30.5.13

ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Εξαπλώνεται η θεσμοθέτηση του γάμου ομοφυλοφίλων 
gr.euronews.com, 29/5/2013
Οι προετοιμασίες για τον γάμο προκαλούν πάντα άγχος στα ζευγάρια. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στον Βενσάντ και τον Μπρουνό, που νιώθουν μεγάλη ανακούφιση. Οι δυο τους έγραψαν ιστορία, καθώς έγιναν το πρώτο ζευγάρι ομοφυλοφίλων, που παντρεύτηκε στη Γαλλία.
Από τις 17 Μαΐου έχει θεσπιστεί στη Γαλλία ο γάμος για ομόφυλα ζευγάρια. Ήταν μία ριζική αλλαγή, που εγκρίθηκε από το 52% των Γάλλων, αλλά προκάλεσε και αντιδράσεις σε ένα μεγάλο μέρος της γαλλικής κοινωνίας, που βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει την αντίθεσή του.
Επικεφαλής της κίνησης κατά των γάμων ομοφυλοφίλων είναι η Φριζίντ Μπαρζό. 
«Έχετε δικαίωμα να είστε ευτυχισμένοι και να γιορτάζετε σε πάρτι, αλλά μετά θα πρέπει να καταλάβετε, τι θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε με την εφαρμογή αυτού του νόμου και τότε θα είναι δύσκολο να κάνετε πίσω. Να ξέρετε ότι αυτός ο νόμος θα έχει επιπτώσεις στην αναπαραγωγή των παιδιών», επισημαίνει η Φριζίντ Μπαρζό

Στις χώρες, όπου έχουν επιτραπεί οι γάμοι ομοφυλοφίλων, η συζήτηση για το θέμα γίνεται σε ήρεμους τόνους. Στο Βέλγιο ο νόμος ψηφίστηκε πριν από δέκα χρόνια. Ο αριθμός των ατόμων του ιδίου φύλου που έχει προχωρήσει σε γάμο παραμένει σταθερός: χίλιοι κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας 5% του συνολικού αριθμού των γάμων. Όσο για τα διαζύγια; Το ποσοστό είναι ακριβώς το ίδιο, 20%, για ομόφυλα ζευγάρια και μη.
Στην Ισπανία, από το 2005 που άλλαξε η νομοθεσία, έχουν καταγραφεί 20.000 γάμοι ομόφυλων ζευγαριών και σχεδόν 600 διαζύγια. Το Νοέμβριο του 2012 το Συνταγματικό δικαστήριο της χώρας απέρριψε προσφυγή του Λαϊκού Κόμματος επικυρώνοντας το νόμο του 2005. 
Ο νόμος αυτός είχε κάνει την Ισπανία μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, που επέτρεψαν εκτός από το γάμο και την υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια.

Η θεσμοθέτηση του γάμου των γκέι εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες. Η Κροατία, που θα γίνει από 1η Ιουλίου μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αντιμέτωπη με το ζήτημα. Το θέμα του γάμου δεν ορίζεται επακριβώς στο Σύνταγμα της χώρας και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για αναθεώρηση, προκειμένου να διευκρινιστεί η νομιμότητα του γάμου ομοφυλοφίλων.
Ωστόσο σε ορισμένες χώρες το έμβλημα της γκέι κοινότητας, η σημαία με το ουράνιο τόξο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Στη Ρωσία μόλις το 1% του πληθυσμού αισθάνεται σεβασμό για τους ομοφυλόφιλους, σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού κέντρου Levada.
Στην Ουκρανία περίπου 100 ακτιβιστές πραγματοποίησαν την πρώτη τους διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι, υπό το βλέμμα της αστυνομίας, που συνέλαβε 13 άτομα, επειδή επιχείρησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Égalité! Égalité! Égalité!