8.3.10

Ο ΜΑΡΚ ΑΛΜΟΝΤ ΘΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΒΑΝΤΙΜ ΚΟΖΙΝ

.
Ενας «καταραμένος» ρώσος τραγουδιστής στην Αθήνα
Ο Μαρκ Αλμοντ θα ερμηνεύσει στις 19 Μαρτίου τραγούδια του Βαντίμ Κόζιν

ΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Το Βήμα, 26/2/2010)
Με έναν θρύλο της ρωσικής μουσικής, τον τενόρο λαϊκό τραγουδιστή Βαντίμ Κόζιν, ο οποίος λατρεύτηκε από τον λαό του - παρά το γεγονός ότι κυνηγήθηκε από το σταλινικό καθεστώς- καταπιάστηκε πρόσφατα ο Μαρκ Αλμοντ. Το άλμπουμ «Οrpheus Οn Εxile» αποτελεί τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά του Αλμοντ με ρωσικά τραγούδια, μετά το «Ηeart Οf Snow» του 2003 το οποίο αποτελούνταν αποκλειστικά από φολκ και τσιγγάνικα κομμάτια, ηχογραφημένα στη Μόσχα. Και με αυτό ακριβώς το υλικό στις αποσκευές του θα επισκεφθεί μια ακόμη φορά την Αθήνα: στις 19 Μαρτίου θα έχουμε την τύχη να τον ακούσουμε να ερμηνεύει, εκτός από τις γνωστές επιτυχίες του, τραγούδια από το «Οrpheus Οn Εxile- Songs Οf Vadim Κozin» καθώς και κάποια από το αναμενόμενο- ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα είναι και το τελευταίο-, με δικές του συνθέσεις, «Variete» το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.
Ποιος είναι όμως ο Βαντίμ Κόζιν; Γιος εμπόρου από την Αγία Πετρούπολη, γεννήθηκε το 1903. Η μητέρα του ήταν τσιγγάνα, οπότε από μικρή ηλικία τραγουδούσε σε τοπικές τσιγγάνικες χορωδίες και σε σπιτικές συνεστιάσεις. Επαγγελματικά άρχισε να τραγουδά τη δεκαετία του 1920 και γρήγορα γνώρισε επιτυχία.
Κατά τη διάρκεια του Β Δ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε τραγουδώντας για τα στρατεύματα και το όνομά του έκανε τον γύρο της τότε Σοβιετικής Ενωσης. Το 1944ο αρχηγός της Ασφάλειας Λαβρέντι Μπέρια τον κάλεσε και τον ρώτησε γιατί στα τραγούδια του δεν αναφερόταν ο Στάλιν. Η απάντηση του Κόζιν ήταν πως τα τραγούδια για τον Στάλιν δεν ταίριαζαν στη φωνή του ως τενόρου. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς καταδικάστηκε ως αντιφρονών σε πέντε χρόνια φυλάκισης και στάλθηκε στο Μάγκανταν της Σιβηρίας. Λέγεται πάντως ότι ο πραγματικός λόγος της εξορίας του ήταν η ομοφυλοφιλία του. Ο Κόζιν πέθανε το 1994. Ο ίδιος δεν ξεπέρασε ποτέ τη φυλάκισή του, συνήθιζε μάλιστα να μιλάει για τον εξευτελιστικό τρόπο με τον οποίο τού είχαν συμπεριφερθεί στη Σιβηρία, εξαναγκάζοντάς τον να τραγουδά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ο Μαρκ Αλμοντ ερμηνεύει μοναδικά ορισμένες από τις πολύ μεγάλες επιτυχίες του Κόζιν με το γνωστό προσωπικό ύφος του, όπως το αφιερωμένο στην εξορία «Βoulevards Οf Μagadan», τοπολύ όμορφο και με σαφείς αναφορές στις σεξουαλικές προτιμήσεις του Κόζιν «Βrave Βoy» ή το « Ι Love So Μuch Τo Look Ιnto Υour Εyes», το οποίο ταιριάζει γάντι στην αισθητική του Αλμοντ.
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Την Παρασκευή 19 Μαρτίου στο Gagarin 205, Λιοσίων 205

Δεν υπάρχουν σχόλια: