8.5.13

ΤΑΜΠΟΥ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ


Ταμπού η ομοφυλοφιλία στον αθλητισμό

Η παραδοχή του αμερικανού μπασκετμπολίστα Τζέισον Κόλινς ότι είναι γκέι επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας στον επαγγελματικό αθλητισμό υπενθυμίζοντας ότι παραμένει ταμπού.
Rachel Baig / Άρης Καλτιριμτζής/ Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος (deutsche welle-skai.gr, 7/5/2013)
Η παραδοχή του αμερικανού μπασκετμπολίστα Τζέισον Κόλινς ότι είναι γκέι επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας στον επαγγελματικό αθλητισμό υπενθυμίζοντας ότι παραμένει ταμπού.
Η προ ημερών δημόσια παραδοχή του μπασκετμπολίστα των Ουάσιγκτον Ουίζαρντς Τζέισον Κόλινς ότι είναι ομοφυλόφιλος στο αμερικανικό περιοδικό Sports Illustrated ήταν μία πρωτόγνωρη κίνηση. Ο 34χρονος Αμερικανός ήταν ο πρώτος εν ενεργεία παίκτης του NBA που τόλμησε να παραδεχθεί ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του. Οι αντιδράσεις πολλών συναθλητών του έφθαναν από εκδηλώσεις επιδοκιμασίας μέχρι αίσθημα ανασφάλειας στην ιδέα της συνύπαρξης στα αποδυτήρια με έναν ομοφυλόφιλο συνάδελφό τους.
Τα τελευταία χρόνια κι άλλοι επαγγελματίες αθλητές στις ΗΠΑ παραδέχθηκαν την ομοφυλοφιλία τους, ωστόσο μόνο μετά το τέλος της καριέρας τους. Ο φόβος ότι ενδέχεται να βλάψουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αλλά και να γίνουν στόχος ρατσισμού από συμπαίκτες και φιλάθλους καθιστά ανάλογες δηλώσεις απαγορευτικές για πολλούς αθλητές.
Παρόμοια με το χώρο του μπάσκετ, έτσι και στο ποδόσφαιρο η ομοφυλοφιλία παραμένει ταμπού. Ένα παράδειγμα εν ενεργεία ποδοσφαιριστή που είχε ομολογήσει την ομοφυλοφιλία του είναι αυτό του τότε 20χρονου Σουηδού Άντον Χίσεν το 2011. Σήμερα αγωνίζεται σε ομάδα 4ης κατηγορίας. Τα πράγματα δεν είναι ευκολότερα στην Bundesliga της Γερμανίας. Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της χώρας Φίλιπ Λαμ αναγκάστηκε πέρσι να αρνηθεί δημόσια σε συνέντευξη φήμες που ήθελαν να είναι ομοφυλόφιλος, καθώς δραστηριοποιείται κατά της ομοφοβίας στον πρωταθλητισμό.
Ο Ντιρκ Μπρίλαου, εκπρόσωπος του QFF, μίας ένωσης συνδέσμων ομοφυλόφιλων φιλάθλων στην Ευρώπη παρατηρεί ότι «το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να περιοριστεί στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να γίνει κάτι στην κοινωνία. Να ληφθούν έννομα μέτρα, ώστε να μην δυσφημούνται οι ομοφυλόφιλοι».
Την εξαιρετική δυσκολία μίας δημόσιας παραδοχής της ομοφυλοφιλίας στο ποδόσφαιρο υπογραμμίζει μιλώντας στην DW και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μάρκους Ούρμπαν, ο οποίος αγωνιζόταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας με τη φανέλα της Ροτ-Βάις Έρφουρτ. Όπως λέει, «οι προϋποθέσεις για να εκδηλωθεί ένας γερμανός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είναι δύσκολες. Υπάρχει μεγάλος φόβος για τις πιθανές συνέπειες.
Αναρωτιέται κανείς, θα μπορέσω να πάρω μετεγγραφή; Και πώς χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Αγγλία»; Ο Ούρμπαν ομολόγησε τελικά την ομοφυλοφιλία του μετά το τέλος της καριέρας του το 2007 και όπως είπε, το αρχικό σοκ των πρώην συμπαικτών του διαδέχθηκε περιέργεια και αναγνώριση.
Η Γερμανία έχει κάνει πάντως μεγάλη πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ακόμη κανένα παράδειγμα εν ενεργεία επαγγελματία ποδοσφαιριστή που να έχει δηλώσει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του, εκτιμά η αναπληρώτρια πρόεδρος της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ίλσε Ρίντερ-Μέλχερς. Μιλώντας στην DW η Μέλχερς τονίζει ότι «είμαι ικανοποιημένη για το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία αναφέρονται εμπεριστατωμένα και θετικά για την περίπτωση του Τζέισον Κόλινς. Σημαντικό είναι το πώς θα χειριστούν το ζήτημα από εδώ και στο εξής. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κλίμα, μέσα στο οποίο η διαφορετικότητα θα γίνεται σεβαστή».
Στις κερκίδες πολλών γερμανικών γηπέδων η παρουσία οργανωμένων ομοφυλόφιλων φιλάθλων είναι πλέον γεγονός. Σήμερα υπάρχουν στη Γερμανία περισσότεροι από 20 τέτοιοι σύνδεσμοι. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μάρκους Ούρμπαν εκτιμά ότι είναι μόνο ζήτημα χρόνου ένας γερμανός εν ενεργεία ποδοσφαιριστής να παραδεχθεί δημόσια την ομοφυλοφιλία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: