15.12.15

ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ 1 - ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Η ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΑΠΟ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ

Παρασκευόπουλος: Η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια δεν θα επιτραπεί
Το Σύμφωνο Συμβίωσης, δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής, τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ, καθώς και η Ένωση Κεντρώων
Skai.gr, 14/12/2015
Με τη ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ότι θα προχωρήσει αν χρειαστεί, σε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως η απαγόρευση υιοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια, ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση επί της αρχής, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Είχαν προηγηθεί έντονες αντιρρήσεις και προβληματισμοί τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης, όσο και από τους ΑΝΕΛ, που ζήτησαν να ξεκαθαριστεί πλήρως το επίμαχο άρθρο, ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
«Η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμους τίμια. Αν ήθελε την τεκνοθεσία ή υιοθεσία θα το έκανε ρητά. Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει την κοινωνία και η κυβέρνηση δεν θα το περνούσε αορίστως ή κρυμμένο σε μια διάταξη ενός νομοσχεδίου. Είναι σαφές ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την υιοθεσία και αν νομίζετε ότι υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης θα το κάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Το Σύμφωνο Συμβίωσης, δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής, τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ, καθώς και η Ένωση Κεντρώων.
Θετικοί εμφανίστηκαν καταρχήν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τις διατάξεις που αφορούν τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για άλλα άρθρα ζητώντας αλλαγές, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν την πλήρη αντίθεση τους επί του νομοσχεδίου.
Τις έντονες διαφωνίες τους εξέφρασαν πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως για τις διατάξεις που αφορούν, τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων, την απαλλαγή των κατηγορουμένων για παρακώλυση συγκοινωνιών εφόσον αυτή γίνεται για το κοινωνικό συμφέρον, καθώς και για την αρμοδιότητα που δίνεται στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου να ελέγχει πειθαρχικά δικαστές και εισαγγελείς.




«Για μεγάλη ημέρα», μίλησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, τονίζοντας ότι, «με το Σύμφωνο Συμβίωσης που θεσμοθετούμε γίνεται άρση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».
«Αναγνωρίζονται στα ομόφυλα ζευγάρια όλα τα δικαιώματα, οικογενειακά, κληρονομικά ασφαλιστικά που έχουν και τα ετερόφυλα.
Είναι πολύ ώριμο στη κοινωνία το δικαίωμα να απολαμβάνουν την οικογενειακή ζωή τα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν ενδιαφέρει ότι γίνεται στο κρεβάτι τους, δεν μιλάμε για 'Κάμα Σούτρα', αλλά για τα δικαιώματα τους.
Το να είσαι γκέι ή λεσβία είναι σεξουαλικός προσανατολισμός. Δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, να είσαι αόρατος περιθωριοποιημένος και να μην μπορείς να ασφαλίσεις το σύντροφο σου, να πάρετε μαζί άδεια και να απολαύσετε το καλοκαίρι ή τα οικογενειακά υπάρχοντα. Το νομοσχέδιο αυτό δίνει ανάσα ελπίδας σε μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας», υπογράμμισε η Βασιλική Κατριβάνου.
«Η στάση μας δεν μπορεί να κριθεί από τη θέση μας για ένα άρθρο του νομοσχεδίου. Υπό προϋποθέσεις θα συμφωνήσουμε στο Σύμφωνο Συμβίωσης, αλλά η στάση μας εν συνόλω, θα εξαρτηθεί και από άλλα ζητήματα, αλλά και από τη διάθεση του υπουργού στο αν θα επιμένει σε άρθρα που εμείς θεωρούμε πολύ προβληματικά» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου.
«Με το Σύμφωνο Συμβίωσης καθίσταται στην ουσία ο πολιτικός γάμος. Η ΝΔ θα συμφωνούσε στην επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια αν διευκρινιστούν ορισμένα θέματα»: τόνισε ο Χαράλαμπος Αθανασίου και πρόσθεσε:
«Επιφυλασσόμαστε να δούμε τις βελτιώσεις στα άρθρα που είναι προβληματικά και σε άλλα που ζητούμε να αποσυρθούν. Το κρισιμότερο για εμάς, που θα επηρεάσει τη θέση μας αφορά το άρθρο 12. Η διάταξη είναι ατυχώς διατυπωμένη. Πρέπει να τροποποιηθεί και να ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση σκοπεύει στο να τεκνοθετούν τα ομόφυλα ζευγάρια.»
Ο εισηγητής της ΝΔ, συμφώνησε στη διάταξη που αφορά τις «μωρομάνες», ενώ χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, προβληματικά τα άρθρα που αφορούν την απαλλαγή κατηγοριών για παρακώλυση συγκοινωνιών και εξέφρασε, σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο που αφορά χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους φοιτητές, αλλά και για τις αρμοδιότητες της προέδρου του Αρείου Πάγου για πειθαρχικό έλεγχο σε δικαστές και εισαγγελείς.
Κατά όλων των άρθρων του νομοσχεδίου, τάχθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, που επέκρινε έντονα την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ χαρακτήρισε φωτογραφικό το άρθρο 42, υποστηρίζοντας ότι, «είναι ρουσφέτι σε αυτούς που συνομιλεί η κυβέρνηση».
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υποστήριξε ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι μια θετική διάταξη, που δεν χρειάζεται ωστόσο, όπως είπε, «να πανηγυρίζουμε υπό την έννοια ότι σε διεθνές επίπεδο αυτή η νομική κατάσταση είναι κοινός τόπος».
Παράλληλα, χαρακτήρισε προβληματικές τις διατάξεις που αφορούν την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους φοιτητές, την ατιμωρησία πράξεων παρακώλυσης της κυκλοφορίας, εφ’ όσον γίνεται για την προάσπιση του κοινωνικού συμφέροντος, και το δικαίωμα άσκησης πειθαρχικής δίωξης από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε δικαστικούς και εισαγγελείς.
«Δεν θεωρούμε ότι ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός, γεννά και δικαιώματα που ανάγονται στην οικογένεια ή στην προστασία των παιδιών. Οποιαδήποτε μορφή συμβίωσης, από μόνη της, δεν δημιουργεί και δικαιώματα. Εσείς μια ιδιωτική υπόθεση την αναγορεύεται σε οικογενειακή. Ανοίγετε το δρόμο πολιτικά και νομικά για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας δηλώνοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει.
«Είναι δεδομένη η στήριξη μας για το Σύμφωνο Συμβίωσης, πρέπει όμως, να γίνουν βελτιώσεις», τόνισε από το Ποτάμι, ο εισηγητής του Ιάσων Φωτήλας και συμπλήρωσε ότι είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά άτολμο.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «κόκκινο πανί», το άρθρο που επεκτείνει την ηλεκτρονική επιτήρηση και σε άλλες κατηγορίες κρατουμένων, αλλά και τη διάταξη που αφορά πειθαρχικούς ελέγχουν σε δικαστές και εισαγγελείς από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
«Πρέπει η διάταξη για το Σύμφωνο Συμβίωσης να απαγορεύει ρητά στα ομόφυλα ζευγάρια, την υιοθεσία. Επιφυλασσόμαστε. Όχι απλά ανοίγει ο δρόμος, αλλά ευθέως δύναται με τη σύναψη του Συμφώνου, να προχωρήσουν παραπάνω από ένας στην υιοθεσία. Η υιοθεσία παρεμβαίνει σε βάρος τρίτου που εν προκειμένων είναι το παιδί. Το να παρεμβαίνουμε σε ένα τέκνο είναι αντισυνταγματικό και κόντρα στην ευρωπαϊκή σύμβαση για την υιοθεσία», ήταν η θέση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Βασίλη Κόκκαλη.
«Συμφωνούμε επί της αρχής» δήλωσε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, «υπάρχει ο κίνδυνος, να έχουμε μεταξύ δύο ομοφυλοφίλων και με οποιοδήποτε τρόπο με την τεχνολογία, τεκνοποίηση».
«Θα πρέπει να συμπληρωθούν οι διατάξεις, διότι διά της πλαγίας οδού μπορεί να οδηγεί με έμμεσο τρόπο στην υιοθεσία ομοφυλοφίλων, μεταξύ δύο θηλέων» πρόσθεσε ο Γιώργος Καρράς.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί το μεσημέρι της Τρίτης, με την ακρόαση φορέων. (in.gr)

2 σχόλια:

gay super hero είπε...

Ξεφτίλες...

gay super hero είπε...

Αλήθεια, η Κατριβάνου, το Ποτάμι και όλοι εκείνοι που ήταν λαλίστατοι στο θέμα του Αμβρόσιου, για το παραλήρημα του υπουργού τι έχουν να πουν;