20.2.11

ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗΝ ΤΟΥ ΕΠΣΕ. ΤΟ ATHENSPRIDE, Η ΟΛΚΕ, ΤΟ ΕΠΣΕ ANTAMA KAI TO 10% ΧΩΡΙΑ;


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 Φεβρουαρίου 2011
Ευρω-δίκη Ελλάδας για αποκλεισμό ζευγαριών ιδίου φύλου από σύμφωνο συμβίωσης
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) ενημερώνει την κοινή γνώμη πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αποφάσισε να συνενώσει δύο προσφυγές κατά του αποκλεισμού των ζευγαριών του ιδίου φύλου από το σύμφωνο συμβίωσης (Νόμος 3719/2008) και να τις κοινοποιήσει στην Ελλάδα με το ερώτημα αν η διάκριση αυτή παραβιάζει το Άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) μόνο του ή σε συνδυασμό με το Άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων), καθώς και το Άρθρο 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Η πρώτη προσφυγή υποβλήθηκε στις 6 Μαΐου 2009 από τους Γρηγόρη Βαλλιανάτο και Νίκο Μυλωνά μέσω του ΕΠΣΕ και γνωστοποιήθηκε σε γενικό κοινό δελτίο τύπου των οργανώσεων Athens Pride, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας και ΕΠΣΕ στις 5 Μαΐου 2009 (http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2009_files/ghm1158_gamos_symfono_symviosis_lgbt_greek.doc). Η δεύτερη προσφυγή υποβλήθηκε στις 25 Μαΐου 2009 από δύο ζευγάρια γυναικών και ένα ζευγάρι ανδρών (που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους) καθώς και τη ΜΚΟ «Σύνθεση» μέσω του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκου Αλιβιζάτου και του Διδάκτορα Νομικής Βαγγέλη Μάλλιου και γνωστοποιήθηκε από τη «Σύνθεση» στις 26 Μαΐου 2009 (http://www.10percent.gr/stiles/h-gnwmh-tou-10/1177-2009-05-26-14-25-40.html).
Ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς δήλωσε: «Η κυβέρνηση καλείται σήμερα να απαντήσει στο ΕΔΔΑ μέχρι τις 31 Μαΐου 2011 είτε υπερασπιζόμενη ένα νόμο με τον οποίο διαφωνούσε ως αξιωματική αντιπολίτευση όταν ψηφίστηκε είτε αναγγέλοντας πως προχωρεί στην νομοθετική άρση της διάκρισης, την οποία επανειλημμένα υποσχέθηκε αλλά μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να κάνει». Το ΕΠΣΕ και οι Γρηγόρης Βαλλιανάτος και Νίκος Μυλωνάς επίσης δηλώνουν πως πιστεύουν ότι η διεκδίκηση ενός τόσο θεμελιώδους δικαιώματος για την ΛΟΑΤ κοινότητα δεν είναι συμβατή με την ανωνυμία των προσφευγόντων ατόμων.
Επίσης, όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο τρισέλιδο σημείωμα του ΕΔΔΑ για την υπόθεση, την παραβίαση του Άρθρου 13 της ΕΣΔΑ επικαλέστηκε μόνο το ΕΠΣΕ. Στο σημείωμα αυτό είναι εμφανής επίσης η συνένωση των δύο προσφυγών. Είναι λοιπόν ατυχής ο ισχυρισμός πως «Η Ελλάδα δικάζεται για το σύμφωνο συμβίωσης που αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια, μετά από προσφυγή της Σύνθεσης και 3 ζευγαριών» (http://www.10percent.gr/epikairotita/eidiseis/2176-2011-02-17-17-41-54.html).
Η προσφυγή του ΕΠΣΕ βασίστηκε σε απόφαση του ΕΔΔΑ τον Ιανουάριο 2008 στην Υπόθεση της E.B. κατά της Γαλλίας (παρουσίαση και μετάφραση της απόφασης στα ελληνικά στην ιστοσελίδα http://elawyer.blogspot.com/2008/03/h.html). Τότε το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ καταδίκασε τη Γαλλία. Βασικά αποσπάσματα εκείνης της απόφασης: «Το Κράτος, το οποίο έχει υπερβεί τις υποχρεώσεις του Άρθρου 8 με τη δημιουργία ενός δικαιώματος [υιοθεσίας από μία ή ένα γονέα] (…) δεν μπορεί κατά την εφαρμογή αυτού του δικαιώματος, να λάβει μέτρα άνισης μεταχείρισης κατά την έννοια του Άρθρου 14... Το Δικαστήριο δεν μπορεί να μην παρατηρήσει ότι, απορρίπτοντας την αίτηση της προσφεύγουσας για άδεια υιοθεσίας, οι ημεδαπές αρχές προέβησαν σε διάκριση που βασίζεται στις κρίσεις τους όσον αφορά το σεξουαλικό προσανατολισμό της, μια διάκριση που δεν είναι ανεκτή σύμφωνα με τη Σύμβαση… Συνεπώς, παραβιάστηκε το άρθρο 14 της Σύμβασης σε συνδυασμό με το Άρθρο 8.»


6 σχόλια:

special rapporteur είπε...

Μια παρατήρηση έχω να κάνω: στην υπόθεση την οποία επικαλείται το ΕΠΣΕ, E.B. κατά Γαλλίας, μια τόσο σημαντική υπόθεση για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα παγκοσμίως, προστατεύτηκε η ανωνυμία της προσφεύγουσας.

erva_cidreira είπε...

Μα περιμένετε ότι εκείνοι, ή ακριβέστερα κάποιοι από εκείνους, που χρόνια τώρα "κάνουν καριέρα" στηριζόμενοι σε λογικές outing θα ενδιαφέρονταν τώρα για την προστασία της ανωνυμίας των όποιων εναγόντων;
Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο δεν εξασφαλίζουν τη μακροημέρευσή στον χώρο, αφού γνωρίζουν ότι δεν είναι πολλοί εκείνοι οι άλλοι που θα πρόσφεραν την ιδιωτικότητά τους βορά στα αδηφάγα μεσημεριανάδικα και τον κίτρινο τύπο;

gay super hero είπε...

Επίσης πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που χρονια τώρα χρησιμοποιούν την επώνυμη δράση επιλεκτικά είτε για την προσωπική τους αυτοπροβολή μέσω happenings είτε με σκοπό τη δικτύωση με τους κατάλληλους δημόσιους οργανισμούς και πολιτικούς παράγοντες.

Όταν όμως έρχεται η ώρα της λογοδοσίας για τις δράσεις που αναλαμβάνουν δημόσια (και πάντα στο όνομα των πολλών "ανώνυμων") τότε οι ίδιοι άνθρωποι αρχίζουν τα μισόλογα και κρύβονται χαρακτηριστικά πίσω από το δάχτυλό τους.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Να εξετασθεί και το ενδεχόμενο ότι η γνωστή πολυΜΚΟ με τις υποΜΚΟ, που ιδρύθηκε από συνεπώνυμους - μα τι σύμπτωση κι αυτή όλα τα ιδρυτικά μέλη να φέρουν το ίδιο επώνυμο ! - (: α.α. 306 στο μητρώο MKO - σελίς 13, στο τέλος ), έθεσε υπό την σκέπη της τα λοαδ ζητήματα από γνήσιο ενδιαφέρον.

Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για μια ακόμα χάντρα - την χρυσή - στο κομπολόι των ...μειονοτήτων που συλλέγουν τα συγκοινωνούντα δοχεία.

Ανδρέας Ιωαννίδης είπε...

Απορώ που ακόμα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σας τα δελτία τύπου και τις λοιπές γελοιότητες του ΕΠΣΕ. Πρόκειται για μια οργάνωση η οποία χώνει την μύτη της παντού με το έτσι θέλω και προσπαθεί να βρει νέα θέματα με τα οποία να ασχοληθεί. Όσο για τον πρόεδρο και τα υπόλοιπα κατάπτυστα μέλη της οργάνωσης (που μετρούνται στα δάχτυλα του ενός ποδιού)θα πάρουν σιγά σιγά αυτό τους αξίζει....

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Aνδρέα Ιωαννίδη,

μας λες δηλαδή ότι με το "έτσι θέλω" "χώνει τη μύτη του" το ΕΠΣΕ και συνυπογράφει κοινά δελτία τύπου με την ΟΛΚΕ, όπως και με όλους τους παρακάτω που το "λαμβάνουν σοβαρά υπόψη";
:
-Περιοδικό SCREW
-Φεστιβάλ Υπερηφάνειας – Athens Pride
-Σύνθεση Ενημέρωση Ευαισθητοποίηση για το HIV/AIDS
-Ελεύθεροι Πολίτες Ενάντια Στη Ομοφοβία
-Περιοδικό 10%
-City Uncovered (Lgbt ελληνική εφημερίδα)
-ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό
-gayworld.gr
-gayhellas.gr
-Be Positive – εθελοντισμός για θέματα φύλου, ισότητας και διακρίσεων
-Πρωτοβουλία Νέων ΟΛΚΕ

Νομίζω ότι είσαι μέλος σε κάποια από τις συνυπογράφουσες οργανώσεις ή συνεργάτης κάποιου από τα συνυπογράφοντα περιοδικά - (και συγγνώμην που δεν γνωρίζω τις στελεχώσεις).

Θέλεις να πεις ότι κάποιοι σε ανάγκασαν να συνυπογράψεις παρά την θέλησή σου; ότι το έκαναν ερήμην σου; ή ότι διαμαρτυρήθηκες για το "χώσιμο" και δεν έδωσαν σημασία;