7.2.13

"ΕΙΣΑΙ ΓΚΕΪ; ΠΕΣ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΑ...". Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ
«Είσαι γκέι; Πες το ανοιχτά...»
Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ (sentragoal.com.cy, 6/2/2013)
Οι Γερμανοί, όπως αποδεικνύεται, είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δημιούργησε μια ομάδα εργασίας η οποία θα έχει το ρόλο να βοηθάει τους γκέι ποδοσφαιριστές (αλλά και τους συλλόγους) να πάψουν να κρύβονται, εφόσον βέβαια αυτοί πρωτίστως το επιθυμούν.
Πρόκειται για ιδέα που ακούγεται επαναστατική ακόμη και στη σημερινή εποχή, αν αναλογιστούμε ότι ο μοναδικός (Ανατολικο)Γερμανός ποδοσφαιριστής που φανέρωσε δημόσια τις σεξουαλικές προτιμήσεις του ήταν ο Μάρκους Ούρμπαν της Ροτ Βάις τη δεκαετία του '90.
Ο Ούρμπαν, που είναι φυσικά μέλος αυτής της ομάδας εργασίας της ομοσπονδίας, έχει γίνει γνωστός από την αυτοβιογραφία που εξέδωσε πριν από αρκετά χρόνια υπό τον τίτλο: «Κρυμμένος παίκτης: Η ιστορία του γκέι ποδοσφαιριστή Μάρκους Ούρμπαν».
Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο των σπορ Γκίντερ Πιλτς η ομοσπονδία θα έχει σύντομα έτοιμο έναν εσωτερικό οδηγό για τους συλλόγους, οι οποίοι με τη βοήθεια εξωτερικών εμπειρογνωμόνων θα μπορούν να χειρίζονται όποιες δυσκολίες υπάρχουν από τη στιγμή που κάποιος ποδοσφαιριστής αποφασίζει να αποκαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα. «Σκοπός μας είναι να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή βοήθεια σε όσους το επιθυμούν» τόνισε σε δηλώσεις του.
«Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο του αθλητισμού να δείξει ότι δεν παρουσιάζει τόση δυσανεξία όση φαίνεται μερικές φορές» δήλωσε από την πλευρά του ο Ούρμπαν.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ένα φόρουμ στο Βερολίνο ότι οι γκέι ποδοσφαιριστές δεν θα πρέπει να φοβούνται να αποκαλύψουν την ομοφυλοφιλία τους. Από το 2009 ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας Τέο Τσβάντσιγκερ είχε υποσχεθεί πλήρη υποστήριξη για όποιον θα επιθυμούσε να γνωστοποιήσει ότι είναι ομοφυλόφιλος.
Της ίδιας άποψης είναι και ο επιθετικός της Μπάγερν Μάριο Γκόμες. «Οποιος το παραδεχτεί νομίζω πως θα απελευθερωθεί. Πρέπει να πάψει να είναι ταμπού» είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια στο περιοδικό «Bunte».
Ομως ο αρχηγός της Μπάγερν και της εθνικής ομάδας Φίλιπ Λαμ έχει αντίθετη άποψη. «Οποιος αποκαλυφθεί, θα είναι ξαφνικά πολύ εκτεθειμένος. Θα είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσει...»

Δεν υπάρχουν σχόλια: