16.7.10

ΡΩΜΗ. ΡΩΜΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ


Ρωμαϊκή τέχνη και Ελλάδα
I Giorni di Roma: L’età della Conquista - il fascino dell’arte greca a Roma
«Η εποχή της κατάκτησης», πρώτη έκθεση στον κύκλο «Ημέρες της Ρώμης», είναι αφιερωμένη σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών στους τεχνοτροπικούς κανόνες και τις αισθητικές προτιμήσεις της αρχαίας Ρώμης χάρη στη γοητεία που άσκησε η ελληνική τέχνη. Πρόκειται για την θεμελιώδη περίοδο για τη διαμόρφωση της πολιτισμικής και καλλιτεχνικής ταυτότητας των Ρωμαίων, από τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. έως τα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ. Στα χρόνια που έπονται των εκστρατειών για την κατάκτηση της Ελλάδας, η ελληνική επίδραση γίνεται κυρίαρχη στον ρωμαϊκό πολιτισμό, η ρωμαϊκή ελίτ αναπτύσσει αυξανόμενη ευαισθησία απέναντι στα ελληνικά έργα και μέσα από αυτά εκφράζει το κύρος και τη δύναμή της.
Η έκθεση παρουσιάζει αριστουργήματα προερχόμενα από όλη τη λεκάνη της Μεσογείου: εντυπωσιακά μαρμάρινα αγάλματα, εκλεπτυσμένα έργα σε χαλκό και πηλό, γλυπτά, οικιακά σκεύη από χαλκό και ασήμι.
Τα εκθέματα περιγράφουν μια περίοδο η οποία διακρίνεται για την πρωτοτυπία τις καινοτομίες της που την καθιστούν μια από τις πλέον καθοριστικές για την εξέλιξη της δυτικής τέχνης.

5 Φεβρουαρίου-5 Σεπτεμβρίου 2010
Musei Capitolini
Piazza del Campidoglio 1, Ρώμη, Ιταλία
http://www.mondomostre.it/ και http://www.museicapitolini.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: