28.11.07

AIDS. ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Το ΑΙDS «ξαναθυμήθηκε» τους νέους
Κατά 20% αυξήθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα σε σχέση με το 2006
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη (ΤΑ ΝΕΑ, 22/11/2007)
Κατά 20% εκτιμάται πως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ΑΙDS στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι. Τα επίσημα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Νοσημάτων θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας, αλλά οι ειδικοί ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως ο ιός «χτυπά» ολοένα και και νεώτερους ανθρώπους.
«Οι νέοι έχουν εφησυχάσει σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να παραλείπουν να χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Ουσιαστικά, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες συμπεριφέρονται λες και έχουν ξεχάσει το συγκεκριμένο νόσημα, γι΄ αυτό και είναι απαραίτητη η ανάγκη ενημέρωσης τόσο των ενηλίκων όσο και των μαθητών», επισημαίνει ο κ. Μάριος Λαζανάς, παθολόγοςλοιμωξιολόγος, διευθυντής του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός. Σεξ χωρίς προφυλάξεις όμως κάνει και ένας στους τρεις φορείς του ΑΙDS, γεγονός που θέτει τόσο τους ίδιους σε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν κάποιον νέο ιό με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους όσο και τους συντρόφους τους, όπως προέκυψε από πρόσφατη πανεπιστημιακή μελέτη που αποκάλυψαν τα «ΝΕΑ». Το αποτέλεσμα είναι πως στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 8.080 οροθετικοί.
Έλλειψη νοσηλευτών
Παρ΄ όλα αυτά, οι μονάδες λοιμώξεων στα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκούν, ενώ έντονο είναι το πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευμένων νοσηλευτών. Ειδικότερα στην Αττική λειτουργούν μόλις 10 μονάδες- είναι ενδεικτικό ότι μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο και το Σισμανόγλειο, δεν διαθέτουν ειδικά τμήματα- ενώ στην περιφέρεια η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Είναι ενδεικτικό πως στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί μόνον μια ειδική μονάδα λοιμώξεων στο ΑΧΕΠΑ, ενώ οι οροθετικοί που ζουν στα Γιάννινα, στην Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλία δεν έχουν πού να απευθυνθούν, αφού δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα τμήματα αλλά ούτε και εκπαιδευμένοι γιατροί. Στο Νοσοκομείο της Ρόδου εργάζεται μόνον ένας εξειδικευμένος γιατρός που «παλεύει» με τα λίγα μέσα που διαθέτει, όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης (ΕΕΜΑΑ) του ΑΙDS. Ο πρόεδρος της ΕΕΜΑΑ κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος- Κακολύρης τονίζει πως υπάρχει ανάγκη αύξησης των κλινών αλλά και του κατάλληλα εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ κρίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη να επανέλθει το μέτρο της κατ΄ οίκον νοσηλείας. «Στην περίπτωση που διακομιστεί ένας πολυτραυματίας οροθετικός σε ένα νοσοκομείο, οι γιατροί ναι μεν δεν αρνούνται να τον χειρουργήσουν, σαφώς όμως υπάρχει προβληματισμός για το ποια κλινική μπορεί να τον φιλοξενήσει. Και αυτό γιατί το προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο», υπογραμμίζει η κ. Μαρία Χίνη, παθολόγος-λοιμωξιολόγος στη Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός.

Κλείνουν τις πόρτες σε αλλοδαπούς με ΑΙDS
ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ βουλιάζουν από τα χρέη, με αποτέλεσμα να κλείνουν την πόρτα σε δεκάδες αλλοδαπούς που διαγιγνώσκονται με ΑΙDS. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως η ετήσια χορήγηση αντιρετροϊκών φάρμακων κοστίζει 12.000-13.000 ευρώ, κόστος που «δένει τα χέρια» των γιατρών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μετανάστες έχουν δικαίωμα νοσηλείας και «κάλυψης» της φαρμακευτικής αγωγής, υπό την προϋπόθεση πως δεν μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα από τη χώρα προέλευσής τους. «Στην πράξη η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, αφού αρκετοί υποθετικά έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα φάρμακα από τη χώρα τους, πρακτικά όμως αυτό δεν συμβαίνει. Παρ΄ όλα αυτά, δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους βοηθήσουμε», εξηγεί ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος- Κακολύρης.

1 σχόλιο:

erva_cidreira είπε...

1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙDS
Σχέδιο δράσης για όλους


Στην κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το ΑΙDS προχώρησε το υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο να μειωθούν την επόμενη πενταετία τα νέα κρούσματα της ΗΙV/ΑΙDS λοίμωξης στη χώρα μας κατά 45% στους νέους ηλικίας 15-24 ετών και στις πληθυσμιακές ομάδες με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, να ενημερωθεί αποτελεσματικά για το ΑΙDS το 95% των νεαρών ατόμων μέχρι το 2010 και να γνωρίζει το 70% των Ελλήνων ηλικίας 18-64 ετών εάν έχει μολυνθεί ή όχι από τον ιό.
Σύμφωνα με τα έως τώρα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας, μέχρι την 31-10-2007 είχαν δηλωθεί στην Ελλάδα 8.584 περιστατικά οροθετικών ατόμων, εκ των οποίων 2.829
ανέπτυξαν ΑΙDS, με τους 1.552 να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του.
Το 2007, αναφέρθηκαν 420 νέα περιστατικά ΗΙV λοίμωξης, 48 νέες περιπτώσεις ΑΙDS και 30 θάνατοι. Οι αριθμοί αυτοί υποδηλώνουν σταθεροποίηση της κατάστασης, έπειτα από μια περίοδο (2002-2005) κατά την οποία τα νέα κρούσματα ΗΙV/ΑΙDS στην Ελλάδα είχαν αυξηθεί κατά 25%.
Συνολικά, από τα 8.584 περιστατικά ΗΙV/ΑΙDS, τα 6.876 (ποσοστό 80,1%)
αφορούν άνδρες, τα 1.660 (ποσοστό 19,3%) αφορούν γυναίκες, ενώ για μικρό ποσοστό το φύλο δεν έχει καταγραφεί.
Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή. Από τα 8.584 περιστατικά, το 46,1% αφορούν άνδρες που μολύνθηκαν με τη σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες, ενώ το 23% αφορούν μολύνσεις μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής. Για τους άνδρες ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή που αναδεικνύει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2005, ενώ για τις γυναίκες ο κυριότερος τρόπος είναι η ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή.
Από την ηλικιακή διάρθρωση των οροθετικών ατόμων, η πλειονότητα των ΗΙV περιστατικών βρίσκεται στην ηλικία μεταξύ 30 και 34 ετών (ποσοστό 36%). Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα περιστατικών ΗΙV στους άνδρες είναι αυτή μεταξύ 30 και 34 ετών σε ποσοστό 20,1%, ενώ για τις γυναίκες η ηλικιακή ομάδα των 25 με 29 ετών σε ποσοστό 21,4%.
Από τα προαναφερθέντα στοιχεία καθίσταται κατανοητός ο λόγος που για πρώτη φορά, με τη μορφή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το ΗΙV/ ΑΙDS, δίνεται από την πλευρά της Πολιτείας τόσο μεγάλη σημασία στον τομέα της πρόληψης. Οι στοχευμένες δράσεις ανά ομάδα πληθυσμού, η Έρευνα και η Εκπαίδευση, ο τρόπος που θα επιτευχθεί η Υλοποίηση, τα μέσα για την χρηματοδότηση, την Εποπτεία και Αξιολόγηση της Εθνικής Στρατηγικής και βέβαια η ξεκάθαρη αναφορά για τους Δείκτες της Παρακολούθησης είναι τα εχέγγυα και οι στέρεες του βάσεις. Η μέχρι τώρα εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας και η προσεκτικότερη ανάλυση των δεδομένων επιβάλλουν τις κατευθύνσεις και προσδιορίζουν τους στόχους για την υλοποίηση των δράσεων που αναφέρθηκαν.
Ο μέχρι τώρα τρόπος που αντιμετωπίστηκε η νόσος παρέχει μεν υποστηρικτικές δομές για τους ασθενείς στις Μονάδες Λοιμώξεων και μόνο σε αυτές, αλλά υστερεί στον τομέα πρόληψη, γενικά και ανά ομάδα στόχο.
Οι στοχευμένες δράσεις απαιτούν την ευρύτερη δυνατή συμμαχία. Συνεπώς η ανάδειξη των κοινωνικών προκλήσεων που σηματοδοτεί η επιδημία του ΑΙDS και η δημιουργία καθημερινού προληπτικού πολιτισμού από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και η συνεχής συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών για την εφαρμογή των πολιτικών και τη διάδοση των αξιών του έργου, οφείλουν να είναι αρωγοί της Πολιτείας για την ενεργητική καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και του στιγματισμού.
Οι αξίες της κοινωνίας με τη νόσο του ΗΙV/ΑΙDS δοκιμάζονται και όλοι πρέπει να βρίσκονται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη _ και στις μελλοντικές γενιές.

(ΤΑ ΝΕΑ, 1/12/2007)