11.3.10

Ο ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ. ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ, ΟΧΙ;

Μη απαραίτητη χαρακτήριζε η διοίκηση του Γενικού Κρατικού Αθηνών τη μοριακή εξέταση στο αίμα για την ανίχνευση του AIDS και της ηπατίτιδας. Με δύο επιστολές προς τη διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας, η διοίκηση την καλούσε να σταματήσει τις εξετάσεις λόγω κόστους ή να καλύπτει η ίδια τα έξοδα.
Όπως αναφέρεται στα Νέα της Τρίτης, τις επιστολές έστειλε ο αναπληρωτής διευθυντής του Γενικού Κρατικού Ιωάννης Θεόπιστος. Στην πρώτη με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2005, ο ίδιος επικαλείται «πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες η εξέταση ΝΑΤ δεν είναι απαραίτητη. Επιπλέον, επειδή δεν προβλέπεται και δεν είναι επιβεβλημένη από υπουργική απόφαση ή κοινοτική οδηγία, πρέπει να σταματήσει, δεδομένου ότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.
Στη δεύτερη επιστολή του με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2006 ο ίδιος καλεί την διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας Κ.Πολίτη να σταματήσει τη μοριακή εξέταση, σε διαφορετική περίπτωση «θα καταλογίζονται εις βάρος σας οι σχετικές δαπάνες, ακολουθούμενες από τη δυσάρεστη λήψη πειθαρχικών μέτρων».
Ωστόσο, ο κ. Κακλαμάνης σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Alpha είχε πει ότι «στις 20 Ιανουαρίου του 2006, όταν εγώ ενημερώθηκα από τις υπηρεσίες ότι υπήρχε ενδεχομένως πρόβλημα χρηματοδότησης, η εντολή ήταν να μη διακοπεί η χρηματοδότηση».
Όμως, η Κ.Πολίτη στην απάντηση που έστειλε στον κ. Θεόπιστο αναφέρει ότι έχει σταματήσει την εξέταση: «Όπως σας έχω αναφέρει... οι έλεγχοι ΝΑΤ σε εκτέλεση των εντολών σας έχουν σταματήσει από τις 11/01/2006, αφού εξαντλήθηκαν τα αποθέματα του σχετικού αντιδραστηρίου.»
(Από το in.gr, 4-4-2006)


Ποινή φυλάκισης 33 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον εθελοντή αιμοδότη ο οποίος «μόλυνε» με τον ιό του AIDS μέσω μετάγγισης δύο ασθενείς.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών ο κατηγορούμενος επέρριψε ευθύνες στο σύστημα, το οποίο, όπως είπε, δε διέθετε εκείνη την περίοδο τις επιστημονικές δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του ιού, ενώ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας οι αρμόδιοι του κέντρου δεν του πήραν συνέντευξη αλλά συμπλήρωσε μόνο ένα απογραφικό δελτίο.
Τραγική φιγούρα στο δικαστήριο η 22χρονη που πάσχει από μεσογειακή αναιμία η οποία είχε ενταχθεί σε τακτικό πρόγραμμα μεταγγίσεων και αποσιδήρωσης από μικρή ηλικία. Το Μάρτιο του 2006 οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι έχει μολυνθεί από τον ιό του AIDS. Όπως πληροφορήθηκε, το αίμα που της χορηγήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2005 είχε ληφθεί το κέντρο αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από περιστασιακό αιμοδότη, μολυσμένο από τον ιό, ο οποίος είχε δώσει αίμα για πρώτη φορά στη ζωή του. Μάλιστα όπως προέκυψε από το ίδιο αίμα είχε μολυνθεί και 76χρονος ασθενής ο οποίος είχε υποβληθεί σε επέμβαση ανοικτής καρδιάς και σήμερα δε βρίσκεται στη ζωή.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (agelioforos.gr, 9-3-2010)
.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μετάγγιση μολυσμένου αίματος
H METRO υποστηρίζει ότι "ανησυχία και προβληματισμό για το σύστημα ελέγχου της ασφάλειας του αίματος στη χώρα μας προκάλεσε η αποκάλυψη ότι δύο άτομα μια 16χρονη κοπέλα και ένας 76χρονος άνδρας μολύνθηκαν από το αίμα 38χρονου δότη που πρόσφατα είχε προσβληθεί από τον ιό HIV (AIDS)".
H PRESS time προσθέτει ότι "τρία ακόμη θύματα της φονικής παρτίδας αίματος που μόλυνε τη 17χρονη στη Θεσσαλονίκη και τον 76χρονο στα Τρίκαλα με AIDS ψάχνουν οι Αρχές στη Βόρεια Ελλάδα. Την ώρα που προσπαθούν να εντοπίσουν τις δύο νεαρές γυναίκες με τις οποίες είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις ο 38χρονος άνδρας - φορέας ότι από το συγκεκριμένο πλάσμα αίματος έγιναν μεταγγίσεις και σε άλλους ασθενείς ολοένα και μεγαλώνει".

H CITY PRESS γράφει ότι "σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ιός του AIDS δεν εντοπίστηκε καθώς ο δότης - φορέας είχε μολυνθεί τουλάχιστον 10 ημέρες πριν δώσει αίμα, περίοδος που είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτεί ο ιός εάν δεν υπάρχουν εξειδικευμένα εργαστήρια στο αιμοδοτικό κέντρο που γίνεται ο έλεγχος. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι εάν το αίμα εξεταζόταν με τη σύγχρονη μέθοδο της μοριακής τεχνικής, ο ιός του AIDS θα είχε ανιχνευθεί".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "θα είναι άραγε και τα τελευταία θύματα; Ο διευθυντής της Μονάδας Αιμοληψίας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου κ. Λ. Παπαγιάννης παραδέχθηκε χθες ότι "ίσως μολύνθηκαν πολύ περισσότεροι", αλλά το υπουργείο Υγείας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι έλεγχοι που διεξήχθησαν δείχνουν πως δεν υπάρχουν άλλα άτομα που να έλαβαν αίμα ή παράγωγα αίματος από τον συγκεκριμένο αιμοδότη".

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των μεταγγίσεων που γίνονται στα ελληνικά νοσοκομεία έχει προκαλέσει η είδηση για τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος με AIDS σε δεκαεξάχρονη που έπασχε από μεσογειακή αναιμία, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Καθησυχαστικός προσπάθησε να εμφανιστεί ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "δραστικά μέτρα από τον υπουργό Υγείας μετά το τραγικό περιστατικό με το μολυσμένο αίμα. Διαβεβαιώσεις ότι το αίμα - θανατηφόρο δηλητήριο δεν μεταγγίστηκε σε κανέναν άλλον πλήν του 17χρονου κοριτσιού και του 76χρονου άνδρα. Πακτωλός χρημάτων (30 εκατ. ευρώ ), εξειδικευμένο προσωπικό και απαραίτητες υποδομές τα μέσα για τη "μετάγγιση" στον τομέα της αιμοδοσίας και ενίσχυση των κέντρων. Επεκτείνεται σε όλα τα νοσοκομειακά κέντρα αιμοδοσίας ο ασφαλής μοριακός έλεγχος με το σύστημα ΝΑΤ. Μέχρι να "θωρακιστούν" όλα τα κέντρα αιμοδοσίας , η ποσότητα αίματος στη χώρα θα εξετάζεται και θα ελέγχεται από τα οκτώ ήδη εξειδικευμένα".

ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "για ...30 ευρώ μολύνθηκαν με τον ιό του AIDS ένα 16χρονο κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη και ένας 76χρονος από τα Τρίκαλα. Τόσο κοστίζει για κάθε δείγμα αίματος η "μοριακή" εξέταση που μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο μόλυνσης κατά τη μετάγγιση - σε αντίθεση με την "κλασική" μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης!".

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "το απόλυτο ξεχαρβάλωμα του ΕΣΥ αποκαλύφθηκε με την υπόθεση του μολυσμένου αίματος, που συνταράσσει από χθες το πανελλήνιο και προστίθεται στη μαύρη βίβλο των δημοσίων νοσοκομείων".

Κατά την ESPRESSO "μια γυναίκα που σπέρνει το θάνατο. Μια γυναίκα κατά πάσα πιθανότητα αλλοδαπή και κολ γκερλ, που είτε εν αγνοία της είτε από εγκληματική αμέλεια μεταδίδει τον θανατηφόρο ιό του AIDS σε δεκάδες άνδρες, με τους οποίους συνευρίσκεται καθημερινά".

H TRAFFIC NEWS ισχυρίζεται ότι "μέσα σε ενάμιση μήνα, το έργο, αλλά και η εικόνα που επί δύο χρόνια ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Υγείας πάσχισε να δημιουργήσει ο Νικήτας Κακλαμάνης, καταρρέει. Απανωτές αποκαλύψεις ήρθαν να γκρεμίσουν τη θετική εικόνα που με κόπο ο πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε μεταφέρει στον κόσμο παρουσιάζοντας μέτρα ανακούφισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

[03] ΦΠΑ στα ακίνητα
ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "στα ύψη θα εκτιναχτούν οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων που υπάγονται σε ΦΠΑ, με συνέπεια οι αγοραστές να πληρώνουν περισσότερους φόρους, ενώ πανάκριβα θα κοστίζει και η αγορά πρώτης κατοικίας. Παράλληλα η διαμόρφωση των φορολογητέων αξιών για τα νεόδμητα που υπάγονται σε ΦΠΑ κοντά στα επίπεδα των αγοραίων αξιών θα οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο και τις αντικειμενικές αξίες που εφαρμόζονται σε μεταβιβάσεις γονικές παροχές και κληρονομιές των υφιστάμενων ακινήτων".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "σε άνοδο των πραγματικών τιμών πώλησης των νεόδμητων κτισμάτων αλλά και σε αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στις μεταβιβάσεις των κτισμάτων αυτών αναμένεται να οδηγήσει η επιβολή ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις οικοδομών με άδειες ανέγερσης εκδοθείσες μετά την 1-1-2006".

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "σε γρίφο για δυνατούς λύτες με ...περαιτέρω συναλλαγές με την Εφορία αναδεικνύεται η εγκύκλιος Μπέζα για τις αλλαγές στη φορολόγηση ακινήτων. Δεδομένες οι επιβαρύνσεις στην πρώτη κατοικία".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "ανοίγει παράθυρο για "αλισβερίσι" με τους προϊσταμένους των ΔΟΥ και ισχυρά φορολογικά προνόμια κομμένα στα μέτρα των εργολάβων δίνει η κυβέρνηση με χθεσινές της αποφάσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για την επιβολή του ΦΠΑ (19%) στις νεόδμητες οικοδομές".


6/3/2006