21.7.08

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ Η ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;

Image Hosted by ImageShack.us
.
Στα πρόθυρα σχίσματος η Αγγλικανική Εκκλησία
Η χειροτονία ομοφυλοφίλων προκαλεί ρήγμα στη Σύνοδο του Λάμπεθ
International Herald Tribune (Καθημερινή, 20/7/2008)
Η Σύνοδος του Λάμπεθ, η οποία διεξάγεται μία φορά κάθε δέκα χρόνια με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις Αγγλικανικές Εκκλησίες του κόσμου, ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη στο Καντέρμπουρι της νοτιοανατολικής Αγγλίας, εν μέσω σοβαρών ανησυχιών ότι επίκειται ολοκληρωτικό σχίσμα. Οι απαρχές του διχασμού εντοπίζονται στο 2003, όταν η Αμερικανική Επισκοπή αποφάσισε να χρίσει για πρώτη φορά έναν ανοικτά ομοφυλόφιλο ιερέα ως επίσκοπο του Νιου Χάμσαϊρ.
Αν η συμμετοχή στη φετινή Σύνοδο αποτελεί από μόνη της ένδειξη ενότητας, τότε το μέλλον της Αγγλικανικής Εκκλησίας φαίνεται αβέβαιο. Περίπου το ένα τέταρτο των επισκόπων –στην πλειοψηφία τους συντηρητικοί από Αφρικανικές Επισκοπές– αγνόησαν τη φετινή πρόσκληση του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Γουίλιαμς, πνευματικού ηγέτη των απανταχού Αγγλικανών. Ακόμη και οι 650 επίσκοποι που προσήλθαν όμως, αποτελούν μία ετερόκλητη ομάδα συντηρητικών και φιλελεύθερων, χωρίς σαφές όραμα για το πού πρέπει να πορευτεί το δόγμα τους. Το άχθος που έχει επωμιστεί ο σεβασμιότατος Γουίλιαμς είναι αναμφισβήτητα βαρύ. «Κατά τη γνώμη μου, το σχίσμα είναι ήδη γεγονός», εκτιμά ο Ντέιβιντ Στάιμαντζ, καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας. «Το ερώτημα είναι πόσο βαθύ και ευρύ θα είναι τελικώς αυτό το σχίσμα».
Ευχές από τον Πάπα
Ως γνωστόν, η Αγγλικανική Εκκλησία αποτελείται από εθνικές και περιφερειακές Εκκλησίες που βρίσκονται σε κοινωνία με το τυπικό και την παράδοση της Εκκλησίας της Αγγλίας. Αποτελεί το τρίτο σε μέγεθος χριστιανικό δόγμα, μετά τον Καθολικισμό και την Ορθοδοξία και οι πιστοί της υπολογίζονται σε σχεδόν 80 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Πάπας Βενέδικτος ευχήθηκε από την Αυστραλία όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, «να ξεπεραστεί η κρίση στους κόλπους των Αγγλικανών». Απέστειλε μάλιστα και έναν καθολικό καρδινάλιο, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου του Λάμπεθ. Το γεγονός έχει τη σημασία του, αφού οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών έχουν περάσει αλλεπάλληλες κρίσεις από το 1534, όταν ο βασιλιάς Ερρίκος αποφάσισε να αποσπάσει την Εκκλησία της Αγγλίας από την επιρροή του Βατικανού.
Οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης έχουν συχνά σκοντάψει στον φιλελευθερισμό των Αγγλικανών, οι οποίοι δέχονται γυναίκες ιερείς στους κόλπους τους, ήδη από το 1994. Πρόσφατα, αποφάσισαν ότι οι γυναίκες θα μπορούν να γίνονται και αρχιερείς. Εντούτοις, οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις και στο εσωτερικό της Αγγλικανικής Eκκλησίας, καθώς πολλοί συντηρητικοί αρχιερείς απειλούν ότι θα αποκηρύξουν το Καντέρμπουρι, χωρίς ωστόσο να έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει την απειλή τους.
Μποϊκοτάζ
Κινούμενος μεταξύ σφύρας και άκμονος, ο Γουίλιαμς δεν προσκάλεσε στη Σύνοδο τον ομοφυλόφιλο Αμερικανό επίσκοπο Τζιν Ρόμπινσον, αλλά και όσους επισκόπους αποτελούν κόκκινο πανί για τους συντηρητικούς. Ωστόσο, πολλοί ήταν και εκείνοι που μποϊκοτάραν τη Σύνοδο λόγω της πρόσκλησης σε αυτήν κάποιων επισκόπων που ευλόγησαν γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κ. Ρόμπινσον, μετέβη –έστω και απρόσκλητος– στα περίχωρα του Καντέρμπουρι, ώστε να «υπενθυμίσει στους εκκλησιαστικούς ηγέτες, ότι στην κοινωνία μας υπάρχουν και ομοφυλόφιλοι». Επιπλέον, πολλοί φιλελεύθεροι αρχιερείς τον υποστηρίζουν και προς στιγμήν απείλησαν και εκείνοι ότι θα σαμποτάρουν τη Σύνοδο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του. Θεολόγοι πάντως επισημαίνουν ότι, αν ο Γουίλιαμς είχε καλέσει τον Ρόμπινσον, εκατοντάδες επιπλέον μητροπολίτες θα είχαν αποσκιρτήσει.
To σίγουρο είναι ότι ο αρχιεπίσκοπος θα καταβάλει –έστω και απέλπιδες– προσπάθειες να κατευνάσει τα πνεύματα. Οι συμμετέχοντες θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος των προσεχών ημερών σε «εργαστήρια μελέτης της Βίβλου» και θεολογικές συζητήσεις, με σκοπό ίσως να αποκαταστήσουν τις εύθραυστες διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η σεξουαλικότητα θα συζητηθεί μόνο σε μία συνεδρίαση. Οι συντηρητικοί όμως συνεχίζουν να αντιδρούν, κατηγορώντας τον διοργανωτή ότι υπεκφεύγει, αγνοώντας το πρόβλημα και αναμένεται να επιχειρήσουν να μεταβάλουν την ατζέντα. Πάντως, είναι μάλλον απίθανο να μεταβληθεί κατάσταση επί τα βελτίω, αφού οι συντηρητικοί κυριαρχούν στις πολυπληθείς επισκοπές της Αφρικής και των πρώην Βρετανικών αποικιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: