8.10.13

ΠΑΤΡΙΣ ΣΕΡΟ (1944-2013)


Πέθανε ο γάλλος σκηνοθέτης Πατρίς Σερό
Θεατράνθρωπος αλλά και διακεκριμένος δημιουργός του κινηματογράφου
Γιάννης Ζουμπουλάκης (tovima.gr, 7/10/2013)
Ο διακεκριμένος Γάλλος σκηνοθέτης Πατρίς Σερό άφησε την τελευταία πνοή του την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στο Παρίσι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation. Ηταν 69 ετών.
Γνωστός στην Ελλάδα από ταινίες όπως η «Σαρκική εξάρτηση», η «Υπόσχεση» και «Ο αδελφός μου», ο Σερό -ανοιχτά ομοφυλόφιλος- είχε επίσης παρουσιάσει σημαντικές παραστάσεις στη χώρα μας όπως τα απoσπάσματα από τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» του Φ. Ντοστογιέφσκι το 2008 στο θέατρο Ολυμπία, το «Υπόγειο», επίσης του Ντοστογέφσκι (2005) αλλά και το «Μαυσωλείο των εραστών», ένα έργο για τη νόσο του AIDS του συγγραφέα και κριτικού της εφημερίδας «Le Monde» Ερβέ Γκιμπέρ (2006).
Ο Πατρίς Σερό ταλαιπωρούνταν επί χρόνια από τον καρκίνο.
Για τον κινηματογράφο ο Σερό σκηνοθέτησε 12 ταινίες, εκ των οποίων η πιο γνωστή παραμένει η «Βασίλισσα Μαργκό» (1994) που χάρισε το βραβείο ερμηνείας στη Βίρνα Λίζι στο φεστιβάλ των Κανών του 1994. Η πιο προκλητική όμως και εκείνη που έφερε στο τραπέζι σειρά συζητήσεων για το τι είναι πορνό και τι όχι είναι η «Σαρκική εξάρτηση» (2001) η οποία άρχιζε με μια σκηνή πεολειξίας. Η ταινία είχε αποσπάσει την Χρυσή Αρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου. Σημαντικό βραβείο που επίσης είχε κερδίσει ήταν το Σεζάρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Αυτοί που με αγαπούν θα πάρουν το τρένο».
Για την «Υπόσχεση», μια ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζόζεφ Κόνραντ, ο Πατρίς Σερό είχε επισκεφτεί το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε επίσης:
http://gaynewsingreek.blogspot.gr/2006/05/blog-post_12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: