13.2.13

ΤΑ 12 ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ


Ημέρα προώθησης προφυλακτικού: Τα 13 πιο συχνά λάθη στη χρήση του
Γιάννης Δεβλέτογλου (tanea.gr, 13-2-2013)
Ημέρα για την προώθηση της χρήσης του προφυλακτικού η 13η Φεβρουαρίου, και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Τα 12 πιο συχνά λάθη στη χρήση του
Σύμφωνα με μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας ανέλυσε 50 επιστημονικές έρευνες των τελευταίων 16 ετών, τα ζευγάρια κάνουν αρκετά και σημαντικά λάθη στη χρήση προφυλακτικού.
1 Το πιο σημαντικό και συχνό λάθος είναι η χρήση του προφυλακτικού να μην γίνεται από την αρχή της πράξης. Όπως ενημερώνουν οι ειδικοί αυτού του είδους η χρήση δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διότι ανταλλαγή σωματικών υγρών συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του σεξ και όχι μόνο στη διάρκεια της εκσπερμάτωσης.
2. Μάλιστα, το 29,5% των ζευγαριών το βγάζει μόνον λίγο πριν την ολοκλήρωση της επαφής.
3 Ποσοστό 13,7% ξετυλίγει το προφυλακτικό πριν το τοποθετήσουν στο πέος, αντί να το ξετυλίξουν πάνω του. Τα πιο συχνά αποτελέσματα αυτού του λάθους είναι να σπάει κατά τη διάρκεια, ή να μην μπαίνει σωστά και μειώνει την απόλαυση.
4. Όταν τοποθετήσουν το προφυλακτικό δεν απομακρύνουν τον αέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος στην άκρη του για να χωρέσει το σπέρμα.
5. Εως 30,4% των ανδρών δήλωσαν ότι βγάζουν το προφυλακτικό και από την ανάποδη, δηλαδή γυρνούν το μέσα-έξω και το επανατοποθετούν. Αυτό είναι επικίνδυνο διότι μπορεί να εκθέσουν τον σύντροφό τους σε προσπερματικά υγρά.
6. Το 57% δεν κρατούν το προφυλακτικό στη βάση του πέους κατά την έξοδο και μετά από την εκσπερμάτωση. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται με τον άντρα να κρατάει την βάση του προφυλακτικού, ώστε να μην του γλιστρήσει και υπάρξει διαρροή σπέρματος.
7. Ανοίγουν τη συσκευασία με αιχμηρό αντικείμενο. Αυτό το κάνουν περίπου το 13,3% και είναι εύκολο να χαράξουν, χωρίς να το προσέξουν, το προφυλακτικό και να σπάσει.
8. Δεν το ξετυλίγουν εντελώς. Το 11,2% των ανδρών αρχίζουν την ερωτική πράξη με μισοξετυλιγμένο το προφυλακτικό στο πέος τους.
9. Δεν χρησιμοποιούν λιπαντικό και έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο να σπάσει. Ειδικά στο πρωκτικό σεξ είναι απαραίτητο.
10. Χρησιμοποιούν λάθος λιπαντικό. Το 4,7% των ανδρών χρησιμοποιούν λιπαντικό με βάση το λάδι ή το πετρέλαιο (βαζελίνη), το οποίο μπορεί να διαβρώσει το προφυλακτικό και να σπάσει. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται λιπαντικό με βάση το νερό.
11. Το 2,4% ξαναχρησιμοποιούν το προφυλακτικό για τουλάχιστον δύο φορές.
12. Περίπου το 20% διατηρούν τα προφυλακτικά σε χώρους και συνθήκες θερμοκρασίας. Διαβάστε τις οδηγίες της συσκευασία για την σωστή φύλαξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: