18.12.15

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Άμστερνταμ: Η Ελλάδα, προτελευταία χώρα που αναγνωρίζει τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια
aixmi.gr, 15/12/2015
Ως μια από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν το πράσινο φως για την θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ των ομοφυλοφίλων, παρουσιάζει την Ελλάδα η ολλανδική εφημερίδα Trouw σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα, προτελευταία χώρα που αναγνωρίζει τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια».
Σημειώνεται ειδικότερα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε προς ψήφιση στην Βουλή μια πρόταση νόμου που καθιστά δυνατό το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά την συναίνεση της αντιπολίτευσης επειδή ο κυβερνητικός του εταίρος, το συντηρητικό κόμμα ΑΝΕΛ, σκοπεύει να το καταψηφίσει, προσθέτει η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ θα δώσει τελικά χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η εν λόγω πρόταση νόμου προβλέπει ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια αποκτούν ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια σε ό,τι αφορά στα φορολογικά θέματα. Η περίπτωση υιοθεσίας και κηδεμονίας τέκνων δεν προβλέπονται στο νομοσχέδιο ούτε και η δυνατότητα γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει κάτι τέτοιο, προσθέτει η εφημερίδα.
Επισημαίνεται πως η μη αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών από το ελληνικό κράτος είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, συνεχίζει η εφημερίδα, ο νέος νόμος αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στο να αποτρέψει μελλοντικές καταδίκες. Σύμφωνα με τις οργανώσεις ομοφυλοφίλων χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά μέχρι να επέλθει η πλήρης ισότητα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Αναγνωρίζεται πάντως ότι ο νόμος που ψηφίστηκε αποτελεί ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Επισημαίνεται ακόμη πως ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων έχει πολλούς εχθρούς στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι, μαζί με την Λετονία, η τελευταία χώρα στην οποία δεν αναγνωρίζεται το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων, υπενθυμίζει η εφημερίδα. Ωστόσο το 2008 τελέστηκαν δύο τέτοιοι γάμοι στην Ελλάδα, οι οποίοι όμως ακυρώθηκαν ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ελλαδικής Εκκλησίας. Καταλήγοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι τα κινήματα ομοφυλοφίλων γνωρίζουν άνθηση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, γεγονός που πιστοποιεί και η διεξαγωγή κάθε χρόνο των εκδηλώσεων gay pride. Με την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης, ανοίγει πάντως ο δρόμος για να αποκτήσουν οι ομοφυλόφιλοι ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες, προσθέτει η εφημερίδα.

1 σχόλιο:

gay super hero είπε...

Ανακρίβειες με το τσουβάλι...

Εκτός από την Ελλάδα, υπάρχουν άλλες 7 χώρες της Ε.Ε. που δεν παρέχουν καμία αναγνώριση στα ομόφυλα ζευγάρια. Η πιο σημαντική είναι η Ιταλία, η οποία μάλιστα καταδικάστηκε για αυτό το θέμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πριν 5 μήνες.

Οι υπόλοιπες είναι η Πολωνία (όπου το σύμφωνο πήγε δυο φορές στη Βουλή και καταψηφίστηκε), η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Λετονία και η Λιθουανία.