5.11.07

ΜΕΣΩ ΑΪΤΗΣ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΤΟ AIDS ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Μέσω Αϊτής εισέβαλε το AIDS στις ΗΠΑ
Του Τάσου Σαραντή ( ΗΜΕΡΗΣΙΑ 31/10/2007)
Ο ιός του AIDS, αν και πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική, «εισέβαλε» στις ΗΠΑ γύρω στο 1969 από την Αϊτή, έπειτα από την άφιξη του πρώτου μολυσμένου μετανάστη. Από τότε, ο ιός HIV έμεινε απαρατήρητος για 12 χρόνια, πριν αναγνωριστεί από τους επιστήμονες ως ασθένεια το 1981. «Είναι κάπως ανατριχιαστικό που μαθαίνουμε ότι κυκλοφορούσε τόσο καιρό κάτω από τη μύτη μας» δήλωσε ο Μάικλ Ουόρομπεϊ, εξελικτικός βιολόγος και επικεφαλής της έρευνας.
Αναλύσεις
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις του ιού σε αποθηκευμένα δείγματα αίματος από τους πρώτους ασθενείς, προκειμένου να προσδιορίσουν τα πρώτα χρόνια της επιδημίας. Επειδή ο αριθμός των μεταλλάξεων που συσσωρεύει ο ιός εξαρτάται από το πόσο καιρό έχει μείνει σε μια χώρα, οι γενετιστές μπορούν να υπολογίσουν το χρόνο από την άφιξη του πρώτου ασθενή.
Η ανάλυση έδειξε ότι ο HIV έφτασε στην Αϊτή το 1966, πιθανώς από έναν και μόνο φορέα που προερχόταν από την κεντρική Αφρική. Στη συνέχεια, ο ιός μεταπήδησε και στις ΗΠΑ, πάλι μέσω ενός και μόνο φορέα, πιθανώς το 1969.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι την ασθένεια μετέφερε κάποιος μετανάστης από την Αϊτή σε κάποια μεγάλη πόλη, όπως το Μαϊάμι ή τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια ο ιός κυκλοφορούσε για χρόνια πρώτα στον αμερικανικό πληθυσμό πριν μεταδοθεί και σε άλλα κράτη.
Η ανάλυση απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ιός να έφτασε απευθείας από την Αφρική στις ΗΠΑ και δίνει πιθανότητα 99,8% να έφτασε με ενδιάμεσο σταθμό την Αϊτή.
Το 1930 Ο ιός HIV πιστεύεται ότι εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό γύρω στο 1930, στην κεντρική Αφρική, πιθανώς από κυνηγούς που κατανάλωσαν κρέας πιθήκων μολυσμένων με παρεμφερή ιό.
Το AIDS έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 25 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περίπου 40 εκατομμύρια είναι μολυσμένοι με τον ιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: