26.1.10

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ Η ΑΦΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Πεδίο μάχης η Αφρική για τα δικαιώματα των γκέι
Πόλεμος Δυτικών ευαγγελιστών και ομοφυλόφιλων ακτιβιστών
Κίττυ Ξενάκη (Τα Νέα, 22/1/2010)
Από τη μία, οι ακραίοι ευαγγελικοί με την πεποίθηση πως η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή, αν όχι υπεύθυνη για όλα τα δεινά του κόσμου. Από την άλλη, οι οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα των γκέι. Και στη μέση, πεδίο μάχης ανάμεσα σε αυτά τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα της Δύσης, η Μαύρη Ήπειρος.
O 20χρονος Τιβόνγκε Τσιμπαλάνγκα και ο 26χρονος Στίβεν Μοντζέζα είναι ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων που κατοικεί στο Μαλάουι. Κάποια στιγμή, στα τέλη της περασμένης χρονιάς, έκαναν το λάθος να δημοσιοποιήσουν τη σχέση τους. Πριν να περάσουν πολλές ημέρες, βρέθηκαν στο Τσιτσίρι, διαβόητη φυλακή για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των υπεράριθμων κρατούμενων, τους συχνούς ξυλοδαρμούς και τους βιασμούς μεταξύ των κρατουμένων. Την περασμένη εβδομάδα, το ζευγάρι σύρθηκε στο δικαστήριο. Αντιμετωπίζει 14ετή ποινή κάθειρξης. Η δίκη αναβλήθηκε όταν ο Τιβόνγκε δεν άντεξε τα γιουχαΐσματα του ακροατηρίου και κατέρρευσε. Τον υποχρέωσαν να επιστρέψει με μια σφουγγαρίστρα και να καθαρίσει ο ίδιος τον εμετό του, παρ΄ ότι πάσχει από ελονοσία.

Οι πιέσεις
Σκηνές όπως αυτή, επισημαίνουν οι «Sunday Τimes», απλώς θα αυξήσουν τις πιέσεις που ασκούν Δυτικοί ακτιβιστές και δωρήτριες χώρες προς την κυβέρνηση του Μαλάουι να χαλαρώσει τους δρακόντειους νόμους της εναντίον της ομοφυλοφιλίας. Ανάλογες πιέσεις έκαναν τον πρόεδρο της Ουγκάντας, τον Γιόβερι Μουσεβένι, να πάρει αποστάσεις από προτεινόμενο νόμο ο οποίος προβλέπει ποινή θανάτου για ορισμένες περιπτώσεις «διακεκριμένης ομοφυλοφιλίας». Ο Μουσεβένι κάλεσε τους βουλευτές να «μη βιαστούν». Ο ίδιος πάντως έχει προειδοποιήσει τη νεολαία της Ουγκάντας πως η ομοφυλοφι λία αντιβαίνει τη θέληση του Θεού και πως «οι Ευρωπαίοι ομοφυλόφιλοι στρατολογούν στην Αφρική».
Οι δύο αυτές περιπτώσεις, του Μαλάουι και της Ουγκάντας, αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η Αφρική γίνεται πεδίο μάχης ανάμεσα στις διαφορετικές στάσεις έναντι της ομοφυλοφιλίας που παρατηρούνται στη Δύση. Και οι δύο πλευρές κατηγορούν τον αντίπαλο πως καθοδηγείται έξωθεν: οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι υποστηρίζουν πως οι συντηρητικοί Αμερικανοί ευαγγελικοί ενθαρρύνουν την ομοφοβία, ενώ οι «αντιγκέι» επιμένουν πως η ομοφυλοφιλία αναδύεται στην επιφάνεια στην Αφρική εξαιτίας, αποκλειστικά, της δυτικής ενθάρρυνσης- φτάνοντας στο σημείο να πουν πως η ομοφυλοφιλία δεν υπήρχε στην Αφρική μέχρι που την εισήγαγαν οι λευκοί. Το νομοσχέδιο
Λίγο πριν κατατεθεί προς ψήφιση στην Ουγκάντα το νομοσχέδιο που προβλέπει ακόμα και ποινή φυλάκισης για τους γκέι, επισκέφθηκαν τη χώρα τρεις γνωστοί Αμερικανοί ευαγγελικοί, ο Σκοτ Λάιβλι, πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Υπεράσπισης της Οικογένειας, ο Καλέμπ Λι Μπρούντιτζε, που υποστηρίζει πως ήταν κάποτε και ο ίδιος γκέι αλλά μετά «είδε το φως», και ο Ντον Σμίρερ, ο οποίος εργάζεται με «ομάδες ανάρρωσης από την ομοφυλοφιλία». Ακτιβιστές δημοσιοποίησαν στο Ίντερνετ βίντεο που απεικονίζει τον Λάιβλι να δηλώνει πως η γενοκτονία στην Ουγκάντα έγινε από ομοφυλόφιλους, το ΑΙDS είναι μια δίκαιη τιμωρία για τους ομοφυλόφιλους και οι ξένοι προσπαθούν να προωθήσουν την ομοφυλοφιλία στην Ουγκάντα. Και οι τρεις ευαγγελικοί, πάντως, «νίπτουν τας χείρας τους» όσον αφορά το νομοσχέδιο.

Η ομοφυλοφιλία στη Μαύρη Ήπειρο
● ΑΠΟ ΤΙΣ 54 ΧΩΡΕΣ και εδάφη της Αφρικής, η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στις 34 και νόμιμη μόλις σε 14- στις υπόλοιπες 6 δεν είναι επισήμως παράνομη, αλλά ούτε ανεκτή ● ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ, τη Μαυριτανία και τη Βόρεια Νιγηρία, η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο. Στην Ουγκάντα και την Τανζανία, επισείει ακόμα και ισόβια κάθειρξη ● Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, χαρακτηρίζει τους γκέι «κατώτερους από τα σκυλιά και τα γουρούνια» και υποστηρίζει πως η ομοφυλοφιλία είναι «αντιαφρικανική»: «Αφήστε τους λευκούς να τα κάνουν αυτά», δήλωσε κάποτε ● ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ είναι πως σε κάποιες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε, η Ζάμπια, οι Σεϋχέλλες και η Κένυα, η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη για τους άνδρες αλλά νόμιμη για τις γυναίκες ● Η ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ είναι η μοναδική των χωρών της Αφρικής που επιτρέπει τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων, καθώς και την υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: