15.5.12

ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ Η ΚΑΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕΣΗΣ-ΥΨΟΥΣ

Προάγγελος μακροζωίας η καλή αναλογία μέσης-ύψους
ygeia.tanea.gr, 14/5/2012
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθετε εάν τα περιττά σας κιλά υπονομεύουν την υγεία σας, αλλά η ζυγαριά δεν είναι ο πιο αξιόπιστος από αυτούς. Προτιμότερο είναι να μετρήσετε το ύψος και τη μέση σας, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Όπως έδειξε, η αναλογία της περιμέτρου της μέσης προς το ύψος (συμβολίζεται WHR από τους όρους Waist to Height Ratio) είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος που διατρέχει ένας άνθρωπος να εκδηλώσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η καρδιοπάθεια.
Επιπλέον, η αναλογία αυτή αποτελεί τον καλύτερο προάγγελο μακροζωίας.
Η ανάλυση παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το να διατηρείται η αναλογία αυτή κάτω από 0,5 (πρακτικά, η περίμετρος της μέσης πρέπει να είναι η μισή απ’ ό,τι το ύψος σε εκατοστά) αποτελεί το κλειδί για να αποφευχθούν οι συνέπειες
της παχυσαρκίας.
Η ακρίβεια της μέτρησης ως δείκτη μελλοντικών προβλημάτων υγείας είναι εφάμιλλη σε ψηλούς και σε κοντούς. Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως αποτελεί πολύ πιο αξιόπιστο προάγγελο κινδύνου απ’ ό,τι η περίμετρος της μέσης μόνης της.
Η περίμετρος της μέσης ως δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου έχει ήδη αντικαταστήσει τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στην ιατρική κοινότητα, επειδή υποδηλώνει την συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Ο ΔΜΣ αντιθέτως, δείχνει το σωματικό βάρος σε συνάρτηση με το ύψος, αλλά όχι το περικοιλιακό λίπος.
Όπως εξήγησε η δρ Μάργκρετ Άσγουελ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Oxford Brookes, η αξία της αναλογίας της περιμέτρου της μέσης προς το ύψος διερευνήθηκε σε στοιχεία από 31 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 300.000 εθελοντές.
Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η αναλογία αυτή είναι καλύτερη για την πρόβλεψη του διαβήτη, της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άνδρες όλων των εθνικοτήτων.
Επιπλέον, με την ίδια αναλογία μπορεί να υπολογιστεί το προσδόκιμο επιβίωσης κάθε ατόμου. Μελέτη του Πανεπιστήμιου City, στο Λονδίνο, έδειξε ότι σε έναν 30χρονο μη καπνιστή το προσδόκιμο επιβίωσης μειώνεται κατά 14% όταν η αναλογία μέσης-ύψους είναι 0,7, ενώ μειώνεται κατά 34% όταν η αναλογία αυτή είναι 0,8.
«Η διατήρηση της περιμέτρου της μέσης στο μισό ή λιγότερο από το ύψος σε εκατοστά, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης κάθε ανθρώπου στον κόσμο», είπε η δρ Άσγουελ

Δεν υπάρχουν σχόλια: