27.11.07

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

Image Hosted by ImageShack.us
.
Μια άλλη αλήθεια για το AIDS
Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 25/11/2007)
Το σήμα «SOS» που εξέπεμψαν οι ειδικοί στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, που άρχισε προχθές, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να ξεπεράσει φέτος το 20%!
*Την ίδια ώρα οι χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από AIDS περιμένουν ακόμη να εισαχθεί στην Ελλάδα το αντιρετροϊκό χάπι Stocrin 600, που κυκλοφορεί σ' όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Το φάρμακο έχει εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης (έχει καθορίσει τιμή), αλλά η διάθεσή του προσκρούει στην άκαμπτη στάση της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. των αδελφών Γιαννακόπουλου που είναι η αποκλειστική αντιπρόσωπος για την προώθησή του στην ελληνική αγορά.
Ταλαιπωρία ασθενών
Το Stocrin 600 mg είναι ένα δραστικό αντιρετροϊκό φάρμακο που καταπολεμά τη λοίμωξη HIV, μειώνοντας την ποσότητα ιών στο αίμα.
Σήμερα οι ασθενείς με AIDS είναι αναγκασμένοι είτε να καταναλώνουν καθημερινά τρία χάπια των 200 mg (σκεύασμα κυκλοφορεί στα φαρμακεία) είτε να υποβάλλουν αίτηση στο ίδρυμα Φαρμακευτικής και Τεχνολογικής Ερευνας για απευθείας ονομαστική εισαγωγή της συσκευασίας των 600 mg, μια διαδικασία, όμως, εξαιρετικά χρονοβόρα.
*Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., όπως αναφέρεται σε ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για το θέμα στο internet (www.stocrin-greece.com), δεν εισάγει το φάρμακο εξαιτίας της διαφοράς τιμής που ζητούσε, από αυτή που έδινε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η εταιρεία ζητούσε σύμφωνα με την ιστοσελίδα 500 ευρώ, ως τιμή πώλησης, ενώ το υπουργείο έδωσε τελικά 247,73 ευρώ τελική τιμή.
*Μια τιμή υπερβολική, αφού στη Γαλλία το σκεύασμα πωλείται 331 ευρώ, στο Βέλγιο 293 ευρώ, στην Ελβετία 263 ευρώ.
Στην πραγματικότητα, η ΒΙΑΝΕΞ ζητεί να το πουλά με «καπέλο» περί τα 150 ευρώ.
*Στο θέμα παρενέβη το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, που καταλογίζει στη ΒΙΑΝΕΞ αδιαφορία.
Το έγγραφο«Παρακαλούμε να μας απαντήσετε μετά τις συνεχείς επικοινωνίες που είχαμε τους λόγους για τους οποίους δεν κυκλοφορείτε το σκεύασμα stocrin 600 mg, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δεν κυκλοφορεί το εν λόγω σκεύασμα...
Επειδή ήδη το σκεύασμα έχει λάβει τιμή πώλησης από το υπουγείο Εμπορίου, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους αδιαφορείτε και δεν προχωράτε στην κυκλοφορία του εν λόγω φαρμακευτικού σκευάσματος το οποίο συμβάλλει στην απλούστευση του θεραπευτικού σχήματος των οροθετικών ασθενών», αναφέρεται στο έγγραφο που εστάλη με αρ. πρωτ. ΟΙΚ9557 της 5/12/06. Η ΒΙΑΝΕΞ, όμως, δεν απάντησε ποτέ.
*Το θέμα έφτασε και στη Βουλή με παρέμβαση του βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ Μάρ. Μπόλαρη: «Είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την άποψη "πως οι φορείς του AIDS δεν έχουν κανένα μέλλον, το AIDS όμως έχει" όπως διατυπώνεται σε επιστολή φορέα της νόσου που ταλαιπωρείται από τη διαμάχη μεταξύ του υπουργείου και της εταιρείας;»
*Το υπουργείο πάντως απάντησε, πετώντας το μπαλάκι στη ΒΙΑΝΕΞ, ότι έχει κάνει όσα μπορεί. Αρα, το θέμα είναι στην ευχέρεια της εταιρείας.

1 σχόλιο:

erva_cidreira είπε...

Και στην Ευρώπη θεραπεία με ένα μόνο δισκίο ημερησίως
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/11/2007)

Η πρώτη θεραπεία για το HIV/AIDS με ένα μόνο δισκίο ημερησίως έλαβε θετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή CHMP.
Τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου φαρμακευτικού σκευάσματος για την καταπολέμηση του ιού HIV. Η Gilead Sciences, σε συνεργασία με τις Bristol-Myers Squibb και Merck & Co. δημιούργησαν μια νέα μορφή πλήρους θεραπείας για το HIV, συνδυάζοντας τρία υπάρχοντα φάρμακα - τα efavirenz / emtricitabine / tenofovir disoproxil fumarate- σε ένα μόνο δισκίο την ημέρα βοηθώντας έτσι στη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Η θετική γνωμοδότηση που εξέδωσε η CHMP πρόκειται να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μπορεί να εγκρίνει φαρμακευτικά σκευάσματα για τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι παρασκευάστριες εταιρείες υπολογίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει την απόφασή της για την άδεια κυκλοφορίας του δισκίου μέχρι το τέλος του 2007. Με την προαναφερθείσα έγκριση, το Atripla θα αποτελέσει την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φαρμακευτική αγωγή με τη μορφή ενός δισκίου μία φορά την ημέρα, κατάλληλη για πολλούς φορείς του ιού HIV και ασθενείς με AIDS στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Κάθε ένα από τα τρία συστατικά της θεραπείας αυτής έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό και με αποδεδειγμένο προφίλ ανοχής στους ασθενείς με HIV/AIDS» δήλωσε ο Brian Gazzard, διευθυντής Κλινικών Ερευνών του Νοσοκομείου Chelsea and Westminster στο Λονδίνο. Και συνεχίζει ο διακεκριμένος επιστήμονας, λέγοντας: «Αυτή η θεραπεία για το HIV, πρώτη φορά με ένα χάπι την ημέρα, απλοποιεί τη δόση, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό καθώς οι ασθενείς συμμορφώνονται στη θεραπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Στις ΗΠΑ, το συγκεκριμένο φάρμακο εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Ιούλιο του 2006 και έκτοτε αποτελεί την πιο συχνά συνταγογραφούμενη θεραπευτική αγωγή για ασθενείς που ξεκινούν αντιρετροϊκή θεραπεία στις ΗΠΑ είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλες.