24.3.10

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ


Διεθνής έκθεση με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο στην Αυστρία
Καθημερινή, 21/3/2010
Μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις από όσες παρουσιάστηκαν ποτέ διεθνώς για τη ζωή και τη δράση μιας από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας, αν όχι «τη μεγαλύτερη φυσιογνωμία», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, τον Μέγα Αλέχανδρο, είναι η μεγάλη διεθνής έκθεση που εγκαινιάζεται επίσημα αύριο βράδυ στο Μουσείο Τέχνης «Κούνστχαλε» της πόλης Λέομπεν της Αυστρίας.
Στην έκθεση, που θα λειτουργεί για το κοινό από μεθαύριο Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου, παρουσιάζονται πάνω από 400 πολύτιμα εκθέματα από 25 μουσεία όλου του κόσμου, από το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο, το Ερμιτάζ, μέχρι τα Εθνικά Μουσεία του Τατζικιστάν και του Αφγανιστάν.
Η έκθεση λειτουργούσε μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου στο Μανχάιμ της Γερμανίας, από όπου και μεταφέρθηκε στο σύνολο της στην αυστριακή πόλη, όπου αναμένονται να την επισκεφθούν στη διάρκειά της πάνω από 100.000 επισκέπτες.
Η έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο του Λέομπεν σε συνεργασία με εκείνο του Μανχάιμ, το γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, όπως επίσης και το ξακουστό βιεννέζικο μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, από το οποίο επίσης προέρχονται αρκετά εκθέματα.
Η ιδέα της έκθεσης και το περιεχόμενό της παρουσιάστηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Λέομπεν σε διεθνή συνέντευξη Τύπου σε περισσότερους από 50 εκπροσώπους διεθνών μέσων ενημέρωσης που έφθασαν εκεί ειδικά και παρακολούθησαν στη συνέχεια μια διεξοδική ξενάγηση στις δεκάδες αίθουσες του Μουσείου, από τον ίδιο τον εμπνευστή και επιμελητή της έκθεσης, διευθυντή του Μουσείου του Μανχάιμ, Michael Telenmpach.
Στην παρουσίαση, ο πρώην γενικός διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας Τέχνης της Βιέννης, Bilfrint Zaimpel, έπλεξε το εγκώμιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου χαρακτηρίζοντάς τον «ως μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες, αν όχι τη σημαντικότερη, της παγκόσμιας ιστορίας», παραθέτοντας πολλές πτυχές της σύντομης αλλά λαμπρής ιστορίας του «μεγάλου στρατηλάτη και εκπολιτιστή, που συνένωσε τους λαούς του τότε γνωστού κόσμου».
Ο κ. Zaimpel τόνισε το γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη, γενικά, έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο που διοργανώνεται στην Αυστρία, χαιρετίζοντας συγχρόνως και το γεγονός ότι αυτό το μεγάλο εγχείρημα ανέλαβε μια σχετικά μικρή πόλη, όπως το Λέομπεν. Ιδιαίτερα υπογράμμισε το γεγονός πως με τον Μέγα Αλέξανδρο γνώρισε μια πρωτοφανή εξάπλωση ο ελληνικός πολιτισμός, με τον οποίο εμπλουτίστηκε ο υπόλοιπος, εκτός της λεγόμενης Δύσης, κόσμος.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο διευθυντής του μουσείου Μανχάιμ, Michael Telenmpach, υπογράμμισαν τον τεράστιο παιδαγωγικό ρόλο της έκθεσης για μαθητές και νέους, στους οποίους ο Μέγας Αλέξανδρος είναι γνωστός και οικείος από όλα τα σχολικά βιβλία τους, και στο πλαίσιο αυτό η έκθεση στο Λέομπεν συμπληρώνεται από σειρά εκδηλώσεων, ειδικών ξεναγήσεων με θεματολογία γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Και από τους δύο τονίστηκε επανειλημμένα πως η εκστρατεία του μεγάλου Έλληνα και Μακεδόνα δεν υπήρξε τόσο στρατιωτική αλλά ήταν ουσιαστικά πολιτιστική, γεγονός που σχετίζεται βέβαια και με τη μαθητεία του στο μεγάλο δάσκαλό του και φιλόσοφο, Αριστοτέλη.
Κατά την εντυπωσιακή, και με ιδιαίτερα μεγάλο ενθουσιασμό και φιλελληνισμό εκ μέρους του, πολύωρη ξενάγηση του κ. Telenmpach για τους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου, ο ίδιος έκανε επανειλημμένα αναφορές στο στόχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου να συνενώσει τους λαούς, φτιάχνοντας μία νέα κοινωνία εθνών, λαμβάνοντας υπόψη την αριστοτέλεια ιδέα για ισότητα των ανθρώπων, ενώ παρέπεμψε και στο γεγονός πως σε πολλές περιοχές από τις οποίες πέρασε ο ίδιος, γινόταν δεκτός ή λατρευόταν κατόπιν ως θεός.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: