8.12.07

ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Η «πτώση» της οικογένειας
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/11/2007)
ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στη δομή των οικογενειών στη Γερμανία διαπίστωσε μεγάλη έρευνα, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η κλασική μορφή οικογένειας, πατέρας, μητέρα, παιδί, δεν ανταποκρίνεται πια στην εικόνα που παρουσιάζει αυτή η έρευνα. Για παράδειγμα, στο Βερολίνο το 50% των παιδιών μεγαλώνουν με τον ένα από τους δυο γονείς τους, δηλαδή σε μονογονεϊκές οικογένειες. Οι αλλαγές τα τελευταία χρόνια είναι πολύ πιο δραματικές στην ανατολική Γερμανία, παρ' ότι εκεί υπήρχε μεγαλύτερη συνοχή των οικογενειών. Σε ολόκληρη τη χώρα μόνο το 39% των κατοίκων ζουν σε οικογένειες με την κλασική μορφή τους. Το ποσοστό αυτό πριν από δέκα χρόνια ήταν 42%.
ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ στις ανατολικές επαρχίες της χώρας έχει πέσει στο 18%, όταν το 1997 ήταν στο 46%. Αντίθετα, στο πλούσιο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης στον Νότο της χώρας, το 42% των κατοίκων ζουν σε οικογένειες με τη μορφή που τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Οπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία έχει και αυτή πολύ σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας. Ο μέσος όρος είναι στο 1,6 και πλέον πολιτικοί και πολίτες βλέπουν ως μοναδική ελπίδα για το μέλλον τις οικογένειες των μεταναστών. Μόνο αυτοί έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν προς το καλύτερο το πολύ σοβαρό πρόβλημα. Αλλωστε προς τα εκεί προσανατολίζονται τα νέα μέτρα για τη μετανάστευση, μαζί με άλλα που βοηθούν όσους θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά και όσους ήδη έχουν. Η οικογένεια παραμένει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μέρκελ.
ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ έτσι, όταν και πάλι η Στατιστική Υπηρεσία μάς θυμίζει ότι το 53% των οικογενειών έχουν μόνο ένα παιδί, το 36% δύο, ενώ τρία έχει το 11%. Την ίδια ώρα όλο και περισσότερα παιδιά ζουν σε «εναλλακτικές μορφές οικογένειας», όπως είναι οι μονογονειϊκές, σε ζευγάρια που δεν είναι παντρεμένα, αλλά και σε οικογένειες ομοφυλοφίλων. Ενας από τους βασικούς ερευνητές στη δημοσκόπηση αυτή ήταν ο δρ Ραϊντεμάχερ, που όπως είπε: «Βλέπουμε μια δραστική μεταμόρφωση της οικογένειας στη Γερμανία, σε διάστημα μόνο δέκα χρόνων». Οταν όμως ρωτήθηκε σε τι οφείλεται αυτή η δραστική μεταμόρφωση, απλά απάντησε. «Εγώ ασχολούμαι μόνο με τη στατιστική. Και η στατιστική ασχολείται μόνο με τους αριθμούς. Αλλοι είναι ειδικοί να απαντήσουν σε αυτό το πολύ σοβαρό ερώτημα...».
ΠΑΝΤΩΣ ΟΠΟΙΟΣ επισκεφθεί το Πρεντσλάουερμπεργκ του Βερολίνου, μπορεί να ξεγελαστεί. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι νεαρούς γονείς, που σπρώχνουν εκατοντάδες καροτσάκια με μωρά, άπειρες παιδικές χαρες και πάρκα γεμάτα παιδιά κάθε εποχή του χρόνου, παιδικούς σταθμούς και εκατοντάδες καταστήματα με παιδικά ρούχα. Το Πρεντσλάουερμπεργκ είναι η περιοχή, σε ολόκληρη τη Γερμανία, με τις περισσότερες γεννήσεις και οι δρόμοι του γεμάτοι οικογένειες. Η απάντηση σε αυτό είναι απλή. Εδώ ζουν νέοι, πετυχημένοι και κυρίως εργαζόμενοι Γερμανοί.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα το ονόμαζα πτώση αλλά διεύρυνση του όρου οικογένεια. Ευτυχώς η κοινωνία αλλάζει και δέχεται τέτοιες αλλαγές!
Από την άλλη δεν μπορούμε να μιλάμε για δημογραφικό "πρόβλημα" την στιγμή που όλες οι χώρες της Ευρώπης κλείνουν την πόρτα π.χ. σε χιλιάδες νέους Αφρικανούς αντί να τους υποστηρίξουν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα! Δεν μπορεί πάντα η ξενοφοβία και το πολιτικό κόστος να είναι γνώμονες πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον!
geonurse

erva_cidreira είπε...

Οι περισσότεροι ετεροφυλόφιλοι και οι εφημερίδες τους θα το ονόμαζαν κατάντια, ξεπεσμό, παρακμή κλπ.
Ζήτημα οπτικής (και συμφερόντων).

Ανώνυμος είπε...

Με λίγα λόγια λέει ότι το κλασικό μοντέλο της οικογένειας καταρέει. Αυτό δε θα πει ότι άμα το παραλάβουνε οι γκέη θα το ανυψώσουνε. Με τις ίδιες πιθανότητες στην αποτυχία παίζουμε όλοι μας. Στρέιτ και οι γκέι γονείς και ίσως με περισσότερες οι γκέι. Πόσοι από εμάς θα κλείσουμε για πάντα την πόρτα στα ωραία επεισόδια της ελεύθερης ζωής για να μεγαλώσουμε παιδιά? Να τα λέμε όλα με ειλικρίνεια και γενναιότητα.