12.1.10

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΤ1

.
Γιάννης Τσαρούχης.
Παιδί του Πειραιά, πατέρας της σύγχρονης ζωγραφικής
(e-typos.com, 8/1/2009)
Χωρίς να μείνει στη γραφικότητα ή να μεταβληθεί σε ανθολόγιο εθνικών απηχήσεων, ο Τσαρούχης, υπακούοντας ίσως ασυνείδητά του σε μια λειτουργία ανθρωπισμού που υπάρχει μέσα στο ελληνικό φως, αγκάλιασε το ανθρώπινο σώμα και μαζί μ’ αυτό προχώρησε να βρει την οριστική έκφρασή του», αναφέρει ο Οδυσσέας Ελύτης σε κείμενό του, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη. Αφορμή αποτέλεσε η αναδρομική έκθεση περίπου 670 έργων του ζωγράφου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Εκτός του Μουσείου Μπενάκη, αφιέρωμα στο μεγάλο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη θα προβάλει και η ΕΤ1 στις 13 Ιανουαρίου, με δύο ντοκιμαντέρ που αφορούν στη ζωή και το έργο του.
Λαϊκές όψεις
Ο Γιάννης Τσαρούχης γεννήθηκε και έζησε τα δώδεκα πρώτα χρόνια του στο μεγαλοαστικό περιβάλλον του Πειραιά. Ανατράφηκε σύμφωνα με τους κανόνες και τις επιταγές της πλούσιας οικογένειάς του. Ωστόσο, είναι φανερό ότι δεν αρκείται στη δεδομένη πολυτέλεια. Ο Γιάννης Τσαρούχης θυμάται όλες τις λεπτομέρειες της ζωής της εποχής εκείνης. Το σπίτι του, το σπίτι της θείας του κοντά στο Πασαλιμάνι -όπου άρχισε να ζωγραφίζει ακουαρέλες και είχε φτιάξει κι ένα μικρό θέατρο με χαρτονένιους ηθοποιούς-, τις υπηρέτριες και τις μαγείρισσες του αρχοντικού, αλλά και τις λαϊκές όψεις του μεγάλου λιμανιού με τους ανθρώπους του. Ολες αυτές οι εικόνες επηρέασαν καθοριστικά το ζωγράφο, γεγονός που καταγράφεται εμφανώς στο έργο του. Η Καστέλα, το Νέο Φάληρο, το Δαφνί και τα λαϊκά καφενεία στο λιμάνι του Πειραιά είναι οι χώροι όπου γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ «Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη» και θα προβληθεί στις 9.00 το βράδυ της Τετάρτης από την ΕΤ1.
Ελληνικότητα
Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί μισή ώρα αργότερα την ίδια μέρα, επιχειρείται μια προσπάθεια ανάλυσης της προσωπικότητας του Τσαρούχη, έχοντας ως κεντρικό άξονα τη συμβολή του στην ελληνικότητα της τέχνης. Ταυτόχρονα εξετάζονται οι ειδικότερες συνεισφορές του ζωγράφου σε ολόκληρο το πλέγμα που συνιστά την πεμπτουσία του ελληνικού βίου, όπως η παράδοση του ζεϊμπέκικου, η παράδοση του Καραγκιόζη και η λαϊκότητα του Θεόφιλου. Ο Γιάννης Τσαρούχης ως καλλιτέχνης και σύγχρονος στοχαστής έδωσε με τρόπο επιγραμματικό¬ μερικές από τις πιο καίριες και ζωντανές πτυχές της νεοελληνικής περιπέτειας, εξηγούν οι μελετητές. Αξίζει να σημειωθεί το πλούσιο υλικό από παλιές ταινίες, όπου χρησιμοποιήθηκε η φωνή του ίδιου του Τσαρούχη. Για το μεγάλο ζωγράφο μιλούν η δημοσιογράφος Μαρία Καραβία, ο ποιητής Θανάσης Νιάρχος, ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης, η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη και ο Παναγιώτης Γερολυμάτος. Συμμετέχει και η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: