31.5.13

ΝΙΓΗΡΙΑ. ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ Ο ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Νιγηρία: Παράνομος ο γάμος ομοφυλοφίλων με απόφαση της Βουλής

Ποινικά κολάσιμες και οι δημόσιες εκδηλώσεις έρωτα μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου
metrogreece.gr, 30/5/2013
Νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων κύρωσε την Πέμπτη το κοινοβούλιο της Νιγηρίας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στην εγκριθείσα νέα νομοθεσία, ποινικοποιούνται και οι δημόσιες εκδηλώσεις τρυφερότητας μεταξύ ζευγαριών ατόμων του ιδίου φύλου.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο ομόφωνα και θέσπισε ποινές έως και 14 ετών για όσους προχωρήσουν σε γάμο με ομόφυλό τους.
Ένα νομοσχέδιο περιορισμού των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων έχει εγκριθεί ήδη από τη νιγηριανή Γερουσία, ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν πρόκειται για το ίδιο νομοθέτημα.
Εάν τα δύο νομοσχέδια ταυτίζονται, απομένει μόνον η υπογραφή του προέδρου της Νιγηρίας για να κυρωθεί ως νέος νόμος του κράτους.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης «άτομα τα οποία συνάπτουν γάμο με ομόφυλό τους ή εισέρχονται σε σύμφωνο συμβίωσης αστικού τύπου διαπράττουν αδίκημα το οποίο τιμωρείται έως και με 14 χρόνια κάθειρξης για έκαστον εξ αυτών».
Αναφέρεται ακόμη πως «οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο εγγράφεται, λειτουργεί ή συμμετέχει σε ενώσεις, κλειστά κλαμπ και οργανώσεις ομοφυλοφίλων άμεσα ή έμμεσα ή κάνει δημόσια επίδειξη ερωτικού τύπου σχέσης με άτομο του ιδίου φύλου διαπράττει αδίκημα και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών».
Η νέα νομοθεσία έχει δημιουργήσει μεγάλα ερωτηματικά για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη Νιγηρία, ενώ θέτει εν αμφιβόλω και την χρηματοδότηση, από πλευράς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του AIDS.

30.5.13

ΟΙ "ΦΟΥΣΚΩΤΟΙ" ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Εξαπλώνεται η θεσμοθέτηση του γάμου ομοφυλοφίλων 
gr.euronews.com, 29/5/2013
Οι προετοιμασίες για τον γάμο προκαλούν πάντα άγχος στα ζευγάρια. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στον Βενσάντ και τον Μπρουνό, που νιώθουν μεγάλη ανακούφιση. Οι δυο τους έγραψαν ιστορία, καθώς έγιναν το πρώτο ζευγάρι ομοφυλοφίλων, που παντρεύτηκε στη Γαλλία.
Από τις 17 Μαΐου έχει θεσπιστεί στη Γαλλία ο γάμος για ομόφυλα ζευγάρια. Ήταν μία ριζική αλλαγή, που εγκρίθηκε από το 52% των Γάλλων, αλλά προκάλεσε και αντιδράσεις σε ένα μεγάλο μέρος της γαλλικής κοινωνίας, που βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει την αντίθεσή του.
Επικεφαλής της κίνησης κατά των γάμων ομοφυλοφίλων είναι η Φριζίντ Μπαρζό. 
«Έχετε δικαίωμα να είστε ευτυχισμένοι και να γιορτάζετε σε πάρτι, αλλά μετά θα πρέπει να καταλάβετε, τι θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε με την εφαρμογή αυτού του νόμου και τότε θα είναι δύσκολο να κάνετε πίσω. Να ξέρετε ότι αυτός ο νόμος θα έχει επιπτώσεις στην αναπαραγωγή των παιδιών», επισημαίνει η Φριζίντ Μπαρζό

Στις χώρες, όπου έχουν επιτραπεί οι γάμοι ομοφυλοφίλων, η συζήτηση για το θέμα γίνεται σε ήρεμους τόνους. Στο Βέλγιο ο νόμος ψηφίστηκε πριν από δέκα χρόνια. Ο αριθμός των ατόμων του ιδίου φύλου που έχει προχωρήσει σε γάμο παραμένει σταθερός: χίλιοι κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας 5% του συνολικού αριθμού των γάμων. Όσο για τα διαζύγια; Το ποσοστό είναι ακριβώς το ίδιο, 20%, για ομόφυλα ζευγάρια και μη.
Στην Ισπανία, από το 2005 που άλλαξε η νομοθεσία, έχουν καταγραφεί 20.000 γάμοι ομόφυλων ζευγαριών και σχεδόν 600 διαζύγια. Το Νοέμβριο του 2012 το Συνταγματικό δικαστήριο της χώρας απέρριψε προσφυγή του Λαϊκού Κόμματος επικυρώνοντας το νόμο του 2005. 
Ο νόμος αυτός είχε κάνει την Ισπανία μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, που επέτρεψαν εκτός από το γάμο και την υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια.

Η θεσμοθέτηση του γάμου των γκέι εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες. Η Κροατία, που θα γίνει από 1η Ιουλίου μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αντιμέτωπη με το ζήτημα. Το θέμα του γάμου δεν ορίζεται επακριβώς στο Σύνταγμα της χώρας και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για αναθεώρηση, προκειμένου να διευκρινιστεί η νομιμότητα του γάμου ομοφυλοφίλων.
Ωστόσο σε ορισμένες χώρες το έμβλημα της γκέι κοινότητας, η σημαία με το ουράνιο τόξο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Στη Ρωσία μόλις το 1% του πληθυσμού αισθάνεται σεβασμό για τους ομοφυλόφιλους, σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού κέντρου Levada.
Στην Ουκρανία περίπου 100 ακτιβιστές πραγματοποίησαν την πρώτη τους διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι, υπό το βλέμμα της αστυνομίας, που συνέλαβε 13 άτομα, επειδή επιχείρησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση.


29.5.13

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ









ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Φόβοι για επεισόδια κατά την αυριανή τέλεση του πρώτου γκέι γάμου στη Γαλλία
tanea.gr,  28/05/2013
Ο πρώτος γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων γίνεται αύριο στη Γαλλία και οι αρχές ανησυχούν ότι θα γίνει η αφορμή νέων επεισοδίων από όσους είναι αντίθετοι στο νέο νόμο της χώρας.
Την περασμένη Κυριακή, έγινε μία μεγάλη διαδήλωση κατά του νέου νόμου στο Παρίσι.
Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, η υπουργός Οικογένειας ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στον γάμο, ενώ η υπουργός Δικαιωμάτων των Γυναικών ανακοίνωσε ότι θα παραστεί ιδιωτικά.
Αρχικά, οι δύο υπουργοί επρόκειτο να παραστούν στην πρώτη ένωση μεταξύ ομοφυλοφίλων. Το πρωί της Τρίτης, η υπουργός Οικογένειας Ντομινίκ Μπερτινοτί ανακοίνωσε πως τελικά δεν θα παραστεί στον γάμο.
«Ο νόμος συζητήθηκε εκτενώς ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, ψηφίστηκε, το Συνταγματικό Συμβούλιο τον επικύρωσε. Τώρα εφαρμόζεται και μπαίνουμε στη σφαίρα του προσωπικού» είπε η υπουργός μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL και ζήτησε να υπάρξει ηρεμία μετά τις διαδηλώσεις υπέρ και κατά του «γάμου για όλους», από τις οποίες δεν έλειψαν τα βίαια επεισόδια.
Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιωμάτων των Γυναικών, Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ, η οποία είχε ανακοινώσει ήδη από τον Σεπτέμβριο τη βούλησή της να παραστεί στον πρώτο γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, έκανε γνωστό ότι θα παραστεί ιδιωτικά και όχι με την υπουργική της ιδιότητα.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι θα μεταβεί «εκτός των επισήμων καθηκόντων της», με τη σύμφωνη γνώμη του γάλλου πρωθυπουργού και «με διακριτικότητα», στο γάμο των φίλων της Βενσάν Οτέν, 40 ετών, και Μπρουνό Μπουαλό, 30 ετών.
Μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και εξτρεμιστικές οργανώσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στο Παρίσι στη διάρκεια μιας νέας μαζικής διαδήλωσης κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, εκφράσθηκαν φόβοι για τον κίνδυνο ταραχών κατά την τελετή του πρώτου γάμου.
Τη Δευτέρα, 93 άτομα που τάσσονται κατά του νόμου συνελήφθησαν ενώ ήθελαν να δημιουργήσουν αναταραχή κατά την επίσκεψη σε ένα παρισινό Λύκειο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Τα διατάγματα εφαρμογής του νόμου, ο οποίος ψηφίσθηκε πριν από περίπου έναν μήνα από το Κοινοβούλιο, δημοσιεύθηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Με τη νομοθεσία αυτή, η Γαλλία έγινε η 14η χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

28.5.13

ΔΥΟ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ


Δύο μπαμπάδες
Λώρη Κέζα (tovima.gr, 28/5/2013)
Συνήθως οι διαδηλωτές απαιτούν κάποιο δικαίωμα για τον εαυτό τους. Στη Γαλλία οι διαδηλωτές εναντίον του «γάμου για όλους» απαιτούν να μην έχουν δικαιώματα οι συνάνθρωποί τους. Θίγεται η αισθητική τους, ταράσσεται η ηθική τους από την πρόθεση ατόμων του ιδίου φύλου να ενωθούν επισήμως και να μεγαλώσουν παιδιά. Αρνούνται ότι καθένας μπορεί να επιλέγει για τον εαυτό του την τύχη του, αρνούνται ότι μια οικογένεια με δυο γονείς του ιδίου φύλου μπορεί να είναι πολύ πιο υγιής από μια προβληματική οικογένεια με μάνα και πατέρα.
Ένα εκατομμύριο άτομα κατέβηκαν ξανά στους δρόμους των Παρισίων απαιτώντας να ακυρωθεί ο νόμος που ψηφίστηκε και επιτρέπει το γάμο ομοφυλόφιλων και την υιοθεσία παιδιών. Οι συντηρητικές δυνάμεις επαναλαμβάνουν την  ερώτηση: γιατί θέλουν να παντρευτούν; Γιατί δεν τους αρκεί το σύμφωνο συμβίωσης; Η απάντηση είναι απλή. Επειδή έτσι θέλουν και καθένας μπορεί να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα ενωθεί με τον αγαπημένο του.
Η οικογένεια έχει τον 21ο αιώνα πολλές μορφές, με παντρεμένους ή ανύπαντρους γονείς ή με έναν γονιό. Ταυτόχρονα μεγαλώνουν παιδιά σε ιδρύματα_ παιδιά γεννημένα από ετερόφυλους  γονείς, από γονείς ακατάλληλους, ανώριμους, μέθυσους, εγκληματίες, πρεζάκια. Τα παρατημένα παιδιά σαφώς θα έχουν καλύτερη τύχη σε ένα σπίτι όπου υπάρχει αγάπη από ότι σε ένα σπίτι όπου αναπαράγεται η βία και το μίσος.
Είναι προφανές ότι ένα ζευγάρι του ιδίου φύλου κρατά την προσωπική τ
oυ ζωή στον προσωπικό του χώρο. Ακριβώς όπως τα άτομα διαφορετικού φύλου κλείνουν την πόρτα για τις ιδιωτικές στιγμές τους, ακριβώς έτσι ένα γκέι ζεύγος προφυλάσσει την σεξουαλικότητά του από τα μάτια των παιδιών του. Βεβαίως στα ετερόφυλα ζευγάρια καταγράφονται εγκλήματα με την παραβίαση αυτού του κανόνα. Αρκεί να διαβάσει κανείς το αστυνομικό δελτίο για να συνειδητοποιήσει την ανωμαλία που υπάρχει σε «κανονικές» οικογένειες. Τον τελευταίο μήνα τόσο στην Πάτρα όσο και στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν γονείς που έκαναν σεξ με τα παιδιά τους από την ηλικία των 6 ετών. Ηταν όλοι τους γονείς με αποδεκτό προσανατολισμό, παπά και κουμπάρο.
Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι ποιοι άνθρωποι είναι κατάλληλοι για την ανατροφή παιδιών. Δεν είναι προτιμότερο ένα ζευγάρι που αγαπιέται από ένα ζευγάρι που σκοτώνεται στο ξύλο, μεθοκοπάει και χουφτώνει τα ανήλικα; Ποιο παιδί θα είναι ευτυχισμένο; Εκείνο που μεγαλώνει στην αγκαλιά ανθρώπων που το λατρεύουν και τυγχάνουν του ιδίου φύλου ή εκείνο που μεγαλώνει μέσα στην αδιαφορία και την απαξίωση γονιών διαφορετικού φύλου; Τα γκέι ζευγάρια προθυμοποιούνται να αναλάβουν την ανατροφή εγκαταλειμμένων  παιδιών. Δεν προτίθενται να αρπάξουν παιδιά από ευτυχισμένες οικογένειες. Αγάπη θα προσφέρουν και αφοσίωση.

Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΛ


Κάννες 2013: Το «La Vie d' Adèle», η πιο hot ταινία του φεστιβάλ 
Γιώργος Κρασσακόπουλος (flix.gr, 23/5/2013)
Συζητιόταν ήδη πριν δούμε έστω κι ένα πλάνο της. Για τις καυτές ερωτικές σκηνές ανάμεσα στις δύο πρωταγωνίστριες του, για την τρίωρη διάρκειά του. Αμέσως μετά το τέλος της προβολής που κυριολεκτικά «άναψε» την αίθουσα, όλοι μιλούσαν για μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.
Θα είχε δίκιο κανείς να υποθέσει ότι ένα γαλλικό φιλμ που έχει σαν θέμα την παθιασμένη ερωτική σχέση δύο γυναικών και που διαρκεί δύο ώρες και 59 λεπτά, θα ήταν μια άσκηση σε μια γαλλικού τύπου συναισθηματική ομφαλοσκόπηση. Στο «La Vie d'Adèle» του Αμπντελατίφ Κεσίς, όμως, σχεδόν ούτε ένα πλάνο δεν μοιάζει περιττό ή τραβηγμένο, αφού το φιλμ σε βυθίζει ολοκληρωτικά στην πραγματικότητα της ηρωίδας του, στην καθημερινότητά της ζωής της και στον συναισθηματικό της κόσμο, στην ερωτική σχέση που θα την σημαδέψει και θα την καθορίσει.
Η Αντέλ είναι στο λύκειο όταν την συναντάμε για πρώτη φορά, κι όχι τυχαία διαβάζει το «La Vie de Marianne» το ατελείωτο μυθιστόρημα του Πιερ ντε Μαριβό, για την συναισθηματική εκπαίδευση ενός άλλου κοριτσιού πολύ πριν από αυτή, για μια εργασία στο σχολείο της. Ομως η δική της συναισθηματική διαδρομή θα είναι πολύ πιο περιπετειώδης, βαθιά και πλήρης στην διάρκεια του φιλμ και θα ξεκινήσει, όταν μια μέρα στο δρόμο, θα δει την Εμα, ένα παράξενο, όμορφο αγοροκόριτσο με μπλε μαλλιά, και το βράδυ μόνη στο εφηβικό της δωμάτιο θα την φαντασιωθεί με έκπληξη αλλά και πρωτόγνωρη ένταση.
Η σχέση της με έναν μεγαλύτερο συμμαθητή της θα αρχίσει αμήχανα θα συνεχιστεί μηχανικά και θα λήξει άδοξα, όμως η ζωή της μοιάζει να αρχίζει όταν ένα βράδυ, σε ένα gay μπαρ θα συναντήσει ξανά εκείνο το κορίτσι και θα ξεκινήσουν από εκεί. Για να οδηγηθούν σε μια αληθινά θυελλώδη ερωτική σχέση, γεμάτη πάθος, αλλά και αγάπη και βασισμένη σε ένα σαρκοβόρο σχεδόν σεξουαλικό ένστικτο που τις δένει σαν σκοινί.
Οι ερωτικές τους σκηνές, έντονες, πραγματικά παθιασμένες, μεγάλες σε διάρκεια, αναμφίβολα ερεθιστικές, αποτελούν ένα από τους θεμέλιους λίθους της ταινίας, αλλά δεν μοιάζουν καθόλου επιδεικτικές, εκμεταλλευτικές, δωρεάν. Βλέποντας την Αντέλ και την Εμα να κατασπαράζουν η μία την άλλη στο κρεβάτι, τις καταλαβαίνεις βαθύτερα, νιώθεις την φύση της σχέσης τους κι όλα όσα θα ακολουθήσουν αποκτούν εκ των υστέρων μια πολύ πιο έντονη αλήθεια.
Ειναι αξιοθαύμαστο πως ο Κεσίς πετυχαίνει να μεταφέρει την λιτή απλότητα του πρωτότυπου υλικού του, το graphic novel της Ζιλι μαρο «Le Bleu est une couleur chaude», σε μια ταινία τόσο απλή και μαζί τόσο πολυεπίπεδη, τόσο ικανή να σε κάνει να κατανοήσεις και να βιώσεις όχι μόνο μια από τις πιο όμορφες και συγκινητικές ερωτικές ιστορίες που είδαμε εδώ και χρόνια στο σινεμά, αλλά και τόσο ολοκληρωμένα ένα κομμάτι ζωής με καθαρότητα και ακρίβεια.
Μπορεί η Αντέλ και η Εμα να είναι το κέντρο της προσοχής του, όμως μέσα από την σχέση τους, ο Κεσίς κατορθώνει να συνθέσει μια συναρπαστική τοιχογραφία δεκάδων χαρακτήρων (τους οποίους προφταίνεις να γνωρίσεις ή να αναγνωρίσεις, ακόμη κι αν έχουν μόνο λίγες σκηνές στην οθόνη), κοινωνικών τάξεων, συναισθηματικών καταστάσεων. Κι επίσης δίχως ποτέ να δηλώνει το προφανές σε οδηγεί σχεδόν απνευστί μέσα από την λαβυρινθώδη πορεία της ερωτικής σχέσης των ηρωίδων του, στη χαρτογράφηση μιας διαδρομής που όλοι λίγο πολύ έχουμε ζήσει. Κι όχι μόνο στον έρωτα, μα στην ίδια την ζωή
Ετσι, το «La Vie d'Adèle» γίνεται κάτι πολύ πιο πλούσιο κι ενδιαφέρον, πολύ πιο βαθύ και συναρπαστικό από την ιστορία ενός amour fou: είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, συναισθηματικής και ερωτικής, απολαύσεων σωματικών και πνευματικών, μια καταγραφή των πιο μεγάλων συναισθημάτων και των πιο απλών ηδονών. Μια ταινία τόσο λεπτή και σύνθετη όσο η γεύση ενός στρειδιού και η τέχνη του να το τρως και μαζί τόσο βασική και απλή όσο μια μακαρονάδα.
Ο Κεσίς την αφηγείται με έναν υπέροχο ρυθμό και χάρη, από την μια επιμένοντας σε μικρές λεπτομέρειες κι από την άλλη προσπερνώντας όταν χρειάζεται μεγάλες χρονικές περιόδους, δίνοντας στις ηρωίδες του αλλά και όλους όσους τις περιβάλλουν τον χώρο και την άνεση να ανθίσουν. Η Λέα Σειντού στον ρόλο της Εμμα, είναι δίχως έκπληξη για μια ακόμη φορά εξαιρετική, όμως είναι η νεαρή Αντέλ Εξαρχόπουλος που κλέβει την ταινία, δίνοντας στον ρόλο της Αντέλ μια ερμηνεία που δεν είναι τίποτα λιγότερο από συγκλονιστική.


"Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΛ". Η ΤΥΝΗΣΙΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Gay friendly Χρυσός Φοίνικας
clickatlife.gr , 28/5/2013
Παρότι η τρίωρη ταινία "Η ζωή της Αντέλ" είχε επιλεγεί από τους κριτικούς ως πιθανό φαβορί για το κορυφαίο βραβείο, πολλοί αμφέβαλλαν για το κατά πόσο η επιτροπή του φεστιβάλ, με πρόεδρο τον Steven Spielberg θα επέλεγε μια ταινία με τολμηρές λεσβιακές σκηνές-μια από τις οποίες διαρκεί δέκα λεπτά.
Η κινηματογραφική βιομηχανία συχνά είναι επιφυλακτική σε τέτοιου είδους ταινίες. Είναι ενδεικτικό ότι η τηλεοπτική ταινία του Steven Sodeberg για τον Λιμπεράτσε που προβλήθηκε και αυτή στο φετινό φεστιβάλ («Βehind the candelabra»), με τον Michael Douglas ως πρωταγωνιστή και τον Μatt Damon στο ρόλο του νεαρού εραστή του, είχε απορριφθεί από τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ με το σκεπτικό ότι το κοινό δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ταινίες με γκέι θεματολογία. Η έκπληξη τελικά ήρθε από τον Γαλλοτυνήσιο σκηνοθέτη Abdellatif Kechiche, δίνοντας το στίγμα των αντανακλαστικών του φεστιβάλ σε σχέση με την επικαιρότητα και την πολιτική.
Σύμφωνα με Steven Spielberg, τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, «η ταινία είναι μια υπέροχη ιστορία αγάπης. Μας μάγεψαν οι δύο εκπληκτικές νεαρές ηθοποιοί αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης παρατήρησε τις νεαρές παίκτριες».
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Spielberg αρνήθηκε σθεναρά ότι λόγοι πολιτικής ευαισθησίας έπαιξαν κάποιο ρόλο στην επιλογή του συγκεκριμένου φιλμ από τον ίδιο και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. «Η πολιτική δεν συντρόφευε τη συζήτησή μας, ήταν απούσα από το δωμάτιο». Όμως μίλησε χωρίς περιστροφές υπέρ της καμπάνιας για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, ένα θέμα που έχει διχάσει την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. «Πολλές θαρραλέες Πολιτείες στην Αμερική έχουν επιλύσει το ζήτημα με τέτοιο τρόπο ώστε όσοι από εμάς είμαστε υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων να αισθανόμαστε ευτυχείς», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο διάσημος αμερικανός σκηνοθέτης.
Μάλιστα, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, τόνισε ότι το βραβείο θα έπρεπε να μοιραστεί ανάμεσα στον Abdellatif Kechiche και τις δύο πρωταγωνίστριές της ταινίας του, την Adele Exarchopoulos και την Lea Seydoux, εφόσον διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην επιτυχία της ταινίας: «Ήταν προφανές το συμπέρασμα ότι χωρίς τη Lea και την Adele, αυτή η σύμπραξη δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί. Αν το κάστινγκ ήταν έστω και λίγο διαφορετικό, αν οτιδήποτε ήταν λίγο πιο αριστερά από κέντρο, δεν θα είχε λειτουργήσει. Ήταν η τέλεια επιλογή από έναν ευαίσθητο κινηματογραφιστή… νομίζω ότι το φιλμ μεταφέρει ένα πολύ δυνατό και θετικό μήνυμα».
O διευθυντής του φεστιβάλ Thierry Fremaux «απαντώντας» στις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία για το ζήτημα του γάμου των ομοφυλοφίλων, υποστήριξε στο Reuters ότι πρέπει να δουν τη βραβευμένη ταινία «όσοι είναι ενάντια στον γάμο των ομοφυλοφίλων ή στον έρωτα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους του ιδίου φύλου».
Ο Abdellatif Kechiche αφιέρωσε το βραβείο του στη «νεολαία της Γαλλίας» αλλά και στην επανάσταση της Τυνησίας, όπου «προσδοκούν να ζήσουν ελεύθερα, να εκφράζονται ελεύθερα και να αγαπούν ελεύθερα… Οι νέοι στη Γαλλία βρίσκονται συχνά μπροστά από τη δική μου γενιά ως προς τον τρόπο σκέψης του και είναι ανοιχτοί στον κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη νεολαία της Τυνησίας και γι’ αυτό υπήρξε η επανάσταση. Οι μεγαλύτεροι δεν άκουγαν…».
Η νέα δημιουργία του, επαναφέρει τη συζήτηση περί λογοκρισίας. Ο ίδιος παρουσιάστηκε αγχωμένος για το κατά πόσο θα μπορέσει το βραβευμένο του φιλμ να ταξιδέψει κάποτε μέχρι την Τυνησία, αφού οι ιδιαίτερα περιγραφικές ερωτικές σκηνές δυσκολεύουν τα πράγματα… «Θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι θα τη δουν εκεί. Όμως υπάρχουν κι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, που έχουν πρόβλημα με το ζήτημα της λογοκρισίας. Ελπίζω ότι η ταινία θα βοηθήσει ως προς αυτό το ζήτημα», κατέληξε ο Kechiche.



Φεστιβάλ Καννών: Η Τυνησία χαίρεται για το βραβείο χωρίς σχόλιο για την gay θεματολογία της «Αντέλ»
imerisia.gr, 27/5/2013
Ο Τυνήσιος υπουργός Πολιτισμού συνεχάρη σήμερα τον γαλλοτυνήσιο σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς για την βράβευση της ταινίας του "Η ζωή της Αντέλ" με τον χρυσό Φοίνικα του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών, χωρίς όμως να κάνει κανένα σχόλιο για το ομοφυλοφιλικό πάθος στο οποίο αναφέρεται η ταινία του, το οποίο είναι ένα θέμα-ταμπού στον αραβικό κόσμο.
"Ο υπουργός Πολιτισμού Μέχντι Μαμπρούκ συνεχάρη τον σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς για αυτή τη διεθνή αναγνώριση, ευχόμενος σε αυτόν μεγάλη επιτυχία στον κόσμο του κινηματογράφου", ανακοίνωσε το υπουργείο.
Η ανακοίνωση πάντως δεν αναφέρεται στο θέμα της ταινίας, η οποία εξιστορεί το ομοφυλοφιλικό πάθος ανάμεσα σε δύο γυναίκες, ένα ευαίσθητο θέμα στην αραβική μουσουλμανική κοινωνία.
Το υπουργείο δεν έδωσε επίσης καμία ένδειξη σχετικά με την πιθανή παρουσίαση της ταινίας στις αίθουσες στην Τυνησία, της κυβέρνησης της οποίας ηγούνται οι ισλαμιστές της οργάνωσης Ενάχντα.
Από την επανάσταση τον Ιανουάριο του 2011, αρκετά καλλιτεχνικά έργα, εκθέσεις και φεστιβάλ έχουν γίνει στόχος διαμαρτυριών, μερικές φορές βίαιων, του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος, το οποίο σημειώνει σημαντική αύξηση μετά την πτώση του καθεστώτος του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.
Τον Οκτώβριο, η προβολή της γαλλοϊρανικής ταινίας "Περσέπολις" από το τυνησιακό ιδιωτικό κανάλι Nessma TV είχε πυροδοτήσει τη βίαιη αντίδραση ριζοσπαστών ισλαμιστών.
Ο επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου καταδικάστηκε σε πρόστιμο για "προσβολή των χρηστών ηθών" καθώς η ταινία περιέχει μια σκηνή όπου εμφανίζεται ο Θεός του οποίου η αναπαράσταση απαγορεύεται από το Ισλάμ.
Παραλαμβάνοντας τον χρυσό Φοίνικα ο Κεσίς αφιέρωσε την ταινία του "σε αυτή την όμορφη νεολαία της Γαλλίας που μου δίδαξε πολλά για το πνεύμα της ελευθερίας", καθώς και σε "μια άλλη νεολαία, της επανάστασης της Τυνησίας, για την φιλοδοξία της να ζει ελεύθερα, και να αγαπά ελεύθερα".
"Είναι μια πολύ όμορφη ιστορία, ένας υπέροχος έρωτας που μπορεί να αφορά όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτως της σεξουαλικότητας", δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Η ομοφυλοφιλία δεν απαγορεύεται από το νόμο στην Τυνησία, όμως ο σοδομισμός τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών.

27.5.13

ΗΠΑ. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΚΕΪ ΑΘΛΗΤΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ


Ιστορικό ντεμπούτο για τον πρώτο γκέι ποδοσφαιριστή στις ΗΠΑ

tanea.gr, 27/5/2013
Ενα σημαντικό βήμα ως προς την κατάργηση των, αόρατων αλλά υπαρκτών, διακρίσεων κατά των ομοφυλοφίλων έγινε στο αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου: Ο Ρόμπι Ρότζερς, δηλωμένος γκέι, έκανε την Κυριακή το βράδυ το ντεμπούτο του με τη φανέλα των Γκάλαξι των Λος Αντζελες στον αγώνα εναντίον του Σιάτλ.
Οι New York Times χαρακτήρισαν τη στιγμή της εισόδου του 26χρονου Ρότζερς στον αγωνιστικό χώρο για τα τελευταία 13 λεπτά της άνετης νίκης με 4-0, ως «ορόσημο για τους γκέι αθλητές».
«Επαναλαμβάνω τη λέξη "φυσιολογικό", "φυσιολογικό", αλλά όντως ήταν εντελώς φυσιολογικό» σχολίασε μετά τον αγώνα ο Ρόμπι Ρότζερς.
Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής έγραψε όντως ιστορία. Εγινε ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος που παίζει σε επαγγελματικό ομαδικό άθλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πριν από λίγες εβδομάδες βέβαια, ο Τζέισον Κόλινς είχε ταράξει τα νερά του ΝΒΑ, δηλώνοντας δημοσίως πως είναι ομοφυλόφιλος, αλλά οι περιπτώσεις τους έχουν διαφορά.
Ο Κόλινς έκανε καριέρα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα του μπάσκετ ως στρέιτ και δημοσιοποίησε ύστερα από 12 χρόνια το ότι είναι τελικά γκέι - έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής στις ΗΠΑ που δήλωσε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος.
Ο Ρότζερς από την άλλη, είναι ο πρώτος αθλητής που αρχίζει καριέρα ως δηλωμένος ομοφυλόφιλος.
Ο κόσμος του ποδοσφαίρου, με την υποκουλτούρα των μάτσο οπαδών κυρίαρχη, ουδέποτε υπήρξε δεκτικός στην ομοφυλοφιλία. Τουναντίον ελάχιστοι ήταν εκείνοι οι γκέι ποδοσφαιριστές που τόλμησαν να δηλώσουν τον διαφορετικό σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Μια από τις πιο γνωστές και τραγικές περιπτώσεις ήταν του βρετανού ποδοσφαιριστή Τζάστιν Φάσανου, ο οποίος το 1990 είχε δηλώσει δημοσίως σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Ωστόσο από τη στιγμή που το κοινό μυστικό έγινε βεβαιότητα, η ζωή του πήρε την κάτω βόλτα. Υστερα από μια εμπλοκή του σε σεξουαλικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ, επέστρεψε στην Αγγλία και αυτοκτόνησε το 1998 σε ηλικία 37 ετών.
Αλλά και τα άλλα αθλήματα είναι επίσης σκληρά με την ομοφυλοφιλία. Μόλις το 2007, ο Τζον Αμαέτσι, ένας βρετανός μπασκετμπολίστας με καριέρα στο ΝΒΑ και στον Παναθηναϊκό, τόλμησε να παραδεχθεί δημοσίως ότι είναι γκέι. Και έγινε ο μόλις ο πρώτος βετεράνος του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ που κάνει κάτι τέτοιο...

ΡΙΟ ΝΤΕ ΖΑΝΕΪΡΟ. ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Διαδήλωση 100.000 προτεσταντών στη Βραζιλία κατά του γάμου μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου
tanea.gr, 26/5/2013
Περίπου 100.000 προτεστάντες πραγματοποίησαν χθες πορεία στο Ρίο ντε Ζανέιρο στο πλαίσιο θρησκευτικής τους εορτής για να υπερασπιστούν την αξία της παραδοσιακής οικογένειας μετά την έγκριση από την δικαιοσύνη της Βραζιλίας των γάμων μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου.
Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν με αφορμή την "Πορεία για τον Ιησού", μια από τις κύριες εορτές της Εκκλησίας αυτής στην Βραζιλία εδώ και 20 χρόνια.
Η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 100.000 ανθρώπους, δήλωσε εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η διαδήλωση αυτή «δείχνει την ενότητα του λαού του Θεού (...) και την επαναβεβαίωση των αρχών μας υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκευτικής ελευθερίας, της παραδοσιακής οικογένειας και της ζωής», δήλωσε ο ιερέας Σίλας Μαλαφάια, ένας από τους διοργανωτές της πορείας.
«Λέμε όχι στην αμαρτία, όχι στην διαφθορά και όχι στην ομοφυλοφιλία», είπε μια από τις διαδηλώτριες.
Το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης ενέκρινε στις 14 Μαΐου ντε φάκτο τον γάμο μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο το οποίο καθυστερεί εδώ και χρόνια να αποφανθεί σχετικά με το ζήτημα αυτό.

ΠΑΡΙΣΙ. ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ


Επεισόδια σε πορεία κατά του γάμου ομοφυλοφίλων στο Παρίσι
Τρεις μέρες πριν την πρώτη ένωση γκέι ζευγαριού στο δημαρχείο
newsbeast.gr, 27/5/2013
Δεκάδες χιλιάδες αντιτιθέμενοι στο γάμο των ομοφυλοφίλων πορεύθηκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους του Παρισιού για μία μάχη μέχρι το τέλος, που σημαδεύτηκε από επεισόδια τις πρώτες βραδινές ώρες, τρεις ημέρες πριν από τον εορτασμό της πρώτης ένωσης ενός ζευγαριού γκέι στο δημαρχείο.
Ενώ η διαδήλωση εκτυλίχθηκε στο σύνολό της ειρηνικά, η ένταση ανέβηκε τις πρώτες βραδινές ώρες στην περιοχή Ανβαλίντ, όταν περίπου 200-300 ταραξίες εκσφενδόνισαν βλήματα, σιδηρόβεργες και καπνογόνα εναντίον των δυνάμεων της τάξης και των δημοσιογράφων. Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου τραυματίστηκε ελαφρά και δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες επί τόπου.
Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει την εβδομάδα αυτή τους διοργανωτές "Η διαδήλωση για όλους" για τους κινδύνους παρεκτροπών και προκλήσεων δεξιών εξτρεμιστικών οργανώσεων και κινητοποίησαν για τη διαδήλωση 4.500 αστυνομικούς και χωροφύλακες.
Για μία ακόμα φορά, η συμμετοχή αποτέλεσε αντικείμενο πολεμικής, με την αστυνομία να έχει υπολογίσει 150.000 ανθρώπους και τους διοργανωτές να υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Περίπου 2.800 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν εξάλλου στο κάλεσμα του Ινστιτούτου Civitas που πρόσκειται στους συντηρητικούς καθολικούς και οι οποίοι πραγματοποίησαν χωριστή πορεία.
Πίσω από αυτή τη διαμάχη για τους αριθμούς, η κινητοποίηση φαίνεται να μειώθηκε με την οριστική ψήφιση στις 23 Απριλίου του νόμου που επιτρέπει το γάμο και την υιοθεσία σε ζευγάρια του ιδίου φύλου. Η τελευταία μεγάλη διαδήλωση σε εθνικό επίπεδο ήταν στις 24 Μαΐου στο Παρίσι, στην οποία έλαβαν μέρος, σύμφωνα με τη συλλογικότητα «Η διαδήλωση για όλους», 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, 300.000, σύμφωνα με την αστυνομία.
Προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που υποστηρίχθηκε από το σύνολο της αριστεράς, ο «γάμος για όλους» προκάλεσε στη διάρκεια μηνών μια έντονη εναντίωση στη Γαλλία, στο Κοινοβούλιο και στο δρόμο.
«Τελευταία γιορτή της μητέρας πριν από την εκκαθάριση!», «δεν έχει τελειώσει, μόλις αρχίζει»: στο Καρτιέ Λατάν, οι τουρίστες παρακολουθούσαν την πορεία κάπως αμήχανα. Η Πιλάρ, μια Ισπανίδα, εξηγούσε πως «γνωρίζει ότι ένα μέρος της κοινωνίας της Γαλλίας είναι συντηρητικό. Αλλά, στο σημείο αυτό, δεν είναι η εικόνα που έχει κανείς για τη Γαλλία».
Παρά τις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, περίπου δέκα ακτιβιστές του γκρουπούσκουλου Génération identitaire κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην ταράτσα της έδρας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και να ξεδιπλώσουν ένα πανό στο οποίο έγραφαν «Ολάντ, παραιτήσου». Αφού συνελήφθησαν, απομακρύνθηκαν με αστυνομικό όχημα.
Συνολικά, 96 άνθρωποι προσήχθησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και 39 τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τα επεισόδια των πρώτων βραδινών ωρών.

26.5.13

ΟΥΚΡΑΝΙΑ. GAY PRIDE ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ουκρανία: Gay Pride με ένταση και αυστηρά μέτρα ασφαλείας 
gr.euronews.com, 25-5-2013
Παρά τη δικαστική απόφαση που απαγόρευε τη διεξαγωγή του Gay Pride στο κέντρο του Κιέβου, περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν τελικά, σε άλλο σημείο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Εκατοντάδες αστυνομικοί βρέθηκαν στο σημείο για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια.
Στο πλευρό των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων βρέθηκαν και αρκετοί εκπρόσωποι από ευρωπαϊκές χώρες.
Το παρών έδωσε και μια μικρή ομάδα διαδηλωτών από τη Γερμανία με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο του Μονάχου.
«Το Gay Pride στο Μόναχο είναι ένα διασκεδαστικό γεγονός για την πόλη, οι άνθρωποι περνάνε καλά και δεν χρειαζόμαστε την προστασία της αστυνομίας. Εδώ η κατάσταση είναι διαφορετική, υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία και πολλοί διαδηλωτές που είναι αντίθετοι», δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Μονάχου.
Σε μικρή απόσταση, θρησκευτικές και ακροδεξιές οργανώσεις πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση.
Ένταση επικράτησε όταν η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων, που επιχείρησαν να επιτεθούν στους συγκεντρωμένους.
«Απαιτούν να έχουν κάποια ειδικά δικαιώματα. Εμείς λέμε ότι αν θέλουν να ικανοποιούν τις διαστροφές τους μπορούν να το κάνουν στο σπίτι τους, ήσυχα. Ποιο είναι το πρόβλημα;», δήλωσε ο βουλευτής Αντρί Ιλιένκο.
Τόσο η ουκρανική εκκλησία όσο και αρκετές παραθρησκευτικές οργανώσεις προβάλουν σθεναρή αντίσταση στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Ουκρανία.

25.5.13

Ο ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΝΟΣ



Γουέντι Χόλντεν: Σχολή για συζύγους ανεπίδεκτους μαθήσεως (Ψυχογιός, 2008)

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΕΡΤΗ

Στο περιοδικό ΕΓΩ και την Κατερίνα Μπούσιου μιλάει αυτή την εβδομάδα ο Νίκος Βέρτης και δίνει τις απαντήσεις του στα κατά καιρούς σχόλια που αμφισβητούν τη σεξουαλική του ταυτότητα, αλλά και γιατί δεν τον έχουμε δει μέχρι τώρα με κάποια σύντροφο:
«Ε, αυτά είναι αστεία και γελάμε. Δεν μπορείς μεν να τα αντέχεις όλα αυτά, αλλά ούτε και να τα πάρεις στα σοβαρά. Όταν κάποιος τα έχει πολύ καλά με τον εαυτό του, δεν χρειάζεται να αποδείξει ποιος είναι. Απλά δεν ασχολούμαι. Άλλωστε, καλώς ή κακώς έχω μεγαλώσει στην Ολλανδία, όπου σε αυτά τα ζητήματα είναι λίγο πιο ανοιχτά τα μυαλά τους και δεν χρειάζεται να κρυφτείς για κάτι. Όπως και με τα ναρκωτικά, που είναι ελεύθερα και επιτρέπονται. Μεγαλώσαμε μέσα σε αυτά και όμως δεν τα ακουμπήσαμε ποτέ» είπε ο τραγουδιστής.
[…]«Αυτή που θα παντρευτώ θέλω να είναι η Νο 1 γυναίκα για μένα. Θέλω να είμαι «παρθένος» στα media όταν βγω δημόσια μαζί της, αλλά εκείνη θα είναι η μία και μοναδική γυναίκα της ζωής μου» (dolce.com.cy)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ


Ουκρανία: Στις καλένδες ο νόμος για τους ομοφυλόφιλους
ethnos.gr, 14-5-2013
Περίπου 400 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλοφίλων, η συζήτηση του οποίου ωστόσο αναβλήθηκε επ' αόριστον. 

Κατόπιν πιέσεων από τις Βρυξέλλες, το ουκρανικό κοινοβούλιο επρόκειτο να συζητήσει το νόμο για την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλοφίλων, ιδίως όσον αφορά τις προσλήψεις εργαζομένων.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν αφίσες και πλακάτ με συνθήματα όπως "Ντροπή στους πολιτικούς που υποστηρίζουν τις σεξουαλικές διαστροφές", "Όχι στην ομοφυλοφιλία στην Ουκρανία" και "Προστατεύστε την οικογένεια και τα παιδιά".
Σε άλλη διαδήλωση, έξω από το δημαρχείο της πρωτεύουσας, οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να απαγορευτούν οι "παρελάσεις ομοφυλοφίλων" στην Ουκρανία. Όπως και στη Ρωσία, οι ομοφυλόφιλοι πέφτουν θύματα διακρίσεων στην Ουκρανία, όπου πέρσι η προσπάθεια οργάνωσης μιας τέτοιας παρέλασης απέτυχε καθώς την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε μια ογκώδης αντιδιαδήλωση.
Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε μια συμφωνία για την απλοποίηση της χορήγησης βίζας στους Ουκρανούς, θέτοντας όμως ως όρο να προστατευτούν τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων στη χώρα αυτή.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο σχεδιάζει πάντως να συζητήσει ένα άλλο νομοσχέδιο που, όπως και στη Ρωσία, θα απαγορεύει την "ομοφυλοφιλική προπαγάνδα" και το οποίο έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΗΠΑ. ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ


Ανοιχτή στους γκέι προσκόπους η Αμερική
tanea.gr, 24/5/2013
Τέλος στην απαγόρευση που ίσχυε από το 1978 για τη συμμετοχή ομοφυλόφιλων στο σώμα Προσκόπων, έβαλε με ψήφισμα της η Ενωση Προσκόπων της Αμερικής. Χίλιοι τετρακόσιοι αρχηγοί της Ενωσης που πήραν μέρος στην ετήσια συγκέντρωση τους στο Τέξας ψήφισαν υπέρ της άρσης της απαγόρευσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.
«Οι Πρόσκοποι της Αμερικής δεν θα θυσιάσουν την αποστολή τους, ή τη νεολαία που ωφελείται από το κίνημα, επιτρέποντας στην οργάνωση να παγιδευτεί από ένα διχαστικό και άλυτο κοινωνικό ζήτημα» ήταν η ανακοίνωση της Ενωσης Προσκόπων Αμερικής.
Ο περιορισμός ωστόσο θα εξακολουθήσει να υπάρχει για τους λεγόμενους Αρχηγούς, δηλαδή στους ενήλικες, στους οποίους θα συνεχιστεί η απαγόρευση για συμμετοχή στο σώμα των Αμερικανών Προσκόπων. Η απόφαση θα εφαρμοστεί στις 116.000 ομάδες προσκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών από την 1η Ιανουαρίου του 2014.