27.10.13

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΑΡΧΙΣΕ Η "ΜΑΧΗ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Νόμιμος ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων
neoskosmos.com, 22/10/2013
Η περιοχή Πρωτευούσης είναι από σήμερα η πρώτη πολιτεία της Αυστραλίας που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Ο νόμος πήρε την έγκριση της Άνω Βουλής με την ψήφο γερουσιαστών του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών και του γερουσιαστή των Πρασίνων Shane Rattenbury.
Ο νόμος «Ισότητας στον Γάμο» θα επιτρέπει σε όσους έχουν το δικαίωμα να τελούν γάμους να παντρεύουν ζευγάρια ομοφυλοφίλων ακόμα και αν αυτά προέρχονται από άλλες πολιτείες της χώρας. Καμία εκκλησία οποιουδήποτε θρησκεύματος δεν είναι υποχρεωμένη να τελέσει γάμο ομοφυλοφίλων.
Όταν ο νόμος κατατέθηκε στο κοινοβούλιο της πολιτείας υπήρξαν πολλοί νομικοί κύκλοι που ανέφεραν ότι το Ανώτατο δικαστήριο θα μπορούσε να τον κηρύξει αντισυνταγματικό, γεγονός που οδήγησε την Εργατική κυβέρνηση της περιοχής Πρωτευούσης να προχωρήσει σε μία σειρά αλλαγών του νόμου προκειμένου να τον θωρακίσει συνταγματικά.
Σύμφωνα με τον υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας ο νόμος ατός μπορεί πλέον να ισχύσει παράλληλα με τον νόμο περί γάμου που ισχύει σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Οι πρώτοι γάμοι ομοφυλοφίλων αναμένεται να λάβουν χώρα πριν από τα Χριστούγεννα καθώς ο νόμος προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν αίτηση για να παντρευτούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προ της τέλεσής του.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, ο υπαρχηγός της κυβέρνησης της πολιτείας κ. Andrew Barr, ο οποίος είναι και ο ίδιος ομοφυλόφιλος, ιδιαίτερα συγκινημένος εξήγησε πόσο σημαντική στιγμή είναι αυτή όχι μόνο για την ευρύτερη κοινωνία αλλά και τους ομοφυλόφιλους που θα μπορούν πλέον να ζήσουν μία «κανονική ζωή και να μην φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα προκατάληψης λόγω των επιλογών τους».
Πάντως η απόφαση του πολιτειακού κοινοβουλίου της περιοχής Πρωτευούσης δεν έγινε θετικά αποδεκτή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ήδη λίγες ώρες μετά από την ισχύ της ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης George Brandis δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξετάσει την συνταγματικότητα του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο.


Με τους gay γάμους τα έβαλε ο αυστραλός πρωθυπουργός
nooz.gr, 25/102103
Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζητώντας του να κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο που ψήφισε πρόσφατα το πολιτειακό κοινοβούλιο της περιοχής Πρωτευούσης με τον οποίο αναγνωρίζονται οι γάμοι των ομοφυλόφιλων. 
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει πως το θέμα των γάμων εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και δεν μπορούν να αποφασίζουν ξεχωριστά οι πολιτείες. 
Ο πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, κάλεσε τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια της χώρας να αναμένουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν πάνε στην περιοχή Πρωτευούσης για να παντρευτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: