21.2.13

ΤΟ ΕΔΑΔ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΕ ΣΕ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΤΗΣ

Απόφαση «σταθμός»: Οι gay μπορούν να υιοθετούν τα παιδιά των συντρόφων τους
imerisia.gr, 20/2/2013
Καθεστώς διακρίσεων και παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή συνιστά η απαγόρευση στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων, να υιοθετούν ο ένας το παιδί του άλλου, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδικάζοντας χθες την προσφυγή δύο γυναικών που ζούν σε σταθερή ομοφυλοφιλική σχέση στην Αυστρία και η πρόθεση της μιας να υιοθετήσει το παιδί της άλλης προσέκρουσε στην άρνηση των αυστριακών αρχών, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η εν λόγω απαγόρευση συνιστά διάκριση και παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.
Η απαγόρευση αυτή συνιστά δυσμενή διάκριση για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έναντι των ανύπαντρων ζευγαριών διαφορετικού φύλου, που έχουν το δικαίωμα υιοθεσίας του παιδιού των συντρόφων τους, υπογράμμισε στην απόφασή της η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
'Οπως προκύπτει από το ιστορικό της υπόθεσης, που αναφέρεται εκτενώς στην απόφαση του Δικαστηρίου, η μία από τις δύο ομοφυλόφιλες γυναίκες είχε αποκτήσει έναν γιο εκτός γάμου το 1995, ο οποίος ζούσε μαζί τους και απολάμβανε την φροντίδα και των δύο τους, μιάς και η μητέρα του είχε την αποκλειστική επιμέλεια του.
'Οταν η πρώτη εκ των δύο αποφάσισε εμπράκτως να προχωρήσει στην υιοθεσία του γιου της συντρόφου της προκειμένου να τον κατοχυρώσει νομικώς, τα αυστριακά δικαστήρια, μέχρι τον ανώτατο βαθμό, αρνήθηκαν την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος.
Οι δύο γυναίκες, μαζί με τον 18χρονο σήμερα γιο της δεύτερης, προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 24 Απριλίου 2007 και στις 5 Ιουνίου 2012, αποφασίσθηκε η υπόθεση να εκδικασθεί από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου.
Καταδικάζοντας την Αυστρία το Δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να καταβάλει 10.000 ευρώ από κοινού και στους τρεις προσφεύγοντες και να πληρώσει και 28.420, 88 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: