17.12.15

ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ 4 - ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΑΝΕΛ: Η ΟΜΟΦΥΛΙΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΑΡΕΚΤΡΕΠΟΜΕΝΩΝ

Αλλαγές στο ν/σ από Παρασκευόπουλο που αποκλείουν την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια
Θα τροποποιηθεί το άρθρο 12 ώστε να αποκλείεται - τουλάχιστον επί του παρόντος - αυτή η δυνατότητα μετά τις αντιρρήσεις ΑΝΕΛ και αντιπολίτευσης 
skai.gr, 16/12/2015
Με αλλαγές, τις οποίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα, κατά τη συζήτησή του σε Β' ανάγνωση, ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, αλλά χωρίς την στήριξη των ΑΝΕΛ, το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης είχε εκφράσει επιφυλάξεις ζητώντας αλλαγές στο άρθρο 12, ώστε να είναι ξεκάθαρο, όπως είχε υποστηρίξει ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας ή τεκνοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια, ενώ σήμερα, ο αντικαταστάτης του Κωνσταντίνος Κατσίκης, δήλωσε όχι επί της αρχής. Μάλιστα η κριτική του κυρίου Κατσίκη ήταν εντονότατη, καθώς υποστήριξε ότι το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια «προσκρούει στις πατριωτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της κοινωνίας». 
«Θα μπορούσε να μην έρθει τώρα προς συζήτηση. Είμαι πεπεισμένος ότι το Σύμφωνο παραπέμπεται σε συνέχεια, ώστε και τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να προβαίνουν σε γάμο και υιοθεσία. Προσκρούει στις πατριωτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της κοινωνίας. Η ομοφυλία παραπέμπει σε μικρή ομάδα σεξουαλικά παρεκτρεπομένων. Παραβιάζει την αρχή της ομαλής ψυχοσωματικής ανάπτυξης του παιδιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ κατέληξε λέγοντας:
«Δηλώνω την πρόθεση μου να καταψηφίσω. Η ελληνική οικογένεια δεν είναι δυνατόν να πληγεί από ζευγάρια με ποικίλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς».
Τα όσα υποστήριξε ο κ. Κατσίκης, προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα:
«Παρεκτρεπόμενος είναι αυτός που παραβιάζει τους νόμους και τίποτα άλλο. Τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα. Τι θα πει ότι ο νόμος αφορά μια μειοψηφία. Πού το ξέρετε ότι είναι μειοψηφία; Ισονομία και ισοπολιτεία σημαίνει να σέβεσαι τα δικαιώματα του ανθρώπου, έστω και αν είναι ένας», αντέτεινε ο κ. Λάππας
Ο κύριος Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επαναδιατύπωση του επίμαχου άρθρου που κατά τους ΑΝΕΛ ιδιαίτερα αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενείχε τον κίνδυνο παρερμηνείας, αφήνοντας  ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, ώστε να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν τίθεται τέτοια δυνατότητα.
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, αφού υπογράμμισε ότι «δεν θα θέλαμε ρητά να αναφέρεται για την τεκνοθεσία το άρθρο 12» πρόσθεσε ότι «είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να το κουβεντιάσουμε ως κοινωνία και όχι να το παρουσιάζουμε ως κίνδυνο».
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου.



Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την άμεση μεταστροφή της στάσης του Ποταμιού το οποίο, ενώ δήλωσε διά του βουλευτή του Ι.Φωτήλα ότι επιφυλάσσεται, μόλις ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ έκανε γνωστό ότι το κόμμα του καταψηφίζει, έκανε γνωστό ότι το Ποτάμι ψηφίζει «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Η ΝΔ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια ως προς την ψήφο που θα επιλέξει, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν. Παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις που διατύπωσε το ΠΑΣΟΚ ψήφισε θετικά επί της αρχής, ενώ «ναι» ψήφισε και η Ένωση Κεντρώων. (in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: