9.5.12

ΗΠΑ. 53% ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Ανοιχτοί στους γάμους ομοφυλόφιλων οι Αμερικανοί
newsbeast.gr, 8-5-2012
Κάτι περισσότερο από τους μισούς Αμερικανούς πιστεύουν ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται όπως ακριβώς και οι ετεροφυλόφιλοι, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η δημοσκόπηση αυτή έγινε την ώρα που οι ψηφοφόροι της Βόρειας Καρολίνας καλούνται να αποφασίσουν σήμερα σε δημοψήφισμα αν θα τροποποιήσουν την πολιτειακή νομοθεσία και θα ορίσουν το γάμο ως ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Η αλλαγή αυτή θα σήμαινε την απαγόρευση των γάμων και των πολιτικών ενώσεων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του στους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου αλλά δέχεται πιέσεις να το κάνει, ιδίως επειδή υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της νομιμοποίησης αυτών των ενώσεων. Το σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους γάμους αυτούς ενώ ο υπουργός Παιδείας Άρνι Ντάνκαν δήλωσε δημοσίως ότι οι γάμοι ομοφυλοφίλων θα πρέπει να νομιμοποιηθούν.
Μέχρι σήμερα έξι Πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια επιτρέπουν τέτοιους γάμους ενώ 28 Πολιτείες τους απαγορεύουν.
Η περσινή δημοσκόπηση της Gallup έδειξε ότι το 53% των Αμερικανών τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων αυτών.
Το ερώτημα τέθηκε για πρώτη φορά από το ινστιτούτο το 1996, όταν μόνο το 27% των ερωτηθέντων εκφράστηκε ευνοϊκά για τους γάμους ομοφυλοφίλων.
Φέτος η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι μεταξύ των πολιτικών και των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους. Συνολικά τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών, οι μισοί ανεξάρτητοι και λιγότερο από το ένα τέταρτο των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν ότι θα πρέπει να επιτρέπονται οι γάμοι ατόμων με το ίδιο φύλο.
Μεταξύ των Αμερικανών που δηλώνουν ότι δεν ασπάζονται κάποια συγκεκριμένη θρησκεία, η συντριπτική πλειοψηφία στηρίζει αυτούς τους γάμους. Περίπου οι μισοί Καθολικοί τάσσονται υπέρ ενώ έξι στους δέκα Προτεστάντες διαφωνούν με τη νομιμοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: