29.3.10

ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΙΣΕΡΓΟΥΝΤ. ΑΠΟ ΤΟ "ΚΑΜΠΑΡΕ" ΣΤΟ "ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΟΝΟΣ"

.
Κρίστοφερ Ίσεργουντ: Από το «Καμπαρέ» στο «Ένας Άνδρας Μόνος»
new.e-go.gr, 21/2/2010
Ο Κρίστοφερ Ίσεργουντ είναι ο άνθρωπος που, το 1935, έγραψε το θρυλικό «Αντίο Βερολίνο», το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε το μιούζικαλ και η ταινία «Καμπαρέ». Γεννήθηκε το 1904 και αφού έζησε λίγα χρόνια στο Βερολίνο (1929-1933) στην Πορτογαλία και την Ελλάδα εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια από το 1939 διδάσκοντας σε διάφορα πανεπιστήμια.
Από αυτή του την εμπειρία προήλθε, το 1964, και το «Ενας Ανδρας Μόνος» που έγινε μεγάλή επιτυχία. Έγραψε μερικά σενάρια για τον κινηματογράφο, σε μάλλον μέτριες ταινίες ερμηνευμένες από διάσημες ντίβες της εποχής όπως η Λάνα Τάρνερ, η Άβα Γκαρντνερ ή η Σέλεϊ Γουίντερς. Ήταν ο πρώτος σημαντικός συγγραφέας που δήλωσε ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του. Πέθανε το 1986.
Το 2007 γυρίστηκε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την ζωή του, το «Κρις και Ντον: Μια Ιστορία Αγάπης» του Γκουίντο Σάντι και της Τίνα Μασκάρα, το οποίο μάλιστα προβλήθηκε πέρσι τον Μάρτιο στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Αφηγείται την αληθινή ιστορία της παθιασμένης σχέσης του Κρίστοφερ Ίσεργουντ και του κατά τριάντα χρόνια νεότερού του αμερικανού ζωγράφου Ντον Μπατσάρντι. Με ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό που τράβηξαν ο Κρις και ο Ντον τη δεκαετία του ’50 καθώς και συνεντεύξεις με τη ηθοποιό Λέσλι Καρόν, τον σκηνοθέτη Τζον Μπούρμαν, τη Λάιζα Μινέλι και άλλους.
Από τα χρόνια του Ίσεργουντ στο Βερολίνο την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης έως την πρώτη συνάντηση του ζευγαριού στις ηλιόλουστες παραλίες του Μαλιμπού τη δεκαετία του ’50, η απίθανη ιστορία τους ξαναζωντανεύει σ’ αυτή την κινηματογραφική γιορτή προς τιμήν ενός πολύ ιδιαίτερου ζευγαριού.
.
Διαβάστε επίσης:
.
.
«ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΟΝΟΣ»
Η ταινία του Τομ Φορντ
Στο Λος Αντζελες του 1962, ο Τζορτζ Φάλκονερ, ομοφυλόφιλος Βρετανός καθηγητής πανεπιστημίου που έχει περάσει τα 50, περνά ένα 24ωρο προετοιμάζοντας τελετουργικά την αυτοκτονία του, καθώς πασχίζει αλλά δεν καταφέρνει να βρει νόημα στη ζωή του μετά τον ξαφνικό θάνατο του επί χρόνια συντρόφου του.
Προσκολλημένος στο παρελθόν του και ακούγοντας αδιάφορα τις ειδήσεις περί πολέμου με την κρίση στον Κόλπο των Χοίρων στο μπακγκράουντ, ο Τζορτζ παρατηρεί σχεδόν υπνωτισμένος τις συνήθειες της γειτονικής οικογένειας, δέχεται στωικά την παρηγοριά της στενότερης φίλης του, Τσάρλι, μιας αλκοολικής ζωντοχήρας που ονειρεύεται ακόμα το νεανικό τους ειδύλλιο και πηγαίνει σχεδόν εθιμοτυπικά στο κολέγιο, όπου φαίνεται να τον προσεγγίζει με ζωηρό ενδιαφέρον ένας φοιτητής του, για τελευταία φορά...
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: