11.1.10

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ



"Λεωφορείο ο Πόθος"
Tennessee Williams – Κάρολος Κουν – Μάνος Χατζιδάκις – Μελίνα Μερκούρη
.

Το βραβευμένο με Pulitzer «Λεωφορείο ο πόθος», έγραψε ο Williams το 1947 και το ανέβασε αμέσως στο Broadway ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Elia Kazan, με πρωταγωνιστές τον 24χρονο τότε Marlon Brando, στον ρόλο του Stanley Kowalski, και την Jessica Tandy στον ρόλο της Blanche Dubois. Η πολύ επιτυχημένη παράσταση έριξε αυλαία δύο χρόνια μετά, ενώ κέρδισε δύο βραβεία Tony.
Το 1951 όμως, ο Kazan μετέφερε την υπόθεση στο σινεμά, και δημιούργησε έναν κινηματογραφικό θρύλο, κρατώντας τον τόσο ταιριαστό ωμά νατουραλιστικό Marlon Brando στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ την Blanche υποδύθηκε μοναδικά η Vivien Leigh και κέρδισε δίκαια Oscar ερμηνείας- άλλα δύο χρυσά αγαλματίδια πήγαν σε άλλους δύο ηθοποιούς της ταινίας, γεγονός πρωτόγνωρο εκείνη την εποχή.
Το έργο ανέβηκε αμέτρητες φορές σε όλο τον κόσμο, το 1949 όμως παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και στην Αθήνα, από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. (koyinta.gr)

Ουίλλιαμς Τέννεσση: ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ
Θέατρο "Κοτοπούλη", 1948-1949
Μετάφραση : Γκάτσος Νίκος-Βολονάκης Μίνως-Οικονομόπουλος Ν.
Σκηνοθεσία : Κουν Κάρολος
Σκηνικά : Στεφαννέλης Γιάννης
Μουσική : Χατζιδάκις Μάνος
Διανομή: Μερκούρη Μ., Διαμαντόπουλος Β., Καράλη Τ., Χατζημάρκος Δ., Μηλάς Δ., Κατσούλης Μπ., Σκουρλά Ζ., Κουν Κ., Μιχαηλίδου Α., Λευτεριώτης Γ.
(theatro-technis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: