24.10.07

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΙΡΑΝΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ 3

Image Hosted by ImageShack.us.

Η σημερινή ανάρτηση αφιερώνεται ειδικά στον Manifesto, τον οποίον καιρό τώρα (εδώ κι εδώ ) μοιάζει να τον ανησυχεί η πιθανότητα όσοι μιλούν για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων σε χώρες όπως το Αφγανιστάν ή το Ιράν να εξυπηρετούν τους σκοπούς των Αμερικάνων στην περιοχή.
Η ιρανή
Σιρίν Εμπαντί, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2003, έχω την εντύπωση ότι μπορεί να τον καθησυχάσει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.


Η Δύση έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική οδό ώστε να πιέσει το Ιράν να αλλάξει τη συμπεριφορά του, όσον αφορά στο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα εντός των συνόρων, αλλά και στη φύση του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας. Η απειλή της αλλαγής του καθεστώτος μέσω στρατιωτικής επέμβασης, παρ’ όλο που μερικοί στη Δύση θεωρούν ότι αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή, θέτει σε κίνδυνο όλες τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι δημοκρατικοί Ιρανοί τα τελευταία χρόνια. Η απειλή της στρατιωτικής επέμβασης θα δώσει στο καθεστώς μια καλή δικαιολογία για να συντρίψει τη νόμιμη αντιπολίτευσή του και παράλληλα θα υπονομεύσει τη νεογέννητη πολιτική κοινωνία που σιγά σιγά αρχίζει να παίρνει σχήμα και μορφή. Θα κάνει τους Ιρανούς να παραβλέψουν την αντιπάθεια που αισθάνονται για το καθεστώς τους και να υποστηρίξουν τους ουδόλως αγαπητούς ηγέτες τους μόνο και μόνο από αμυντικό εθνικισμό. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο σενάριο πιο τρομακτικό, άλλη εσωτερική αλλαγή πιο επικίνδυνη από την πεποίθηση της Δύσης ότι θα μπορέσει να φέρει τη δημοκρατία στο Ιράν μέσα από κάποια στρατιωτική επέμβαση ή μέσα από την υποκίνηση άγριων εξεγέρσεων.
Το πιο σημαντικό όμως είναι να κρατήσει η Δύση το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο φως της δημοσιότητας, γιατί τελικά αποδείχτηκε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι αρκετά ευαίσθητη σε τέτοιου είδους κατακραυγές. Η Ισλαμική Δημοκρατία παραμένει αδιάλλακτη όσον αφορά στο δικαίωμά της στην πυρηνική ενέργεια, ακόμη κι αν αυτό επισύρει κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα. Αλλά οι πιο σώφρονες από αυτούς που έχουν αναλάβει να χαράζουν την πολιτική του Ιράν, θεωρούν το βεβαρημένο παρελθόν του Ιράν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μια πληγή που αφενός τη δημιουργήσαμε μόνοι μας στη χώρα μας και αφετέρου μειώνει τη διαπραγματευτική δύναμη του Ιράν. Αν οι κληρικοί που είναι στην εξουσία αντιληφθούν ότι στο μέλλον τούς περιμένουν στρατιωτικά χτυπήματα αντί για λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων, θα θεωρήσουν ότι δεν έχουν κανένα λόγο, ότι δεν κερδίζουν τίποτα με το να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών τους. Θεωρώ ότι η πίεση από το εξωτερικό είναι χρήσιμη, αλλά πρέπει να είναι η κατάλληλη πίεση και να ασκείται με κάποιον απώτερο στόχο. Στο κάτω κάτω της γραφής, η Ιρανική Επανάσταση δημιούργησε την αντιπολίτευσή της, καθώς και ένα έθνος με μορφωμένους και συνειδητοποιημένους πολίτες που παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να παλέψουν μόνοι τους για όσα διεκδικούν και να τους αφήσουμε να αλλάξουν τη χώρα τους ανενόχλητοι.

Σιρίν Εμπαντί: Το ξύπνημα του Ιράν (Εμπειρία Εκδοτική, 2007)

3 σχόλια:

dgalanis είπε...

ευχαριστώ για την αφιέρωση

πιστεύω ότι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων είναι σεβαστά στον βαθμό που είναι σεβαστά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα

όμως ...

το να χρησιμοποιούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ως δικαιολογία στρατιωτικών επεμβάσεων δεν ευνοεί ούτε τους ομοφυλόφιλους, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα [όπως προκύπτει και από το απόσπασμα που ανέβασες]

γι αυτό πριν αναμεταδώσουμε την προπαγάνδα περί "ανεκδιήγητων" προέδρων θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτά που τους αποδίδονται τα έχουν πει όντως ...

επιμένω σε αυτό γιατί όλες οι "εμπρηστικές δηλώσεις" του "ανεκδιήγητου" είναι είτε ψέματα κατασκευασμένα, είτε διαστρεβλώσεις

erva_cidreira είπε...

Γράφει η Σιρίν Εμπαντί:

Το πιο σημαντικό όμως είναι να κρατήσει η Δύση το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο φως της δημοσιότητας, γιατί τελικά αποδείχτηκε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι αρκετά ευαίσθητη σε τέτοιου είδους κατακραυγές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο Ιράν, όπως και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων σε συντριπτικά μεγαλύτερο βαθμό από όσο των άλλων ομάδων του πληθυσμού δεν γίνονται σεβαστά.
Αυτό μάλιστα μπορώ να στο διαβεβαιώσω και από πρώτο χέρι, μετά από αρκετά ταξίδιά μου στην Περσία, αλλά και αλλού. Αν η η καταγγελία των διακρίσεων αυτών μπορεί να βοηθήσει σε κάτι, δεν βλέπω γιατί να μην βοηθήσω να δει το φως της δημοσιότητας επειδή τη δεδομένη στιγμή μπορεί να "εξυπηρετεί" κάποιους τρίτους. Ο ετερο-καθορισμός των πράξεών μας φρονώ ότι ποτέ δεν βγαίνει σε καλό.

Τώρα αν εσύ από την πλευρά σου γνωρίζεις φαρσί τα φαρσί και είσαι βέβαιος για το ακριβές νόημα των όσων είπε ο Αχμαντινετζάντ, ειλικρινά θα με υποχρεώσεις αν μου κάνεις τη μετάφραση ολόκληρης της απάντησής του στο Κολούμπια, έτσι που να βγαίνει (άλλο) νόημα.

Αν και βεβαίως το σημαντικό είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια, και τελικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν στο Ιράν γίνονται εκτελέσεις ομοφυλοφίλων κι αν ο Ιρανός πρόσφυγας κινδυνεύει με την εκεί απέλασή του.

erva_cidreira είπε...

απέναντι στο απέναντι πεζοδρόμιο.
Μια συζήτηση στο manifestogr.blogspot.com