23.10.07

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΙΡΑΝΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ 2

Image Hosted by ImageShack.us
.
O Πολύδωρας έφυγε, η απαξίωση όχι
Μπορεί ο κ.Πολύδωρας να μην είναι πια υπουργός Δημόσιας Τάξης, τα προβλήματα όμως παραμένουν (δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν είναι προβλήματα προσώπων ή ηγεσίας).
Η περίπτωση ενός Ιρανού ομοφυλόφιλου που κινδυνεύει με απέλαση στο Ιράν (μιας χώρας όπου ο ισλαμικός νόμος καταδικάζει την ομοφυλοφιλία με θάνατο, ποινή που εφαρμόζεται, με έναν ανεκδιήγητο πρόεδρο να ισχυρίζεται δημοσίως ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι!) είναι χαρακτηριστική. Μάλιστα φαίνεται ότι οι ελληνικές υπηρεσίες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο του Ιράν, αφού η Επιτροπή Ασύλου αρνείται να δεχθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος (άρα να υπαχθεί στις προστατευτικές διατάξεις της Σύμβασης της Γενεύης του 1951) ή ότι κινδυνεύει στο Ιράν (παρά το ότι έχει βασανιστεί στο Ιράν και τα βασανιστήρια έχουν πιστοποιηθεί από το Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων).
Η πολιτική στο ζήτημα θα έπρεπε να είναι αυτονότητη: Αναγνώριση του κινδύνου που υφίσταται ένας/μία πρόσφυγας με ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό όταν στη χώρα προέλευσης μπορεί να φυλακιστεί ή να εκτελεστεί εξαιτίας του προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου (πχ Ιράν, Πακιστάν κα) και χορήγηση ασύλου. Ακόμα και σε μια τέτοια ξεκάθαρη κραυγαλέα περίπτωση το ελληνικό κράτος αδιαφορεί προκλητικά για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων. Γενικότερη απορία: Είναι δυνατόν αυτό το κράτος με αυτήν την ευαισθησία και αυτήν την απαξιωτική αντιμετώπιση του ατόμου, να εμπιστευόμαστε για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, την εκπαίδευση των παιδιών μας ή την διαχείριση των φόρων μας;
.
(Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο e-rooster blog, που σε μεγάλο βαθμό απηχεί τις απόψεις των στελεχών της Φιλελεύθερης Συμμαχίας)
.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση μαζί με τα σχόλιά της πιέζοντας εδώ:

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο rooster γράφει ότι η επιτροπή δε δέχεται ότι είναι ομοφυλόφιλος. Σαν κράτος ενεργεί σωστά γιατί άμα γίνει η αρχή μετά θα λένε όλοι ότι είναι ομοφυλόφιλοι για να μη τους διώχνουνε από τη χώρα. Το κράτος δε μπορεί να δέχεται ότι λέει ο καθένας.

Ξέρεις αν υπάρχει κανένας τρόπος να αποδειχτεί ότι είναι ομοφυλόφιλος? Τι κάνουνε σε αυτές τις περιπτώσεις? Εγώ νομίζω ότι αν γινότανε να το αποδείξουνε με ιατρική εξέταση θα ξεσηκωνότανε μεγάλη θύελα. Αυτό θα ήτανε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και θα ξέσπαγε μεγάλος θόρυβος.

erva_cidreira είπε...

Στην πραγματικότητα ο Άλεξ δήλωσε ήδη από το 2003 ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Και ο σύντροφός του επίσης εγγράφως δήλωσε στις αρχές ότι είναι ζευγάρι κι ο ίδιος εγγυάται γι' αυτόν.

(Βλέπεις, η πολύχρονη σχέση τους είναι ανύπαρκτη για το ελληνικό κράτος. Όπως σε παλαιότερο σχόλιό του σημείωσε ο wrong guy αν ίσχυε ο γάμος ομοφύλων αυτή τουλάχιστον η περίπτωση της απέλασης δεν θα μας απασχολούσε σήμερα. Και να προσθέσω ότι εδώ μπορούμε να διακρίνουμε την ξεκάθαρη διαφορά πολιτικού γάμου και συμφώνου συμβίωσης).

Το 2003 όμως δεν ήταν ευρύτερα γνωστοί οι απαγχονισμοί ομοφυλοφίλων στο Ιράν. Ήταν μια δήλωση σε αυτό που θα λέγαμε χρόνο ανύποπτο.

Γενικότερα μιλώντας όμως υπάρχει η ειδική πολιτική ασύλου που εφαρμόζει η Ολλανδία για τους Ιρανούς ομοφυλόφιλους (This means that Iranian nationals, whose identity, nationality and the fact that they are homosexual have been ascertained on a case-to-case basis, and for whom there are no contraindications, will not be forced to return to Iran. The effects of the specific policy will be monitored closely, so that any residence permit granted under that policy can be withdrawn if the policy is abused.), όπως μπορείς να διαβάσεις σε προηγούμενη ανάρτηση.

Θέληση να υπάρχει και λύσεις, που να προστατεύουν και τους πρόσφυγες και το ελληνικό κράτος, βρίσκονται. Υπάρχει όμως;

Στο ρεπορτάζ του Έθνους ο Άλεξ αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Στις απορριπτικές αποφάσεις συμπατριωτών μου για άσυλο, η Επιτροπή Ασύλου σημειώνει δεν είναι ομοφυλόφιλος. Αυτό δείχνει ότι γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους. Κι όμως, εμένα, που είμαι gay αποδεδειγμένα, μου λένε να φύγω"

Ανώνυμος είπε...

Τὸ γεγονὸς ὅτι τὸ ἰρανικὸ κράτος ἀναγνωρίζει τὸν Ἄλεξ ὡς ὁμοφυλόφιλο καὶ θέλει νὰ τὸν τιμωρήσει ἐξαιτίας αὐτοῦ, πρέπει νὰ εἶναι ἀρκετὸ γιὰ νὰ ἀναγνωρισθεῖ τόσο ἡ ὁμοφυλοφιλία του ὅσο καὶ τὸ ἁπλὸ γεγονὸς ὅτι ὁ ἄνθρωπος κινδυνεύει νὰ θανατωθεῖ κατὰ παράβαση τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων. Τὸ θέμα εἶναι τόσο ἁπλό. Καὶ φυσικὰ ἂν ὑπῆρχε ὁ γάμος τὸ θέμα θὰ ἦταν τόσο ἁπλό, καὶ τὰ κόμματα ποὺ δῆθεν εἶναι ὑπὲρ τῶν λοατ δικαιωμάτων καλὸ εἶναι νὰ τὸ σκεφθοῦν αὐτό. Χαίρομαι πολὺ ποὺ τὸ θέμα ἐπισημάνθηκε ἀπὸ τὸ e-roosters, ἄλλωστε ἔχουμε ἀσχοληθεῖ ὅλοι μὲ τὶς θέσεις τῆς ΦιΣ.

ΥΓ: Αὐτὴ τὴν κορδέλα ποὺ ἔχεις πάνω-δεξιὰ erva πῶς τὴν κρεμᾶμε;

erva_cidreira είπε...

Για την κορδέλα:
Μπαίνεις στο http://www.websiteribbon.com/,
ακολουθείς τις οδηγίες και επικολλάς το σκριπτ σε Διαμόρφωση HTML/JavaScript χωρίς τίτλο στο λογαριασμό σου.

Για το e-roosters:
Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πόσο άβολα αισθάνονται οι σχολιαστές και αντί να τοποθετηθούν ξεκάθαρα επί της απελάσεως του Ιρανού, βάζουν άλλα ζητήματα, εμμέσως απαξιώνοντας ή σχετικοποιώντας τη βαρύτητα του θέματος.
Ευτυχώς που η Φ.Σ. μοιάζει να μην καθορίζεται στις θέσεις της από τις αγκυλώσεις ή προκαταλήψεις των μελών της ή των συμπαθούντων.

dgalanis είπε...

"με έναν ανεκδιήγητο πρόεδρο να ισχυρίζεται δημοσίως ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι!)"

υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του Ιράν ουδέποτε είπε πως "δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στο Ιράν"

είπε "στο Ιράν δεν υπάρχει πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους"

δεν ισχυρίζομαι πως στο Ιράν δεν έχουν πρόβλημα οι ομοφυλόφιλοι, αλλά καλό θα ήταν όταν χαρακτηρίζουμε κάποιον ανεκδιήγητο επειδή είπε κάτι, τουλάχιστον να έχει όντως πει αυτό που του αποδίδουμε

κάνε μία μικρή έρευνα και θα δεις ότι πολλά απ όσα του αποδίδουν ή δεν τα έχει πει ή έχουν διαστρεβλωθεί ...

Ανώνυμος είπε...

Erva, ἔχει μεγάλο ἐνδιαφέρον, ὄντως, καὶ παρατηρεῖται καὶ σὲ ἄλλα θέματα. Ἔχω καταλάβει πάντως ὅτι οἱ θέσεις τῆς ΦιΣ στὰ θέματα ἀτομικῶν δικαιωμάτων (ἄρα καὶ στὰ δικά μας) ἑδράζονται κυρίως σὲ ἰδεολογικὲς βάσεις, ὁπότε δὲν ἀνησυχῶ. Μοῦ ἔχουν δώσει δηλαδὴ τὴν ἐντύπωση ὅτι ἔχουν κάποιες ἀρχὲς καὶ τὶς προωθοῦν στὸ ἔπακρο ἀνεξαρτήτως (μελλοντικοῦ) πολιτικοῦ κόστους. Τώρα, ἂν αὐτὸ διατηρηθεῖ ἢ ὄχι, θὰ τὸ δοῦμε στὸ μέλλον.

Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν βοήθεια μὲ τὴν κορδέλα, θὰ τὴν προσθέσω ἀργότερα.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά διαφωνώ για την απέλαση και το λέω σε όσους ξέρω για να γίνει γνωστό. Η δημοσιογράφος γράφει ότι είναι έντάξει τύπος αλλά το κάθε κράτος δε μπορεί να δέχεται ότι δηλώνει ο καθένας. Άμα γίνει η αρχή θα δηλώνουνε όλοι ότι είναι ομοφυλόφιλοι για να τους δίνουνε άσυλο. Το κράτος πρέπει να είναι σοβαρό αλλά οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να κάνουνε και αυτές τη δουλειά τους και να πιέζουνε με όλους τους τρόπους.

erva_cidreira είπε...

απέναντι στο απέναντι πεζοδρόμιο.
Μια συζήτηση στο manifestogr.blogspot.com