22.5.12

Η ΜΑΡΙΕΛΑ ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΟ ΣΑΝ ΦΡΑΝΤΣΙΣΚΟ

Εισβολή Κάστρο στις ΗΠΑ
Του Θεολόγου Αλεξανδράτου (topontiki.gr, 21-5-2012)
Πριν από μερικά χρόνια η παροχή βίζας από τις ΗΠΑ σε Κουβανό υπήκοο με το επώνυμο Κάστρο –και με απευθείας συγγένεια με τον Φιντέλ- θα γινόταν μόνο στο σινεμά. Και σε πολύ ευφάνταστο σενάριο μάλιστα. Αλλά οι καιροί αλλάζουν και τα πάνω έρχονται κάτω (και τανάπαλιν).
Η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του νυν ηγέτη της Κούβας Ραούλ και ανιψιά του Φιντέλ, πήρε άδεια εισόδου στης ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε συνέδρια στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη που διοργανώνει η Ένωση Σπουδαστών Λατινικής Αμερικής.
Το θέμα του συνεδρίου έχει θέμα την σεξουαλική διαφορετικότητα και η Μαριέλα Κάστρο η οποία είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων θα μιλήσει την ερχόμενη εβδομάδα για το θέμα.
Η 50χρονη δικηγόρος είναι πρόεδρος του εθνικού ιδρύματος σεξουαλικής επιμόρφωσης στην Κούβα και έχει προσπαθήσει πολάκις να επιτραπούν στο νησί οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Έχει μάλιστα δηλώσει ότι και ο πατέρας της Ραούλ είναι υπέρ (όπως και ο Ομπάμα) αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος της Κούβας δεν το έχει κάνει ποτέ επίσημα.
Η επιλογή του Σαν Φρανσίσκο για το συνέδριο δεν είναι τυχαία αφού είναι μια πόλη με σημαντικό ποσοστό ομοφυλόφιλων και πολλές κινητοποιήσεις κατά καιρούς για τα δικαιώματά τους.
Η Κάστρο είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ και το 2002 για ένα συνέδριο στο Λος Άντζελες και παρότι αρκετοί ΚουβανοΑμερικανοί πολιτικοί ξεσηκώθηκαν για το γεγονός ότι της δόθηκε βίζα, φαίνεται ότι σιγά – σιγά οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν σε νέα φάση.
Είναι πλέον πολύ πιο συχνές οι (νόμιμες) επισκέψεις των μεν στους δε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ να πηγαίνει στην Αβάνα τον Μάρτιο και επιτροπή γερουσιαστών να έχει επίσημη συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο στις αρχές του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: