18.12.07

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Λεπροί του αιώνα μας οι φορείς τους AIDS
...παραμένουν "παιδιά ενός κατώτερου Θεού"

ΤΗΣ ΚΙΚΑΣ ΚΑΣΙΝΙΔΟΥ (Φιλελεύθερος, 4/12/2007)
«Οι κοινωνικές διακρίσεις είναι πλέον μέρος της καθημερινής μου ζωής. Τις συναντώ στον κοινωνικό μου χώρο, στις προσπάθειες μου να εξασφαλίσω μια δουλειά με αξιοπρέπεια, στις συναναστροφές μου με γιατρούς και νοσοκόμους. Την αλλαγή προς το καλύτερο θα τη νιώσω όταν βρεθώ σε κάποιο χώρο και τα άτομα γύρω μου θα με βλέπουν ως τον Κωστή που είναι 28 χρονών και όχι σαν τον Κωστή που έχει AIDS. Μέχρι να έλθει αυτή η στιγμή θα εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε ως παιδιά ενός κατώτερου θεού».
Η μαρτυρία του 28χρονου Κωστή για τις διακρίσεις που βιώνει σε καθημερινό επίπεδο, σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής, είναι ενδεικτική, αλλά δυστυχώς όχι η μοναδική, όπως διαπιστώνεται από την έρευνα του αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Φελλά, αναφορικά με τις ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες ατόμων με AIDS.
Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου από τον δρα Φελλά, φέρνει στην επιφάνεια τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά σε θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και (κακής) αντιμετώπισης από γιατρούς (εκτός της Γρηγορίου Κλινικής), χωρίς την ίδια στιγμή να έχουν την ανάλογη στήριξη και βοήθεια από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, για να ξεπεράσουν αυτές τις καταστάσεις. Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν και στη φροντίδα των παιδιών, αλλά και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες ανέλιξης τους, ενώ υπαρκτό είναι και το οικονομικό πρόβλημα.
ΕΡΕΥΝΑ 1
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ *
>> ενοτητα: αγχος και καταθλιψη 36% φορείς του AIDS είχαν βιώσει προβλήματα άγχους και κατάθλιψης τους τελευταίους 12 μήνες 45% βίωναν συνεχιζόμενα προβλήματα και ένιωθαν ότι περαιτέρω βοήθεια ή στήριξη θα ήταν χρήσιμη, ή δεν απέκλειαν αυτή την πιθανότητα
>> ενοτητα: διακρισεις 37,5% βίωσε διακρίσεις κατά τους τελευταίους 12 μήνες από εργοδότες 30% βίωσε διακρίσεις από επισκέψεις σε γιατρούς εκτός της Γρηγορίου κλινικής 55% δήλωσε ότι είχε κακή αντιμετώπιση από τους γιατρούς (εκτός της Γρηγορίου Κλινικής) κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Επίσης, το 20% έκανε αναφορά σε μη ικανοποιητική ενημέρωση και 25% σε δύσκολη πρόσβαση. 60% βίωναν συνεχιζόμενα προβλήματα για την φροντίδα των παιδιών και ένιωσαν ότι περισσότερη βοήθεια ή στήριξη θα ήταν χρήσιμη
* Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το ΙΠΕ και το δείγμα αποτέλεσαν άτομα με AIDS που παρακολουθούνται από τη Γρηγόριο Κλινική.
ΕΡΕΥΝΑ 2
88% των ερωτηθέντων εντοπίζουν την ανάγκη για περισσότερη προσοχή από γιατρούς, την αύξηση του αριθμού των γιατρών στη Γρηγόριο Κλινική, την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων ιατρικών κέντρων σε όλες τις πόλεις και τη διαφώτιση ατόμων με AIDS γύρω από τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις 75% ζητούν εργασία (μερική απασχόληση), καλύτερες ευκαιρίες για εργοδοσία, αύξηση μηνιαίου εισοδήματος από το Γραφείο Ευημερίας και καλύτερη αντιμετώπιση από εργοδότες 75% εντοπίζουν άγνοια σε θέματα μετάδοσης, έλλειψη ενημέρωσης, δυσμενή μεταχείριση από γιατρούς και αρνητική στάση έναντι της ομοφυλοφιλίας 88% αναφέρονται στις διακρίσεις απέναντι στα άτομα με AIDS και από μέρους του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού 50% αποφεύγουν να ανακοινώσουν στην οικογένεια τόσο τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αλλά και την διάγνωση του ιού 40% τείνουν να ανακοινώνουν τη διάγνωση στα αδέρφια παρά στους γονείς τους
>> Αναφέρεται, επίσης, ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, δεν βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στην στήριξη των ατόμων πριν και μετά τη διάγνωση και την αποδοχή ή μη των ατόμων από τον οικογενειακό τους περίγυρο σαν ομοφυλόφιλα ή οροθετικά άτομα.
* Αποτελέσματα 20 προσωπικών συνεντεύξεων.
ΕΡΕΥΝΑ 3 Χαμηλό ποσοστό αντίστασης στη θεραπεία
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ έρευνας που παρουσίασε ο καθηγητής μοριακής βιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκκης, αναφέρουν ότι ο ιός του Aids στην Κύπρο παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, την ποικιλομορφία, ενώ η αντίσταση του ιού στην αντιρετροϊκή θεραπεία, όπως ανιχνεύθηκε σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς είναι σε χαμηλά ποσοστά (5%) και αφορά μόνο ένα φάρμακο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τον δρα Κωστρίκκη, είναι η μικρή χρονική διάρκεια που χορηγείται η θεραπεία στην Κύπρο και κατά δεύτερον η σωστή χρήση της. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι στην Κύπρο έχουμε εισδοχή διαφόρων υπότυπων του ιού από αρκετές χώρες (Αμερική, Αφρική, Ασία, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης), ενώ το μεγάλο ποσοστό αφορά τον υπότυπο Β.
Όπως ανέφερε, πάντως, ο υπουργός Υγείας, Κώστας Καδής, θα αναμένει τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας των δύο επιστημόνων, καθώς και εισηγήσεις για τρόπους αξιοποίησης τους.
Απορρίπτει ο ΠΙΣ
Ο ΠΙΣ δεν αποδέχεται τη διαπίστωση ότι 55% των ατόμων με Aids είχαν κακή αντιμετώπιση από γιατρούς. Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ανδρέας Δημητρίου, από μια πρώτη συζήτηση που είχε με τους ερευνητές, «κάπου το ερωτηματολόγιο πιθανόν να μην έγινε σωστά, κάπου δεν αξιολογήθηκε σωστά το πλαίσιο των παραπόνων των ασθενών αυτών. Πιθανόν, να είναι για απλά περιστατικά (ώρα ραντεβού) ή εξυπηρέτηση πάνω σε μικρά θέματα που εμείς δεν θεωρούμε σημαντικά για να βγει αποτέλεσμα που να δείχνει ότι 50% έχουν παράπονα για άσχημη συμπεριφορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: