23.12.15

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ - 23/12/2015



6 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίσθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε «κομμένη» στα τρία, καθώς δεν υπήρχε κομματική γραμμή.

Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 249 βουλευτές. Υπερψήφισαν 194 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 55 βουλευτές. Από την Ν.Δ. πολλοί βουλευτές που ήθελαν να καταψηφίσουν επέλεξαν να απουσιάσουν με αποτέλεσμα τα υπάρξουν 19 «ναι», 29 «όχι» και 27 απόντες.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, ενώ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες οι οποίοι καταψήφισαν ως κόμμα, διαφοροποιήθηκαν τρεις βουλευτές. Θετικά ψήφισαν οι Ελ. Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού), Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις ενώ απουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Π. Καμμένος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασαν οι: Γ. Δραγασάκης, Μ. Μπόλαρης και Γ. Θεοφύλακτος.Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίασε η επικεφαλής της Κ.Ο. Φώφη Γεννηματά.

Οι ψήφοι της Ν.Δ.:



Υπέρ 19 βουλευτές: Θ. Φορτσάκης, Ν. Κεραμέως, Β. Οικονόμου, Ολγ. Κεφαλογιάννη, Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Κακλαμάνης, Ν. Δένδιας, Κ. Μητσοτάκης, Κ. Παπακώστα, Σ. Κεδίκογλου, Κ. Τασούλας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Χρ. Δήμας, Γ. Βρούτσης, Γ. Πλακιωτάκης.

Κατά 29 βουλευτές: Αν. Καραμανλή, Αν. Μ. Ασημακοπούλου, Κ. Βλάσης, Μ. Βορίδης, Γ.
Βλάχος, Α. Κατσανιώτης, Δ. Κυριαζίδης, Μ. Κόνσολας, Τ. Δημοσχάκης, Απ. Βεσυρόπουλος, Β. Γιόγιακας, Σ. Αναστασιάδης, Θ. Μπούρας, Γ. Γεωργαντάς, Γ. Κασαπίδης, Μ. Αντωνίου, Θ. Δαβάκης, Μ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας, Χ. Αθανασίου, Θ. Καββαδάς, Χρ. Μπουκώρος, Γ. Καρασμάνης, Κ. Κουκοδήμος, Στ. Γιαννάκης, Γ. Κεφαλογιάννης, Φ. Αραμπατζή, Γ. Βαγιωνάς, Ν. Μηταράκης.

Απουσίασαν 27 βουλευτές: Δ. Σταμάτης, Β. Κικίλιας, Β. Μεϊμαράκης, Αδ. Γεωργιάδης, Σ. Βούλτεψη, Μ. Σαλμάς, Κ. Καραγκούνης, Γ. Ανδριανός, Γ. Στύλιος, Γ. Μαρτίνου, Ε. Μπασιάκος, Κ. Κοντογεώργος, Κ. Τζαβάρας, Κ. Καραμανλής, Κ. Γκιουλέκας, Στ,. Καλαφάτης, Ελ. Ράπτη, Θ. Καράογλου, Κ. Τσιάρας, Α. Σαμαράς, Κ. Κατσαφάδος, Γ. Τραγάκης, Κ. Καραμανλής, Κ. Σκρέκας, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Αντωνιάδης.


skai.gr

erva_cidreira είπε...

Pολλοί βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ αυτών και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, η Αλέκα Παπαρήγα, η Λιάνα Κανέλλη κ.ά. απουσίασαν.

tovima.gr

erva_cidreira είπε...

Η συζήτηση στην Ολομέλεια

Πολιτικά η ΝΔ δήλωσε δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ι. Βρούτση και του εισηγητή της Χ. Αθανασίου ότι είναι κατ’ αρχήν υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά υπό τρεις προϋποθέσεις: ότι δεν θα αφήνει το νομοσχέδιο ανοιχτό το θέμα του γάμου, της υιοθεσίας και της ιθαγένειας των ομόφυλων ζευγαριών. Παρά δε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, ο οποίος κατέθεσε και σχετικά νομοτεχνικές αλλαγές, ότι δεν υπάρχει θέμα γάμου ή τεκνοθεσίας από το παρόν νομοσχέδιο, η ΝΔ επιμένει στην θέση της θεωρώντας ανεπαρκείς τις διαβεβαιώσεις αυτές.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι «η σεξουαλική επιλογή είναι απόλυτα σεβαστή και κανένας δεν έχει δικαίωμα να είναι εναντίον της επιλογής κάποιου ή κάποιας», όμως, πρόσθεσε, «είναι και υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει τα ίδια δικαιώματα για όλους». Και διευκρίνισε ότι «είμαστε κατ’ αρχήν υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια», όπως, τόνισε ότι «νοθεύεται σκόπιμα το ίδιο το σύμφωνο συμβίωσης». «Εισάγετε το θέμα του γάμου και της υιοθεσίας. Σας είπαμε να το εξαιρέσετε. Όποια δήλωση προθέσεων και να κάνετε δεν αρκεί. Αφαιρέστε το θέμα του γάμου και της υιοθεσίας και εμείς θα το ψηφίσουμε. Να ψηφίσουμε μαζί. Το θέλουμε, αλλά να αποσύρετε τις συγκεκριμένες διατάξεις», ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι ήδη έχουν δηλώσει ότι τάσσονται υπέρ του συμφώνου συμβίωσης. Μεταξύ αυτών η Νίκη Κεραμέως και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι «ένας άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει αρκεί να μην βάζει σε κίνδυνο και να μην βλάπτει κάποιον». «Έχει δικαίωμα κάθε άνθρωπος να είναι όσο διαφορετικός θέλει», είπε και απάντησε στην ΝΔ ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν εισάγει ρυθμίσεις για τεκνοθεσία. «Υπήρξαν φόβοι ότι η ρύθμιση για την εφαρμογή του αναλογικού δικαίου μπορεί να καλύψει και επέκταση της τεκνοθεσίας. Μια από τις βελτιώσεις που ανακοίνωσα διευκρινίζει ότι ως διατάξεις που αφορούν αξιώσεις ή παροχές ή προνόμια μεταξύ συζύγων δεν νοούνται η τεκνοθεσία ή υιοθεσία», τόνισε, λέγοντας μάλιστα ότι «στεναχώρησα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή του Ποταμιού Ι. Φωτήλα αρνούμενος να αναγνωριστεί η χορήγηση επιμέλειας σε προγεννημένα τέκνα».

Επιπλέον, έκανε αποδεκτή την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της ποινικής διάταξης περί παρά φύσιν ασέλγειας. «Με την κατάργησή της δεν αφήνει κανένα κενό αξιοποίνου», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας ότι αυτό που περιγράφει η διάταξη καλύπτεται από τις διατάξεις περί ανηλίκων και περί μαστροπίας, σωματεμπορίας και πορνογραφίας, ενώ υπάρχει πλήρης αχρησία της διάταξης: «Ούτε η κοινωνία μας καταδίκαζε τις ομοφυλοφυλικές σχέσεις των ομοφύλων. Η αποδοχή της είναι ιστορική τομή με βάθος χιλιετιών», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι και μεταξύ των βουλευτών των ΑΝΕΛ καταγράφονται διαφοροποιήσεις. Έτσι, παρά την καταψήφιση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, οι βουλευτές του κόμματος Γ. Ζουράρις και Αθ. Παπαχριστόπουλος δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουράρις «να το ψηφίσουμε ως έχει και έχουμε καιρό να το διορθώσουμε». Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών και οι ΑΝΕΛ να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

erva_cidreira είπε...

Και η Ντόρα Μπακογιάννη υπέρ του συμφώνου συμβίωσης

Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών τάχθηκε και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, ωστόσο, αντιτάχθηκε στην υιοθεσία. «Εγώ προσωπικώς δεν θα συμφωνούσα με την υιοθεσία και το καταψήφισα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Εάν επρόκειτο σήμερα να ψηφίζαμε την υιοθεσία δεν θα ψήφιζα υπέρ. Θα ψηφίσω όμως υπέρ του συμφώνου συμβίωσης μετά την ρητή και κατηγορηματική δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι το θέμα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ενώ απευθυνόμενη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο του είπε: «Κύριε υπουργέ δέχομαι τον λόγο σας και πιστεύω ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας».

Βουλή: Αμυράς και Κατσίκης αντήλλαξαν υβριστικές κουβέντες για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων

Υβριστικές κουβέντες αντήλλαξαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γ. Αμυράς (Ποτάμι) και ο Κ. Κατσίκης (ΑΝΕΛ) κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Αφορμή η επίθεση που εξαπέλυσε ο βουλευτής του Ποταμιού κατά των ΑΝΕΛ και του κ. Κατσίκη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει στην επιτροπή τους ομοφυλόφιλους «σεξουαλικά παρεκτρεπόμενους» δηλώνοντας ότι «η ελληνική οικογένεια δεν είναι δυνατό να πληγεί από ζευγάρια με ποικίλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς». Συγκεκριμένα, ο κ. Αμυράς κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο και «το εξαπτέρυγό του, τον Κατσίκη που συνέδεσαν την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία», λέγοντας ότι «έχουν ένα δίκιο»: «Αν ένας γκέι συνευρεθεί με τον Κατσίκη ενδέχεται να κατηγορηθεί για κτηνοβασία»!

Η φράση αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Κατσίκη ο οποίος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού για να πει τα εξής: «Θέλω από τον χώρο της Ολομέλειας να καταγγείλω ότι εδώ μέσα υπάρχει ένας πολιτικός αλήτης ονόματι Αμυράς και θα προβώ σε μήνυση εναντίον του για όσα είπε». Ο προεδρεύων Ι. Λαμπρούλης του ζήτησε επιμόνως να πάρει πίσω τον χαρακτηρισμό «πολιτικός αλήτης», αλλά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ αρνήθηκε, με αποτέλεσμα το προεδρείο να τον ανακαλέσει στην τάξη. Ο κ. Αμυράς ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει: «Να σε αποκαλεί πολιτικό αλήτη ο ομοφοβικός Κατσίκης κάτι κάνεις καλά».

Στο θέμα παρενέβη και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος ο οποίος έψεξε το Προεδρείο διότι ενώ ζήτησε από τον κ. Κατσίκη να αποσύρει τον χαρακτηρισμό «πολιτικός αλήτης», δεν ζήτησε από τον κ. Αμυρά να αποσύρει όσα είχε πει για τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, ο οποίος στράφηκε κατά του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, αποκαλώντας τον «Μουλά Ομάρ» (σ.σ. ο αποθανών ηγέτης των Αφγανών Ταλιμπάν).

Και συνέχισε ο κ. Νικολόπουλος: «Μπορεί να είναι υπερήφανος δηλώνοντας γκέι οποιοσδήποτε βουλευτής ή η όποια συνάδελφος, αλλά δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να δηλώσουμε υπερήφανοι που είμαστε πολύτεκνοι». Επίσης καταφέρθηκε κατά εκείνου του βουλευτή «που είπε ότι γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τους βουλευτές».

erva_cidreira είπε...

Παρέμβαση του Αγίου Όρους για το Σύμφωνο Συμβίωσης- Επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης

Επείγουσα επιστολή έστειλε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους στον υπουργό Δικαιοσύνης και τους βουλευτές για το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, με την οποία ζητεί την αναβολή της ψήφισης της σχετικής ρύθμισης.

Σύμφωνα με το δίκτυο εκκλησιαστικών ειδήσεων romfea.gr, οι αγιορείτες μοναχοί απευθύνουν θερμή παράκληση προς όλους τους βουλευτές για να αποτρέψουν την «επείγουσα» νομοθέτηση, για να εκφρασθεί επαρκώς η βούληση όλων των Ελλήνων.

Το κείμενο της επιστολής

«Εξοχώτατε κύριε Υπουργέ,

»Δια του παρόντος ιεροκοινοσφραγίστου ημών γράμματος έχομεν την τιμήν να υποβάλωμεν τας ευχάς της καθ᾽ ημάς Ιεράς Κοινότητος επί ταις επικειμέναις εορταίς των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

»Πληροφορηθέντες την πρωτοβουλίαν της Κυβερνήσεως περί της νομοθετήσεως του συμφώνου συμβιώσεως, με διακηρυσσόμενον στόχον την ισότητα και την προάσπισιν των ατομικών ελευθεριών, επιθυμούμεν όπως Σας μεταφέρομεν την ανησυχίαν του Αγίου Όρους δια την απειλουμένην εκτροπήν (δια νόμου πλέον) από τας αρχάς και αξίας που συνιστούν την ταυτότητα και τας ρίζας της Ορθοδόξου Παραδόσεως και του πολιτισμού μας.

»Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, σεβόμεθα βαθύτατα τας προσωπικάς επιλογάς του κάθε ανθρώπου, και το δικαίωμά του να θέτη τον εαυτόν του είτε εντός είτε εκτός της Εκκλησίας, διότι πιστεύομε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζη το θεόσδοτον αγαθόν της ελευθερίας του ατόμου.

»Ωστόσο είναι σαφώς ξένον προς τα ήθη του λαού μας και ιδιαιτέρως προκλητικόν προς την ελληνικήν κοινωνίαν, να αφήνεται να εννοηθή ότι το «ομόφυλον ζεύγος» είναι δυνατόν να θεωρήται ως οικογένεια, με όλας τας εντεύθεν νομικάς και κοινωνικάς συνεπείας, ως η υιοθεσία τέκνων κλπ.

»Παρακαλούμεν θερμώς να λάβητε υπ᾽ όψιν τα ανωτέρω ως φωνήν αγωνίας και ειλικρινούς ενδιαφέροντος δια την πορείαν αυτού του Τόπου, την τύχην του οποίου ενεπιστεύθη ο ελληνικός λαός εις την υμετέραν Κυβέρνησιν, και να μη προχωρήσετε εις την ψήφισιν του εν λόγω νομοσχεδίου, παραμονάς μάλιστα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. Ίσως μία προς ώρας απόσυρσίς του, θα έδιδε τον απαιτούμενον χρόνον δια την ενδελεχή διαβούλευσίν του και την δυνατότητα να εκφρασθή επαρκώς η βούλησις του εντίμου ελληνικού λαού δια τόσον σοβαρά θέματα, ως ο θεσμός της οικογενείας.

»Η ανωτέρω θερμή παράκλησις των πατέρων του Αγίου Όρους διαβιβάζεται και εις όλα τα κόμματα και τους βουλευτάς της Βουλής των Ελλήνων, με την προσδοκίαν να συμβάλλουν, εντός των δυνατοτήτων των, εις την αποτροπήν της «επείγουσας» ταύτης νομοθετήσεως.

»Επί τούτοις, ευχόμενοι ολοθύμως ο ενανθρωπήσας Θεός χαρίσαι Υμίν ειρήνην και γαλήνην, εις δε το έργον Υμών βοήθειαν και ενίσχυσιν, διατελούμεν μετά τιμής».

erva_cidreira είπε...

«Ασχετες» διατάξεις

Κριτική ασκήθηκε, τέλος, και για το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο έχουν και πάλι συμπεριληφθεί πολλές άσχετες με το σύμφωνο συμβίωσης διατάξεις. «Είναι ένα όχημα στο οποίο επιβιβάζονται διάφορες ρυθμίσεις, άσχετες, ορισμένες εκ των οποίων είναι θεσμικά προβληματικές», σχολίασε σε παρέμβασή του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

kathimerini.gr