3.12.15

ΚΑΡΟΛ. Η ΤΑΙΝΙΑ


Στην ταινία  «Carol», ελεύθερη μεταφορά του «The Price of Salt» (βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1952 με ψευδώνυμο της Πατρίτσια Χάισμιθ, γιατί στις σελίδες του η συγγραφέας αναφερόταν ευθέως στη γυναικεία ομοφυλοφιλία) το μελόδραμα και το φιλμ νουάρ λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, καθορίζοντας το πλαίσιο της ταινίας. Ψυχή της είναι η Κέιτ Μπλάνσετ και η Ρούνι Μάρα, που δίνουν υπόσταση στο σκηνοθετικό στυλ του Χέινς.
Στη Νέα Υόρκη, της πιο ρόδινης εποχής για το αμερικανικό όνειρο, η μεσοαστή Κάρολ ερωτεύεται τη νεαρή Τερέζ, πωλήτρια σε κατάστημα παιχνιδιών. Η Κάρολ ασφυκτιά σε έναν κατεστραμμένο γάμο γιατί δεν θέλει να αποχωριστεί το παιδί της. Η Τερέζ, που αισθάνεται σαν να βρέθηκε σε άγνωστο σταυροδρόμι όταν ο φίλος της της ζητάει να παντρευτούν, ενδίδει στο φλερτ της Κάρολ.
Η φυγή τους από την πόλη, το ταξίδι τους με αυτοκίνητο στην Αμερική που θυμίζει λίγο τις περιπλανήσεις των μπίτνικ, θα διακοπεί επεισοδιακά από έναν ντετέκτιβ που έχει γίνει σκιά τους για λογαριασμό του συζύγου της Κάρολ. (kathimerini.gr, 3/11/2015)


Από σήμερα στους κινηματογράφους

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Χάϊσμιθ μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
Gay βιβλιογραφία στα ελληνικά Νο 6



Δεν υπάρχουν σχόλια: