25.10.13

Η ΕΛΞΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΥΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ


Η έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου δεν είναι μεταδοτική
Της Εύης Κυράνα (ygeia.tanea.gr, 3/10/2013)
Επηρεάζεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός των νέων από τον προσανατολισμό των φίλων τους;
Πολλοί φοβούνται ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να γίνεται μόδα και ότι αν ένας ετεροφυλόφιλος κάνει παρέα με ομοφυλόφιλους, τότε ενδέχεται να επηρεαστεί και να αρχίσει να αισθάνεται έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου. Αυτή η ανησυχία εκφράζεται συχνά από γονείς που φοβούνται ότι το παιδί τους (στην εφηβεία και μετά) μπορεί να παρασυρθεί ή παρασύρθηκε από παρέες ομοφυλοφίλων.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη («Brakefield et al», 2013) που ρίχνει φως στο θέμα αυτό. Πρόκειται για μελέτη που παρακολούθησε και αξιολόγησε για έξι συνεχή χρόνια 14.738 νέους, ηλικίας 16 χρονών, που ζουν στις ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το να κάνει κάποιος/κάποια παρέα με άτομα που έχουν ομοφυλοφιλικές πρακτικές δεν επηρεάζει τον σεξουαλικό του/της προσανατολισμό, αλλά μόνο το να κάνει σεξ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν διπλασιαζόταν η πιθανότητα να έχει κάποιος νέος/νέα σεξουαλική δραστηριότητα αν οι φίλοι του/της είχαν σεξουαλικές επαφές με άτομα του ίδιου φύλου. Το ίδιο παρατηρήθηκε όσον αφορά την επιθυμία και αναζήτηση ερωτικής σχέσης. Ωστόσο, δεν ήταν περισσότερο πιθανό να έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου.
Με άλλα λόγια, φάνηκε πως οι νέοι επηρεάζονται από τις παρέες τους στο αν θα κάνουν σεξ ή σχέσεις, αλλά οι ομοφυλόφιλες παρέες δεν επηρεάζουν τον προσανατολισμό της σεξουαλικής έλξης.
Τι καθορίζει τον σεξουαλικό προσανατολισμό;
Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου δεν μεταδίδεται και δεν εξαπλώνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα των νέων.
Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία αναφέρει ότι ενώ πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τις πιθανές γενετικές, ορμονικές, εξελικτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές επιδράσεις στον σεξουαλικό προσανατολισμό, δεν έχουν προκύψει δεδομένα που να επιτρέπουν στους επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός καθορίζεται από κάποιον ή κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν επιλέγουν ή ότι ασκούν μικρό έλεγχο στον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

1 σχόλιο:

gay super hero είπε...

Ούτε με το φτάρνισμα;