9.2.11

Ο BOY GEORGE ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο Boy George επιστρέφει κλεμμένη εικόνα σε εκκλησία της Κύπρου
(neoskosmos.com, 25/1/2011)
Ο Boy George (κατά κόσμον George Alan O'Dowd), πρώην τραγουδιστής του διάσημου συγκροτήματος Culture Club , συμφώνησε να επιστρέψει στην Εκκλησία της Κύπρου μία εικόνα του Χριστού του 18ου αιώνα που ήρθε στην κατοχή του το 1985, 11 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.
Η εικόνα αναγνωρίστηκε μετά από ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή με το γνωστό καλλιτέχνη και στη συνέχεια η Εκκλησία του προσκόμισε μαρτυρίες ειδικών βυζαντινολόγων και του ιερέα του χωριού…
Ο διάσημος τραγουδιστής αγόρασε την εικόνα από έναν έμπορο έργων τέχνης στο Λονδίνο το 1985 χωρίς να γνωρίζει την προέλευσή της. Η εικόνα πριν την εισβολή κοσμούσε τον ναό του Αγίου Χαράλαμπου στο κατεχόμενο Νέο Χωριό Κυθρέας.
«Ευτυχώς η εικόνα επιστρέφει στο νόμιμο σπίτι της» δήλωσε ο Boy George. «Είμαι φίλος της Κύπρου και φρόντιζα την εικόνα επί 26 ολόκληρα χρόνια» πρόσθεσε. Και συνεχίζει: «Ανυπομονώ να δω την εικόνα να επιστρέφει στην Κύπρο αρχικά και στη συνέχεια στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου από όπου και αφαιρέθηκε παράνομα».
Η εικόνα επιστράφηκε στον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς Επίσκοπο Νεάπολης Πορφύριο κατά τη διάρκεια σεμνής τελετής σε αίθουσα της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στο βόρειο Λονδίνο.
Η χειρονομία αυτή, τόνισε ο επίσκοπος, έγκειται στις γενικότερες προσπάθειες που κάνει η εκκλησία της Κύπρου για τον επαναπατρισμό κλεμμένων πνευματικών θησαυρών. Στον Boy George δόθηκε σύγχρονη βυζαντινή εικόνα του Χριστού με την ευχή όπως και άλλοι ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

1 σχόλιο:

xomeritis είπε...

"...love is hard to find in the church of the poison mind..."

Από τραγούδι των Culture Club που σκιαγραφεί το ύφος των ημερών.