23.2.11

ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΦΥΤΡΩΝΟΥΝ

Χημική ουσία κάνει τα μαλλιά να ξαναφυτρώνουν
Το Βήμα, 17/2/2011
Αμερικανοί ερευνητές που μελετούσαν τις συνέπειες του στρες στο έντερο, έκαναν μια εντελώς τυχαία ανακάλυψη, που μπορεί να αποδειχτεί σημαντική για τους ανθρώπους, στους οποίους, πάντως, δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια χημική ουσία που κάνει τα μαλλιά του κεφαλιού και γενικώς τις τρίχες να ξαναφυτρώνουν, τουλάχιστον στα ποντίκια που ήσαν πειραματόζωα.
Οι ερευνητές, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, ανακάλυψαν ότι εισάγοντας μια ουσία (αστρεσίνη-Β) που μπλοκάρει μια ορμόνη του στρες (την CRF ή παράγοντα απελευθέρωσης κορτικοτροφίνης), η οποία σχετίζεται με την απώλεια των τριχών, τα μεταλλαγμένα φαλακρά και άτριχα πειραματόζωα άρχισαν να ξαναβγάζουν τρίχες και μάλιστα με εντυπωσιακά γρήγορο ρυθμό.
«Σχεδόν το 100% των ποντικιών ανταποκρίθηκε. Οι τρίχες τους επανήλθαν πλήρως. Είναι ένα κυριολεκτικά δραματικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο ερευνητής Μίλιον Μουλουγκέτα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA), ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους έρευνας για την καταπολέμηση της φαλάκρας, ειδικά σε όσους αυτή προκαλείται από χρόνιο άγχος και γήρανση.
Το ξαναφύτρωμα των τριχών των ποντικιών είχε ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών και επιβεβαιώθηκε από νέα πειράματα, τα οποία επίσης έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ουσία (αστρεσίνη-Β), την οποία έχει παράγει το Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών Salk της Καλιφόρνιας, όχι μόνο ξαναβγάζει τις χαμένες τρίχες, αλλά επίσης εμποδίζει την απώλειά τους στο αρχικό στάδιο του προβλήματος. Μέχρι στιγμής, η ουσία έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια γενετικά μεταλλαγμένα, ώστε να παράγουν πολύ μεγάλες ποσότητες της ορμόνης του στρες, με συνέπεια να γερνάνε γρήγορα και να χάνουν τις τρίχες τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν είναι βέβαιο αν η ουσία θα μπορεί να αποκαταστήσει τις τρίχες και στους ανθρώπους, πάντως δεν φαίνεται να έχει τοξικές επιδράσεις. Οι ερευνητές είπαν ότι και οι άνθρωποι έχουν στο δέρμα τους υποδοχείς της ορμόνης CRF, συνεπώς η αστρεσίνη θα μπορούσε να έχει ανάλογα ευεργετικό αποτέλεσμα.
Η αστρεσίνη-Β, που δεν είναι δυνατό να χορηγείται από το στόμα, ίσως μπορεί να εισαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό με μορφή ρινικού σπρέι και σίγουρα με ένεση. Η καθηγήτρια Ιβέτ Τας της Ιατρικής Σχολής του UCLA δήλωσε ότι θα χρειαστούν πέντε περίπου χρόνια για να αρχίσουν κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους, οι οποίες θα δείξουν πόσο μπορούν να ελπίζουν οι φαλακροί!

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (στα αγγλικά) στη διεύθυνση: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0016377

Δεν υπάρχουν σχόλια: