25.5.12

CORPUS CHRISTI

Ο Ιησούς, ο Ιούδας και τα άλλα «παιδιά»
Δάφνη Κοντοδήμα (tanea.gr, 15-5-2012)
Με τον Ιησού ως ηγέτη και με την ερωτική έλξη που νιώθει για εκείνον ο Ιούδας καταπιάνεται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Λαέρτης Βασιλείου. Αφορμή είναι το πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα του αιρετικού έργου του Τέρενς ΜακΝάλι «Corpus Christi», το οποίο απαγορεύτηκε όπου ανέβηκε και προκάλεσε την αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας, έως και απειλές για τη ζωή του συγγραφέα, μετά την πρεμιέρα του το 1998 στη Νέα Υόρκη.
Θεωρείται σημείο αναφοράς για τους ομοφυλόφιλους και βλάσφημο κείμενο που συνδέει την ομοφυλοφιλία με την Εκκλησία. Το «Corpus Christi» έγινε για τον Λαέρτη Βασιλείου και την ομάδα Artisan αφορμή για να μιλήσουν «για το θολό τοπίο στην πολιτική και την κρίση στην κοινωνία σήμερα». Δεν στέκονται στο ζήτημα της ομοφυλοφιλίας, αλλά ανεβάζουν τις σκηνές που αποκαλύπτουν την ερωτική έλξη του Ιούδα για τον Ιησού.
«Το έργο μιλάει για την ιστορία ενός ηγέτη, για το πώς ένα σύνολο ανθρώπων δημιουργεί έναν ηγέτη. Καθώς και για τη σημασία τού να φτάσουμε στον πυρήνα της κοινωνίας, στον χριστιανισμό, ώστε να αναζητήσουμε απαντήσεις», λέει στα «ΝΕΑ» ο Λαέρτης Βασιλείου που σκηνοθετεί, κάνει την απόδοση του κειμένου (με τη Βάσια Παναγοπούλου) και ερμηνεύει τον Ιούδα σε έναν ανδρικό θίασο (και για τους γυναικείους ρόλους).
Ο Ιησούς της παράστασης θα μπορούσε, λέει, να είναι ο Αλέξης Γρηγορόπουλος ή, ακόμη, κάθε ηγέτης στον οποίο κάποτε πίστεψε ο λαός. «Διανύουμε μια εποχή όπου μας αποκαλύπτονται αλήθειες για την πολιτική, για την Εκκλησία. Ηρθε η ώρα να αναρωτηθούμε τι σημαίνουν όλα αυτά και πώς θα κινηθούμε», σχολιάζει. «Δεν μπορεί να αποκαλύπτονται σκάνδαλα για το Βατοπέδι και να εξακολουθούν κάποιοι να χαρίζουν την περιουσία τους στην Εκκλησία».
Στην παράσταση παρακολουθούμε τον Ιησού (τον Τζόσουα του κειμένου) από τη γέννησή του, σε ένα μοτέλ στην Εθνική Οδό, τις σχολικές του περιπέτειες έως τη Σταύρωση. Τα πρόσωπα προσγειώνονται στο σήμερα παρουσιάζοντας την ιστορία δεκατριών νέων, οι σχέσεις των οποίων δοκιμάζονται από τον έρωτα, την αγάπη, την καριέρα, την προδοσία.
«Θέλουμε το κοινό να προβληματιστεί και, γιατί όχι, να αντιδράσει», εξηγεί ο Λαέρτης Βασιλείου, γνωστός για τις βραβευμένες σε φεστιβάλ του εξωτερικού δουλειές του «Εμιγκρέδες» και «Ενας στους δέκα».
Δεν μας κάνει, λέει, πια τίποτα εντύπωση. Ούτε οι τρυφερές σκηνές ανάμεσα στον Ιούδα και τον Ιησού. «Αυτό που μας απασχολεί είναι η αλήθεια, όσο προκλητική και άσχημη κι αν είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: