26.10.13

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ Η ΑΛΒΑΝΙΑ;

Νομιμοποιεί τους gay γάμους η Αλβανία;
topontiki.gr, 25/10/2013
Η Αλβανία όπως φαίνεται θα κάνει τη διαφορά στα Βαλκάνια νομιμοποιώντας τον γάμο των ομοφυλοφίλων, αφού το θέμα έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Ο Αλβανός Συνήγορος του Πολίτη Ίγκλι Τοτοζάνι δήλωσε ότι θα προτείνει στις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε αλλαγές και τροποποιήσεις στον  οικογενειακό κώδικα για να νομιμοποιηθούν οι γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών για αυτή την πρωτοβουλία που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη σε καμία χώρα της περιοχής μας, όπως είπε.
Ο κ. Tοτοζάνι ανέφερε ότι “το  νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι ακόμη έτοιμο, υπάρχει ο νόμος κατά των διακρίσεων, αλλά φυσικά   υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές.”
Ο συνήγορος του Πολίτη δήλωσε ότι “υπάρχει ένα πνεύμα που αλλάζει απέναντι της κοινότητας τον ομοφυλόφιλων, δεν υπάρχει πια τόσο μεγάλο μίσος, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και παρατηρώ ότι σήμερα τα σχόλια  στα blogs, ή στο Facebook είναι πραγματικά διαφορετικά”.
Πρόσθεσε, ότι η Αλβανία πρέπει να γίνει ένα θετικό παράδειγμα στα Βαλκάνια. “Ελπίζω να λάβουμε μια θετική  απάντηση προς αλλαγές στον οικογενειακό κώδικα, επισήμανε.
Υπενθυμίζεται πως από το 2009 ο τότε πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα είχε στηρίξει το  γάμο ομοφυλόφιλων, ενώ το 2012 είχε γίνει και η πρώτη gay parade.
Οι ομοφυλοφιλία αποτελεί ταμπού στην Αλβανία – και μέχρι το 1995 δεν είχε αποποινικοποιηθεί. Τα μέλη της τοπικής κοινωνίας ομοφυλοφίλων, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, κάλυπταν την ταυτότητά τους με το φόβο του στίγματος που προσδίδεται στη σεξουαλική τους προτίμηση ενώ δέχονταν και απειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: