13.2.13

ΕΚΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Η ΠΑΛΗ;


Την παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αποβάλει την πάλη από τον «σκληρό πυρήνα» των ολυμπιακών αθλημάτων και να την επαναθέσει στην κρίση της ολομέλειας της ΔΟΕ τον Σεπτέμβρη όσον αφορά την ένταξή στο πρόγραμμα των Αγώνων του 2020. Η απόφαση προκάλεσε σοκ στον κόσμο της πάλης και όχι μόνο.
 Η ΕΟΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απόφαση «έρχεται καθαρά σε πλήρη αντίθεση με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και γενικότερα του αθλητισμού. Ομολογουμένως θα πρέπει μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη, ανάλυση και παρουσίαση δεδομένων να υπάρξει αναθεώρηση αυτής της απόφασης». Παράλληλα εκφράζει «τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράστασή τους προς την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης (Ε.Ο.Φ.Π.) στον αγώνα που ξεκινά για τη παραμονή του αθλήματος στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και βέβαια και στις μελλοντικές Ολυμπιακές διοργανώσεις.» χωρίς όμως να δεσμεύεται για κάποιες δικές της πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αναθεώρησης της απόφασης.
Tο αθλητικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι «Η ΔΟΕ, σταθερά προσανατολισμένη στη λογική της εμπορευματοποίησης, της τηλεοπτικής δημοτικότητας και της αδίστακτης κερδοσκοπίας πάνω στα απομεινάρια των αθλητικών ιδεωδών, για άλλη μια φορά προσπαθεί να καταργήσει το ιστορικότερο άθλημα των Ολυμπιακών αγώνων. Ολυμπιακοί αγώνες χωρίς το άθλημα της πάλης δεν υπάρχουν». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα κάλεσε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να ασκήσει βέτο «ακόμα και να αφαιρέσει το δικαίωμα κατάχρησης των Ολυμπιακών σημάτων και της ιστορικής κληρονομιάς των αγώνων από τους εμπόρους της βιομηχανίας του αθλητικού θεάματος» σε περίπτωση που «η γενική συνέλευση της ΔΟΕ επικυρώσει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για κατάργηση του αθλήματος της πάλης».
Στην Ελλάδα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πάλης κ. Κώστας Θάνος επισήμανε ότι «η πάλη είναι συνδεδεμένη με τους Ολυμπιακούς και δεν μπορείς να πετάξεις ένα τέτοιο σύμβολο. Ετσι όπως πάνε θα καταργήσουν και την ονομασία των Ολυμπιακών Αγώνων» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η απόφαση αυτή δεν θα επικυρωθεί στην ολομέλεια της ΔΟΕ».
Στο πλευρό της πάλης συντάχθηκε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τζούντο κ. Γιάννης Καφενταράκης που δήλωσε: «Το άθλημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Γι` αυτόν και μόνο το λόγο, θα πρέπει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην βάλει ταφόπλακα σε ένα άθλημα με τεράστια ιστορία και κύρος. Θα αποτελέσει πλήγμα για ολόκληρο το Ολυμπιακό Κίνημα και ως εκ τούτου για τη χώρα που γέννησε το Ολυμπιακό Ιδεώδες».
Ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας και Νο 2 της διεθνούς ομοσπονδίας κ. Ματέο Πελικόνε χαρακτήρισε την απόφαση παράλογη ενώ ο ιταλός χρυσός ολυμπιονίκης Αντρέα Μινγκούτσι τόνισε «Είναι μια ολική παραφροσύνη. Πώς μπορούν να σκέφτονται να αφαιρέσουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το αρχαιότερο άθλημα; Τι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι χωρίς την πάλη;»
Ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας κ. Σαλβατόρε Ατάρντο χαρακτήρισε την απόφαση «ολοκληρωτικά ακατανόητη» και πρόσθεσε «είναι δύσκολο να βρεις άθλημα πιο παγκόσμιο απ' ότι η πάλη». (tovima.gr, 13-2-2013)

2 σχόλια:

phoinix είπε...

μήπως τη βρήκαν πολύ γκέι? απο κει και πέρα χέστηκα. δε πα να καταργηθούν για πάντα οι Ο.Α

Ανώνυμος είπε...

Στους Ολυμπιακούς οι παλαιστές δεν αγωνίζονται γυμνοί. Η φωτογραφία είναι λάθος.
Κωνσ.