5.10.13

ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΝΙΚΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ

Σχεδόν όλοι οι άντρες νικούν τον «καρκίνο των νέων»
ygeia.tanea.gr
Περισσότερο από το 96% των ανδρών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο των όρχεων ξεπερνούν πλέον τη νόσο, ανακοίνωσε ο βρετανικός οργανισμός Cancer Research UK.
Αν και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να υποτροπιάσει η νόσος, όταν περάσει μια δεκαετία από την αρχική διάγνωση οι ασθενείς θεωρείται πλέον ότι έχουν ιαθεί.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην βελτίωση της φαρμακευτικής θεραπείας για τη νόσο, η οποία τη δεκαετία του ’70 είχε ποσοστό ιάσεως κάτω από 70%.
«Η λέξη ίαση αποτελεί πλέον πραγματικότητα για μερικές μορφές καρκίνου και ο καρκίνος των όρχεων είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού δρ Χάρπαλ Κουμάρ.
«Είναι, όμως, σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι τέσσερις στους εκατό νέους δεν νικούν τελικά τη νόσο τους και ότι χρειαζόμαστε θεραπείες πιο φιλικές προς τους ασθενείς».
Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες μορφές καρκίνου, ο καρκίνος των όρχεων τείνει να εμφανίζεται κυρίως σε νέους άντρες, αποτελώντας τον συχνότερο στους άνδρες ηλικίας 15-49 ετών.
Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους άντρες να μην αγνοούν τα προειδοποιητικά συμπτώματα, το πιο συνηθισμένο εκ των οποίων είναι ένας σκληρός όζος (ογκίδιο) ή διόγκωση στον έναν από τους όρχεις.
Αν και οι περισσότεροι όζοι των όρχεων αποδεικνύονται καλοήθεις, είναι σημαντικό να ελέγχονται αμέσως, διότι αν τελικά είναι κακοήθεις η έγκαιρη διάγνωση εξασφαλίζει την ίαση.
Συνεπώς, οι νέοι άντρες πρέπει να εξετάζουν συχνά τους όρχεις τους, ούτως ώστε να ξέρουν πως είναι φυσιολογικά και να απευθυνθούν αμέσως σε έναν γιατρό, αν αντιληφθούν ότι κάτι έχει αλλάξει, λένε οι ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: