16.12.07

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΡΑΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΑΛΕΞ

Image Hosted by ImageShack.us
.
ΘΕΜΑ: Χορήγηση πολιτικού ασύλου σε Ιρανό υπήκοο
ΣΧΕΤ. ΕΡΩΤΗΣΗ: 1260/30-10-2007
Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ, σας γνωρίζουμε ότι την 09-01-2000 ο αναφερόμενος σε αυτή αλλοδαπός εισήλθε λάθρα, μέσω Κήπων Έβρου, προερχόμενος από την Τουρκία και την 09-09-2002 υπέβαλλε στο Τμήμα Αλλοδαπών Αθηνών αίτημα ασύλου, λόγω αντίθεσης προς το καθεστώς της πατρίδας του, εφοδιασθείς με ειδικό δελτίο αλλοδαπού που ζήτησε να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας. Μετά τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων και την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και η Γνωμοδοτική Επιτροπή Ασύλου (άρθρο 3 παρ. 5 του π.δ. 61/1999) γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της απόρριψης της προσφυγής, με το αιτιολογικό ότι στο πρόσωπό του δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 της Σύμβασης της Γενεύης του 1951. Κατόπιν τούτου, με την από 10-11-2006 απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου και χορηγήθηκε προθεσμία 3 μηνών, προκειμένου να αναχωρήσει οικειοθελώς σε χώρα της επιλογής του.
Στη συνέχεια την 26-01-2007 ζήτησε επανεξέταση του αιτήματός του για χορήγηση πολιτικού ασύλου, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 του π.δ. 61/1999 και ο Γενικός Γραμματέας , υπόψη του οποίου ετέθη η περίπτωση, διέταξε να μη γίνει δεκτή η αίτησή του και να μην εξετασθεί εξ’ υπαρχής το αίτημά του, με το αιτιολογικό ότι τα προσκομισθέντα στοιχεία δεν ανταποκρίνονταν, ως νέα και κρίσιμα, στην έννοια του άρθρου 5 του ως άνω π.δ. Επίσης την 31-01-2007 κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση περί αναστολής και ακύρωσης της απόφασης του Υπουργού Δημοσίας Τάξης. Από το Σ.τ.Ε. εκδόθηκε προσωρινή διαταγή, σύμφωνα με την οποία διατάσσεται η αναστολή εκτέλεσης της ανωτέρω απόφασης κατά το μέρος που τάσσεται με αυτήν τρίμηνη προθεσμία αναχωρήσεως του αιτούντα, καθώς και η απόδοση σ’ αυτόν του δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού. Σε εκτέλεση της διαταγής αυτής, η Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής προέβη στην επανέκδοση του εν λόγω δελτίου , το οποίο εξασφαλίζει νόμιμη διαμονή, καθώς και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εργασία και εκπαίδευση. Η εκδίκαση της υπόθεσής του έχει ορισθεί για την 11/3/2008.
Πέραν αυτών σας πληροφορούμε ότι κύρια υποστηρικτική βάση στο περί ασύλου αίτημα του αλλοδαπού αποτέλεσαν, σύμφωνα με τους προβληθέντες ισχυρισμούς του, οι πολιτικοί λόγοι συνεπεία των οποίων διώχθηκε-βασανίσθηκε στη χώρα καταγωγής του και όχι η ιδιαιτερότητα του σεξουαλικού προσανατολισμού του, για την οποία ουδεμία αναφορά έκανε ο ίδιος κατά την πρωτοβάθμια και κυρίως κατά τη δευτεροβάθμια εξέτασή του, αλλά ούτε και στην προσφυγή του ενώπιον του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι, στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης που διαπνέεται πάντοτε από αντίληψη ανθρωπισμού, εξετάζονται από το Υπουργείο μας, με τη δέουσα προσοχή, ενδεχόμενες αιτήσεις θεραπείας, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999). Παρόμοια αίτηση δύναται να υποβάλει και ο εν λόγω αλλοδαπός κατά της απορριπτικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα, επί της εξ’ υπαρχής αιτήσεώς του για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ.

(Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της ΕΟΚ)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οπως βλέπετε αγαπητέ μου Erva είχαν βάση οι επιφυλάξεις μου για τους λόγους που επικαλέσθηκε ο Αλεξ στην αίτηση χορήγησης ασύλου.

Πολύ φοβούμαι ότι ο Αλεξ είναι θύμα κάποιων ακτιβιστών που τον χρησιμοποίησαν. Ισως και κάποιων δημοσιογράφων που θεώρησαν ότι βρήκαν ένα καλό θέμα. Δεν είναι κρίμα να τοποθετούμε τις προσωπικές επιδιώξεις ή τις επιδιώξεις του gay-κινήματος υπεράνω του προσωπικού δράματος ενός ανθρώπου; Ελπίζω να τελειώσει καλά αυτή η ιστορία και να μη γίνονται κακοί χειρισμοί όταν αφορούν την ασφάλεια των προσφύγων.

Δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για εκμετάλλευση και πιο ειδικά όταν αφορούν αδύναμους και φοβισμένους πρόσφυγες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σοφότερο να απευθύνονται οι gay-ακτιβιστές στις ειδικές οργανώσεις.

Yiannis A.

erva_cidreira είπε...

Απάντηση από την Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα:

Μετά από την αίτηση θεραπείας κατά της απορριπτικής απόφασης του Γενικού Γραμματέως, επί της εξ' υπαρχής αιτήσεως του Ιρανού γκέι μετανάστη Άλεξ για χορήγηση πολιτικού ασύλου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999), που υπέβαλε η υπεράσπιση του ενδιαφερομένου "Άλεξ", και μετά την επισήμανσή σας ότι ότι στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης θα εξετάσετε με την δέσουσα προσοχή και με πνεύμα ανθρωπισμού την αίτηση θεραπείας του ενδιαφερόμενου, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.



Σχετικά όμως με την παράγραφο που αναφέρεστε στην υπερασπιστική γραμμή του περί ασύλου αιτήματος, θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι δεν είναι ακριβές ότι ήταν εκτός υπερασπιστικής γραμμής ο σεξουαλικός προσανατολισμός του ενδιαφερόμενου. Συγκεκριμένα:

1) Προ της δευτεροβάθμιας εξέτασής του, ο σύντροφος του Ιρανού μετανάστη σας είχε καταθέσει αρμοδίως, επιστολή με αριθμ. πρωτ. 494021, όπου σας εφιστούσε την προσοχή στο ιδιαίτερο της υπόθεσης.

2) Στην προσφυγή της 31.1.07, της πληρεξουσίας δικηγόρου του, κατά της απόφασης, αναφέρεται ξεκάθαρα στην υπερασπιστική γραμμή ο σεξουαλικός προσανατολισμός του αιτούντος καθώς και ότι σύμφωνα με το άρθρο 110 του Ιρανικού ποινικού κώδικα που αναφέρει ρητά ότι "η τιμωρία για ομοφυλοφιλική σχέση μεταξύ ανδρών, είναι θάνατος", ο αιτών κινδυνεύει άμεσα αν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.



Πέραν όμως όλων αυτών, σας έχουν γίνει πλέον γνωστές όλες οι παράμετροι της υπόθεσης που στοιχειοθετούν την επανεξέταση της υπόθεσης με την δέουσα προσοχή και το πνεύμα ανθρωπισμού που προαναφέρατε.

Με τιμή
Τα μέλη του Δ.Σ.