1.7.10

ΟΙ ΣΤΑΤΙΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ


Οι στατίνες προστατεύουν τον προστάτη
Το Βήμα, 29/6/2010
Oι στατίνες, δημοφιλή φάρμακα ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη που λαμβάνονται από εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, μπορούν να δράσουν προληπτικά ενάντια στην υποτροπή του καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή (αφαίρεση του αδένα).
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer» έδειξε ότι άνδρες που λάμβαναν στατίνες την εποχή που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες κατά μέσον όρο να παρουσιάσουν υποτροπή της νόσου τους. Τα ευρήματα αυτά, που ανήκουν σε ειδικούς του Κέντρου για τον Προστάτη στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ντιουκ στο Ντάραμ καθώς και του Πανεπιστημίου του Τορόντο, προέκυψαν έπειτα από μελέτη σε 1.319 άνδρες που είχαν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή.
Περίπου το ένα πέμπτο εκ των ασθενών λάμβανε στατίνες όταν υποβλήθηκε στην επέμβαση. Ολοι οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν τουλάχιστον επί δύο έτη. Οπως φάνηκε, όσοι λάμβαναν στατίνες είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (ΡSΑ), ενός δείκτη στο αίμα τα υψηλά επίπεδα του οποίου μαρτυρούν ύπαρξη καρκίνου στον αδένα.
Η επίδραση αυτή εξαρτιόταν από τη δόση που λάμβανε ο κάθε ασθενής- η μεγάλη μείωση του κινδύνου για καρκίνο παρουσιαζόταν σε άνδρες οι οποίοι λάμβαναν μεγάλες δόσεις του φαρμάκου. Για παράδειγμα η μελέτη έδειξε ότι άνδρες που λάμβαναν 20 mg σιμβασταστίνης αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 43% κίνδυνο για υποτροπή του καρκίνου, ενώ σε όσους λάμβαναν μεγαλύτερη δόση η μείωση του κινδύνου έφθανε στο 50%.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών, εμφανίσουν παρόμοια αποτελέσματα τότε ίσως μελλοντικά οι στατίνες προσφέρουν οφέλη «3 σε 1» σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη: έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης τους, βελτίωση της υγείας της καρδιάς τους, αλλά και πρόληψη της υποτροπής του καρκίνου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: