6.2.13

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ. ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΓΑΜΩΝΒρετανία: “Πράσινο φως” για γκέι γάμους, με διαρροές από συντηρητικούς
gr.euronews.com, 6/2/2013
Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η Βρετανία στην αναγνώριση των γάμων ομοφυλόφιλων ζευγαριών.
Με 400 ψήφους υπέρ και 175 κατά, στην πρώτη από μια σειρά ψηφοφοριών, δόθηκε πράσινο φως για τη νομιμοποίηση των γκέι γάμων, που θα ισχύσει από το 2014.
Όμως οι Τόρις, το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Κάμερον χωρίστηκε στα δύο, καθώς πάνω από τους μισούς εκ των 303 βουλευτών καταψήφισαν το νομοσχέδιο.
Έξω από το κοινοβούλιο πολίτες διαδήλωναν υπέρ και κατά των γάμων ομοφυλόφιλων.
“Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Η αλλαγή της κουλτούρας απαιτεί χρόνο. Κάποιες φορές, πρέπει πρώτα να αλλάξεις τους νόμους, κι αυτό κάνουμε τώρα. Πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια ο κόσμος θα απορεί για την αναστάτωση”, δηλώνει η βουλευτίς των Πρασίνων, Καρολίν Λούκας.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει και στα ζευγάρια με σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης να μετατρέψουν τη σχέση τους σε γάμο.
“Όσοι τάσσονται κατά του γκέι γάμου, στην πραγματικότητα λένε ότι υποστηρίζουν τις διακρίσεις, και ότι τα γκέι ζευγάρια είναι ανάξια. Αυτό είναι βαθιά προσβλητικό. Σε μια δημοκρατική κοινωνία, όλοι πρέπει να είναι ίσοι ενώπιον του νόμου”, λέει ένας διαδηλωτής.
Ορισμένοι από τους συντηρητικούς βουλευτές υποστήριξαν, στην εξάωρη κοινοβουλευτικής συζήτηση ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί προτεραιότητα της κοινωνίας.
Ο ίδιος ο Κάμερον όμως είπε πως ο γάμος των γκέι θα κάνει ισχυρότερη την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: