22.12.15

ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Σε υψηλούς τόνους και με έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών πραγματοποιείται στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης. 
Τα πνεύματα οξύνθηκαν με την ομιλία του Γιάννη Λαγού από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι με τις διατάξεις του το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει στο κόμμα του να διενεργεί τα συσσίτια μόνο για Έλληνες. 
Σε αποστροφή της ομιλίας του, ο κ. Λαγός είπε πως «είστε προκατειλημμένοι και μισείτε τους Έλληνες», γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά.
«Είναι μέρα ντροπής γιατί φτάνουμε σε ένα σημείο πράγματα τα οποία είναι ενάντια στη φύση, ενάντια στη λογική να τα ψηφίζουμε, να νομοθετούμε, και να παρουσιάζουμε το αφύσικο ως φυσικό. 
» Αν έρθει ένας φίλος από την Ολλανδία, από τη Γερμανία από κάποια άλλη χώρα, από το Πακιστάν, που αγαπάνε τις κατσίκες και τα ζώα τους, τι θα γίνει; Θα αποδεχτούμε και τους κτηνοβάτες;» ανέφερε από το βήμα, προκαλώντας την αντίδραση της Βασιλικής Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για τα 14 άρθρα του νομοσχεδίου, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα ψηφίζεται από την Αντιπολίτευση.
Τη διαφωνία του για το Σύμφωνο επανέλαβε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο με το άρθρο 21 του Συντάγματος, ενώ εναντίον τάχθηκαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.
Η ΝΔ διά του εισηγητή της Χαράλαμπου Αθανασίου δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει εφόσον δεν αποσαφηνιστούν τα τρία ζητήματα που για το κόμμα του είναι «κόκκινο πανί»: ο γάμος, η υιοθεσία και η ιθαγένεια.
Υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και Ένωση Κεντρώων.


Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Γιώργου Αμυρά και του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κ.Κατσίκη στη διάρκεια της συζήτησης του Συμφώνου Συμβίωσης. 
Ο βουλευτής του Ποταμιού έκανε λόγο για ομοφοβικό παραλήρημα του βουλευτή, τον οποίο χαρακτήρισε εξαπτέρυγο» του Πάνου Καμμένου.
Είπε μάλιστα ότι αν ένας γκέι συνευρεθεί με τον κ. Κατσίκη θα έχει διαπράξει κτηνοβασία. 
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πολιτικός αλήτης από τον Γιώργο Αμυρά» απάντησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, προαναγγέλλοντας και άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του.
Απαντώντας, ο κ. Αμυράς ότι αν καταφέρεται εναντίον μου ο ομοφοβικός Κατσίκης, τότε κάτι κάνω καλά».
Ο προεδρεύων του Σώματος ζήτησε να διαγραφούν από τα πρακτικά οι αναφορές των βουλευτών. (in.gr)

Στη συζήτηση για το Σύμφωνο Συμβίωσης «μπήκε από το παράθυρο» η θεωρία των δύο άκρων, χωρίζοντας την αντιπολίτευση σε δημοκρατική και μη, ανάλογα με το πώς ψηφίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κατήγγειλε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
Σημείωσε ότι η δημοκρατία «δεν είναι μόνο μέσα στην οικογένεια, ξεκινάει από τον κύριο χώρο αναπαραγωγής του κοινωνικού - οικονομικού συστήματος, που είναι η εργασία. Και δεν βλέπω τα δημοκρατικά κόμματα και οι δημοκρατικές αντιλήψεις να έχουν το ίδιο μέτρο για τα ατομικά δικαιώματα στη συμβίωση, στην οικογένεια, με τα ατομικά δικαιώματα στην εργασία. Γιατί είναι και ατομικό δικαίωμα το δικαίωμα στην απεργία», τονίζοντας ότι θα είχε μια συνέπεια η επίδειξη προοδευτισμού και δημοκρατισμού αν τα ατομικά δικαιώματα τα έβλεπε στο σύνολο της ζωής, στις ατομικές και κοινωνικές σχέσεις και μια μορφή κοινωνικών σχέσεων είναι και η οικογένεια.
Επισήμανε ότι πρέπει και μπορούν να βελτιωθούν νόμοι ώστε να λυθούν υπαρκτά προβλήματα, να εξασφαλίζουν ατομικά δικαιώματα, για παράδειγμα της κληρονομιάς κ.ά. και να μην είναι ο βαθμός συγγένειας ο καθοριστικός παράγοντας, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει ισοτιμία όλων των μορφών συμβίωσης. Στην κοινωνία που ζούμε, πρόσθεσε, κριτήριο είναι τα ετερόφυλα ζευγάρια με το στόχο την αναπαραγωγή. 
Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ επανειλημμένως έχει στηρίξει διατάξεις και νόμους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, έχει αντιπαλέψει το απαράδεκτο άρθρο για τη μοιχεία, για τα επώνυμα, έχει παλέψει για την ισοτιμία παιδιών εκτός και εντός γάμου κ.ά., πάντα από τη σκοπιά μιας μερικότερης διόρθωσης νόμων που δεν μπορούν να αλλάξουν, δυστυχώς, εκ βάθρων το χαρακτήρα της οικογένειας, η οποία για το ΚΚΕ σημαίνει αμοιβαία αγάπη και απαλλαγή από κάθε μορφής καταναγκασμό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό που ισχύει στην καπιταλιστική κοινωνία. 
Κατήγγειλε ως εγκληματική και ανυπόφορη την ξενοφοβία, το ρατσισμό, το φασισμό - ναζισμό και την ομοφοβία, επισημαίνοντας ότι γίνονται εγκλήματα σε βάρος των ομοφύλων και οι ποινές πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές, οι δράστες να τιμωρούνται βαρύτατα.
Τόνισε ότι είναι ζήτημα διαπαιδαγώγησης και πολιτισμού να σέβεται ο καθένας την προσωπική επιλογή του άλλου να ζήσει όπως θέλει, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι στην κοινωνία που ζούμε, παρότι καταναλώνεται πολύ μελάνι για το σεβασμό των απόψεων, δεν είναι σεβαστές όλες οι απόψεις, ακόμη και όταν διώκονται -π.χ. οι κομμουνιστικές δεν είναι απόλυτα σεβαστές- και αναφέρθηκε ενδεικτικά στη θεωρία των δύο άκρων, στην απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας κ.ά. 
Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απόψεις π.χ. Αμβρόσιου ή Καμμένου που τροφοδοτούν καταστάσεις, είναι επικίνδυνες, παράγουν και οδηγούν στη βία με κριτήριο τη σεξουαλική ζωή του άλλου και απευθυνόμενη στην κυβέρνηση σημείωσε: «Δεν άκουσα την κυβέρνηση να βγει να τα καταγγείλει, να επιδράσει και πολιτιστικά σε μια σειρά ζητήματα. Που σημαίνει ότι όταν δυο κόμματα τα ενώνει η υπεράσπιση του συστήματος, όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση».  (902.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια: