοχής χωρίς να εμφανιστούν συμπτώματα. Έτσι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από γεννητικά όργανα ή πρωκτό που φαίνονται υγιή! Η ασυμπτωματική μετάδοση αυτού του ιού είναι πολύ συχνή!


Ο πρωκτός και το ορθό έντερο μπορούν να προσβληθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή να γίνουν πύλες εισόδου στον οργανισμό των ιών της ηπατίτιδας Β και του HIV/AIDS.
Όταν μολυνθούν, ο πρωκτός και το ορθό έντερο μπορούν να γίνουν εστίες μεταδόσεως των νοσημάτων (κονδυλώματα, βλεννόρροια, χλαμύδια, σύφιλη, έρπης) σε άλλους.
Ο ασφαλέστερος τρόπος να αποφύγει κανείς τέτοιου είδους μολύνσεις είναι να χρησιμοποιεί προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή. Το προφυλακτικό να χρησιμοποιείται μόνον με υδατοδιαλυτό λιπαντικό (π.χ. KY) και όχι με λιπαντικά με βάση το λάδι (κρέμες, βαζελίνη, μπέιμπι όιλ) γιατί το χαλάνε.
Άτομα που έχουν πρωκτικές σεξουαλικές επαφές πρέπει να εξετάζονται μια φορά το χρόνο για ηπατίτιδα Β, σύφιλη και HIV/AIDS (ειδική εξέταση αίματος σε δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτικά). Οι γενικές εξετάσεις αίματος δεν δείχνουν κάτι. Πρέπει να ζητήσετε ειδικές εξετάσεις.
Όσοι έχουν προσβληθεί από κονδυλώματα του πρωκτού/ορθού εντέρου πρέπει να εξετάζονται κάθε 2 χρόνια για πρόληψη του καρκίνου του ορθού. Αν είναι επιπλέον οροθετικοί στον HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του ορθού οπότε χρειάζεται εξέταση κάθε χρόνο.
Για προβλήματα στον πρωκτό και το γύρω δέρμα απευθυνόμαστε αρχικά σε δερματολόγο. Αν χρειαστεί, αυτός θα μας παραπέμψει σε γιατρό άλλης ειδικότητας. Ειδικότερα για κονδυλώματα μέσα στο ορθό απευθυνόμαστε σε γαστρεντερολόγο.
Για την ετήσια εξέταση αίματος για HIV, ηπατίτιδα Β και σύφιλη μπορούμε να απευθυνθούμε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή την κάνουμε ιδιωτικά.
Συνιστάται με έμφαση ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β (και από το 2007 κατά του ιού των κονδυλωμάτων HPV).
( aristsigris.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: