23.5.12

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΓΑΜΩΝ

Η οικονομική διάσταση των γάμων των ομοφυλοφίλων
TA NEA / BLOOMBERG TΩΝ BETSEY STEVENSON KAI JUSTIN WOLFERS (16-5-2012)
Καθώς αναζωπυρώνεται το ζήτημα των γάμων μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου, η συζήτηση ξεπερνά τις στείρες διαφωνίες για τη σεξουαλικότητα των ανθρώπων και εισέρχεται σε πιο ουσιαστικά θέματα, που μας κάνουν όλους να αναλογιστούμε πώς αντιλαμβανόμαστε την εμπειρία της έγγαμης συμβίωσης. Για τη γενιά των παππούδων μας, ο γάμος ήταν υπόθεση χωριστών ρόλων και εξειδικεύσεων. Ο καθηγητής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου Γκάρι Μπέκερ κέρδισε το βραβείο Νομπέλ το 1992 εν μέρει επειδή ανέλυσε την οικογένεια ως οικονομικό θεσμό της κοινωνίας μας. Σαν μια μικρή επιχείρηση που απασχολεί ανθρώπους με διαφορετικές δεξιότητες, οι οποίοι παράγουν εισόδημα ανεξαρτήτως του αν κάποιος ειδικεύεται στην αγορά και ο άλλος απασχολείται αποκλειστικά στο σπίτι.
Ο διαχωρισμός των καθηκόντων του κάθε συζύγου αυξάνει την παραγωγικότητα, όπως ακριβώς την αυξάνει και η διάκριση των αρμοδιοτήτων των εργαζομένων σε μια επιχείρηση. Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη των κοινωνιών οι γυναίκες - διότι προς το παρόν μιλάμε για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια - απέκτησαν καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερες δεξιότητες, βγήκαν στην αγορά εργασίας, άρχισαν να ελέγχουν τη γονιμότητά τους, ενώ οι άνδρες άρχισαν να ασχολούνται περισσότερο (σε ορισμένες περιπτώσεις και αποκλειστικά) με τις οικιακές εργασίες. Το νέο μοντέλο που δημιούργησαν τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια γεφύρωσε τις παραδοσιακές διαφορές και τους ρόλους ανδρών και γυναικών στη συμβίωση και έκαναν τους συζύγους μάλλον ίσους μεταξύ τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι πολέμιοι των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων αντιτίθενται και στην εξέλιξη των ετεροφυλόφιλων γάμων προς την κατεύθυνση της ισότητας των συζύγων. Είναι μια μάταιη υπόθεση. Οι τεχνολογικές αλλαγές και οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις θα περιορίζουν διαρκώς τα οφέλη της εξειδίκευσης και της διάκρισης των ρόλων στην οικογένεια. Αντίθετα, για τους ετεροφυλόφιλους που έχουν υιοθετήσει το νέο μοντέλο συμβίωσης που βασίζεται στην ισότητα, η ιδέα του γάμου μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου μοιάζει φυσιολογική. Τα ζευγάρια των ομοφυλοφίλων δεν τους φαίνονται διαφορετικά από τους ίδιους. Αγαπά και στηρίζει ο ένας τον άλλο, μοιράζονται τις ίδιες αξίες, τις ίδιες επιθυμίες και τα ίδια συμφέροντα. Αν τους απαγορεύσει κάποιος να παντρευτούν, είναι σαν να απαγορεύει τον γάμο σε ζευγάρια διαφορετικών φυλών, εθνικοτήτων ή θρησκευμάτων. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσει κανείς την οικογένεια τον 21ο αιώνα είναι να ενστερνιστεί το νέο μοντέλο ισότητας στον γάμο και να καλωσορίσει όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως των σεξουαλικών τους προσανατολισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: