11.5.12

ΧΑΠΙ-ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS;

Χάπι - ασπίδα κατά του AIDS;
skai.gr, 11-5-2012
Το πράσινο φως με ψήφους 19 προς τρεις, στη χορήγηση του Truvada σε υγιείς ανθρώπους, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για μόλυνση από HIV, έδωσε η αμερικανική Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Αντιϊικά Φάρμακα (Antiviral Drugs Advisory Committee).
Το χάπι Truvada χορηγείται στους οροθετικούς παράλληλα με την αντιρετροϊκή αγωγή.
Η Επιτροπή, τις συμβουλές της οποίας συνήθως αποδέχεται η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA), συνιστά την καθημερινή χορήγηση του Truvada για τα άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό.
Συγκεκριμένα, μελέτες από το 2010 έχουν δείξει ότι το χάπι, μείωσε τις πιθανότητες μόλυνσης σε υγιείς ομοφυλόφιλους και στους υγιείς ετεροφυλόφιλους συντρόφους των θετικών στον ιό, σε ποσοστό 44% και 73%.
Ωστόσο, ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας αλλά και μέλη οργανώσεων για την καταπολέμηση του AIDS, έχουν αντιταχθεί στην χρήση του φαρμάκου αυτού. Όπως τονίζουν, υπάρχει ο κίνδυνος όσοι το λαμβάνουν να εφησυχάσουν και να σταματήσουν να παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις, ενώ σημειώνουν ότι το κόστος του είναι αρκετά υψηλό.
Πάντως, το BBC αναφέρει ότι η ενέργεια της Επιτροπής μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο στη μάχη κατά του AIDS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: