5.10.07

ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ AIDS

Image Hosted by ImageShack.us
.
Συγκλονιστικά στοιχεία έφερε στο φως η έρευνα που διεξήχθη σε 11 Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων
Εφησυχάζουν και οι φορείς του ΑΙDS
Ένας στους τρεις επιλέγει ερωτική ζωή χωρίς προφυλάξεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΡΟΥΛΑ ΤΣΟΥΛΕΑ ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ (ΤΑ ΝΕΑ 29/9/2007)
Σεξ χωρίς προφυλάξεις κάνει ένας στους τρεις φορείς του ΑΙDS στη χώρα μας, γεγονός που θέτει τόσο τους ίδιους σε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν κάποιον νέο ιό με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους όσο και τους συντρόφους τους σε- μικρό αλλά υπαρκτό- κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό ΗΙV!
Το ανησυχητικό αυτό εύρημα προέκυψε από έρευνα που διεξήχθη σε έντεκα Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων ισάριθμων νοσοκομείων της ελληνικής επικράτειας. Τετρακόσιοι είκοσι άνδρες φορείς και ογδόντα γυναίκες, μέσης ηλικίας 41 ετών, συμπλήρωσαν, ανώνυμα, ερωτηματολόγια και από τις απαντήσεις τους προέκυψε ακόμη το ότι ένας στους τρεις δεν συμμορφώνεται πλήρως με την ειδική, αντιρετροϊκή αγωγή η οποία μπορεί να χαρίσει στους φορείς πολλά και χρόνια ζωής και μάλιστα υπό καλές συνθήκες, μειώνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού στους ερωτικούς συντρόφους τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που διεξήχθη κατά το διάστημα από τον Μάιο του 2005 έως τον Ιανουάριο του 2006, η συμμόρφωση ή μη στην αγωγή σχετίζεται μεταξύ άλλων με την πεποίθηση ότι η ΗΙV λοίμωξη έχει θεραπευτεί, αλλά και με τη συχνότητα χρήσης προφυλακτικού. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουνσύμφωνα με τους ερευνητές- ότι όσοι είναι συνεπείς στη φαρμακευτική αγωγή τους είναι και πιο συνεπείς στο θέμα της προφύλαξης.
Υπήρχαν υπόνοιες. Οι ειδικοί είχαν υπόνοιες εδώ και καιρό ότι αρκετοί οροθετικοί έχουν εφησυχάσει με την πρόοδο στις φαρμακευτικές θεραπείες για το ΑΙDS και έχουν χαλαρώσει τα συνιστώμενα μέτρα προφύλαξης. Οι υπόνοιες αυτές δημιουργήθηκαν επειδή σε πολλές Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων παρατηρήθηκε αύξηση στα κρούσματα σύφιλης- ενός άλλου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, η αιφνίδια παρουσία του οποίου σε έναν οροθετικό αποδεικνύει ότι έχει κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις. Αυτό, όμως, είναι κατ΄ αρχάς ολέθριο για τον ίδιο τον οροθετικό, καθώς όταν μολύνεται από έναν νέο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό μπορεί να διαταραχθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας του. Ελάχιστοι οροθετικοί όμως παραδέχονταν ενώπιον των ιατρών ότι δεν χρησιμοποιούν πάντοτε προφυλακτικό- και χρειάστηκε η μελέτη, με τα ανώνυμα ερωτηματολόγια, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
«Δεν αρκεί το φάρμακο».
«Ο κόσμος πιστεύει πως το ΑΙDS είναι χρόνια νόσος κι ότι εφόσον παίρνεις τα φάρμακά σου δεν έχεις πρόβλημα», λέει ο κ. Μάριος Λαζανάς, παθολόγος- λοιμωξιολόγος, διευθυντής του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός. «Η αλήθεια όμως είναι ότι τα φάρμακα δεν ξέρουμε σε βάθος χρόνου τι είδους ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί στ΄ αλήθεια να παρουσιάσουν και τι αντοχές μπορεί να δημιουργηθούν. Επιπλέον, τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται με θρησκευτική ευλάβεια, χωρίς διακοπές και παραλείψεις, διότι μπορεί να πάψουν να είναι δραστικά».
«Ο κόσμος πιστεύει πως το ΑΙDS είναι χρόνια νόσος κι ότι εφόσον παίρνεις τα φάρμακά σου δεν έχεις πρόβλημα», λέει ο κ. Μάριος Λαζανάς, παθολόγος- λοιμωξιολόγος, διευθυντής του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός. «Η αλήθεια όμως είναι ότι τα φάρμακα δεν ξέρουμε σε βάθος χρόνου τι είδους ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί στ΄ αλήθεια να παρουσιάσουν και τι αντοχές μπορεί να δημιουργηθούν. Επιπλέον, τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται με θρησκευτική ευλάβεια, χωρίς διακοπές και παραλείψεις, διότι μπορεί να πάψουν να είναι δραστικά».
Το μεγάλο, ωστόσο, ερώτημακαι ταυτοχρόνως η κρυφή ανησυχία- των ειδικών είναι εάν και πόσοι εφησυχασμένοι οροθετικοί κάνουν σεξ με ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι οι ίδιοι φορείς του ΑΙDS ή εάν μεταξύ αυτών υπάρχουν και άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι ο ερωτικός τους σύντροφος είναι φορέας.
Το μεγάλο, ωστόσο, ερώτημακαι ταυτοχρόνως η κρυφή ανησυχία- των ειδικών είναι εάν και πόσοι εφησυχασμένοι οροθετικοί κάνουν σεξ με ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι οι ίδιοι φορείς του ΑΙDS ή εάν μεταξύ αυτών υπάρχουν και άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι ο ερωτικός τους σύντροφος είναι φορέας. «Δεν είναι σίγουρο ότι το 30% που δεν χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό κάνουν σεξ με τον κόσμο έξω. Υπάρχει πιθανότητα να κάνουν σεξ οι οροθετικοί μεταξύ τους», είπε ο κ. Λαζανάς.
Σκληρές απαντήσεις. Το όλο θέμα απασχολεί έντονα το προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, που ενημερώνει διαρκώς τους φορείς- ασθενείς τους για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν. Ταυτόχρονα το προσωπικό προσπαθεί να εντοπίσει τις αιτίες για την αμέλεια στην χρήση του προφυλακτικού, ώστε να τις αντιμετωπίσει εγκαίρως και σωστά. Δυστυχώς κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, φορείς όντας βαθιά τραυματισμένοι ψυχικά από τη μόλυνσή τους με τον ιό, δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει εάν θα μολυνθούν με κάτι άλλο, ενώ δεν απαντούν στα επίμονα ερωτήματα των ειδικών για το αν σκέφτονται τους άλλους. Κάποιοι άλλοι λένε πως περιστασιακά κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις καθαρά για λόγους ηδονής, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που φοβούνται να αποκαλύψουν την οροθετικότητά τους και γι΄ αυτό δεν χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό. Στην πλειονότητά τους όμως οι αμελείς οροθετικοί απλώς ξεχνούν το προφυλακτικό, επειδή με τα φάρμακα αισθάνονται γεροί και δυνατοί, σαν μην έχουν καν τον ιό στο αίμα τους. «Η χρήση του προφυλακτικού είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας, γιατί το ΑΙDS μεταδίδεται με όλους τους τρόπους σεξουαλικής επαφής, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας», τόνισε ο κ. Λαζανάς. «Προφυλακτικό σε κάθε επαφή, λοιπόν, είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσει στον κόσμο- μαζί με τις συστηματικές προληπτικές εξετάσεις από ανθρώπους με ειδικές συμπεριφορές, όπως είναι όσοι έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, οι τοξικομανείς και οι ομοφυλόφιλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: